Wzrok
Moderator: Moderatorzy
Ja znowu obstawiałabym zmęczoną wątrobę. Nie wiem, czy aż o dioptrie, ale na pewno łzawienie i "bolenie" oczu dają mi znać, jak dokuczę swojej wątrobie. Kto nie uznaje medycyny chińskiej, może szukać przyczyn gdzie indziej, ale TCM bardzo ściśle wiąże oczy i wzrok z funkcjonowaniem wątroby. Polecam zwrócić uwagę, czy oczy nie czerwienieją i nie łzawią bardziej po tym, jak się wątrobę sponiewiera (w jakikolwiek kto chce sposób).
A skoro gluten truje organizm, a wątroba stara się go odtruć... - to ja nie muszę szukać przyczyn gdzie indziej.
A skoro gluten truje organizm, a wątroba stara się go odtruć... - to ja nie muszę szukać przyczyn gdzie indziej.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Dopiero przechodzę na dietę, a do okulisty musiałam czekać pół roku (!) bo takie mamy w NFZ kolejki. Wieczorami gorzej widzę niż kiedyś, zdaje mi się że coraz gorzej reaguję na mocne światło. Na dodatek zdaje mi się że ilość mętów się powiększyła.
Zobaczymy co mi powiedzą lekarze i na co to zwalą.
Zobaczymy co mi powiedzą lekarze i na co to zwalą.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
mnie się pogorszył z -1D do -5,25 i -5,75D (oraz dodatkowo mam astygmatyzm).
trudno powiedzieć, czy nieleczona celiakia miała na to wpływ. raczej złożyło się kilka czynników.
trudno powiedzieć, czy nieleczona celiakia miała na to wpływ. raczej złożyło się kilka czynników.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Przy celiakii , jeśli wzrok się pogarsza należy zwrócić uwagę na dwie możliwe przyczyny:
1. Hashimoto, brak tyroksyny zacznie upośledza ukrwienie , także w oku i wzrok się pogarsza
2. Cukrzyca, która także może się objawiać pogorszeniem wzroku.
Przyczyn może być oczywiście więcej, zupełnie innych.
Obie choroby chodzą w parze z celiakią. Mnie się wzrok poprawił odkąd biorę tyroksynę, zdecydowanie.
1. Hashimoto, brak tyroksyny zacznie upośledza ukrwienie , także w oku i wzrok się pogarsza
2. Cukrzyca, która także może się objawiać pogorszeniem wzroku.
Przyczyn może być oczywiście więcej, zupełnie innych.
Obie choroby chodzą w parze z celiakią. Mnie się wzrok poprawił odkąd biorę tyroksynę, zdecydowanie.