Witam
Znalazłem się na tym forum gdyż próbuje od 2009roku wraz z moimi lekarzami zdiagnozować co tak na prawdę mi jest. W 2009roku trafiłem do szpitala z powodu silnych biegunek ok 11 razy dziennie oraz utraty masy ciała ok11kg w ciągu tyg. po licznych badaniach stwierdzono zapalenie błony śluzowej żołądka nadżerkowe zapalenie dwunastnicy i silny stan zapalny Jelita grubego podejrzenie choroba Crohna nie zdiagnozowana do dzisiaj po licznych kolonoskopiach i 3 wizytach w szpitalach do 2012roku w 2011 wrzesień roku zacząłem mieć silne bule krzyżowe po wizycie w szpitalu reumatologicznym wynik zapalenie IV stopnia stawów krzyżowo biodrowych kwadratowienie kręgów wraz z naciekami diagnoza podejrzenie ZZSK. Po wyjściu ze szpitala nawiedziły mnie liczne zapalenia stawów kolanowych od stycznia do sierpnia 2012r 6 razy opuchnięcie stawu brak możliwości jakiego kolwiek ruchu oraz woda w stawie we wrześniu tego roku trafiłem ponownie na reumatologie przypisano mi Metotrexat 15mg obiawy stawowe ustąpiły Na początku grudnia dostałem na łokciach krostek które strasznie swędzą rozlały mi się już na całych łokciach skóra zrobiła się sucha łuszczy się swędzi i zarazem boli dermatolog podejrzewa chorobe Duchringa ale nie mogę zrobić badań w kierunku tej choroby gdyż przyjmuję metotrexat który podobno zaburza wyniki sam nie wiem już co robić żołądek wysiadł, stawy chore, skóra swędzi,na dodatek jeszcze okazało się że wyniki tarczycy TSH są złe może ktoś z was Boryka się z podobnymi problemami i jakoś się leczy proszę o rady Mam 26 lat
Czy to może być choroba Duchringa
Moderator: Moderatorzy
Lek, który bierzesz to lek na łuszczycę i gościec. Maz je stwierdzone? Miałeś robione odczyn Waaler-Rose i lateksowy?
Czy przy gastroskopii pobierano wycinki pod kątem celiakii? Podaj wyniki TSH, Ft3 i Ft4 lub przeciwciała tarczycowe jeśli ci ktoś zrobił. Ile miałeś/ masz OB? Jakie masz wyniki morfologii na tym metotrexatcie?
Czy przy gastroskopii pobierano wycinki pod kątem celiakii? Podaj wyniki TSH, Ft3 i Ft4 lub przeciwciała tarczycowe jeśli ci ktoś zrobił. Ile miałeś/ masz OB? Jakie masz wyniki morfologii na tym metotrexatcie?
-
- Aktywny Forumowicz
Wg. tego co piszesz, może to być też łuszczycowe zapalenie stawów, albo Lyme Arthritis, albo jeszcze coś innego. Może powiązane w jeden zespół, a może całkiem oddzielnie...
Ale to lekarz widzi zmiany na skórze i ma wszystkie narzędzia do postawienia diagnozy.
Czy te zmiany na skórze badał ktoś pod mikroskopem? Badałeś zeskrobiny czy inne próbki?
A jak dokładnie brzmi opis gastroskopii, czy pobierali ci wycinki do badania his-pat?
Tarczyca "lubi" się z odkleszczówkami, odkleszczówki "lubią" się ze stanami zapalnymi stawów, zmiany na skórze możesz mieć z powodu uczulenia na jakieś leki np. ale też z powodu zakażenie grzybicze, albo pasożytnicze. Podaj nazwy badań, które w tym kierunku już masz zrobione.
Czy w twojej rodzinie są jakieś choroby przewlekłe?
Ale to lekarz widzi zmiany na skórze i ma wszystkie narzędzia do postawienia diagnozy.
Czy te zmiany na skórze badał ktoś pod mikroskopem? Badałeś zeskrobiny czy inne próbki?
A jak dokładnie brzmi opis gastroskopii, czy pobierali ci wycinki do badania his-pat?
Tarczyca "lubi" się z odkleszczówkami, odkleszczówki "lubią" się ze stanami zapalnymi stawów, zmiany na skórze możesz mieć z powodu uczulenia na jakieś leki np. ale też z powodu zakażenie grzybicze, albo pasożytnicze. Podaj nazwy badań, które w tym kierunku już masz zrobione.
Czy w twojej rodzinie są jakieś choroby przewlekłe?
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...