Celiakia - dalej bez zmian???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia - dalej bez zmian???

Post autor: Bartek1555 »

Witam,

od 7 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, ponieważ w okresie wakacyjnym miałem robioną gastroskopię z której wyszło, że mam częściowy zanik kosmków jelitowych na tle zapalnym. Kazano mi być na diecie bezglutenowej. Ja jeszcze dodatkowo nie jem nabiału, ponieważ nie uważam go za potrzebne do życia i jeszcze ciężkostrawna laktoza może być również problematyczna dla zdrowia.

Najdziwniejsze jest to, że przed dietą, a po wprowadzeniu diety nie czuję się ani lepiej ani gorzej, mianowicie tak samo. Nie miałem żadnych objawów typowych dla celiakii poza spadkiem żelaza co różnie bywało, bo nawet jak nie miałem diety, to raz był spadek raz norma i tak w kółko. Żadnych objawów ze strony żołądka. Jestem na diecie bezglutenowej, a nie jestem pewien czy zlecono mi komplet badań. Nawet nie sprawdzono przeciwciał, nie miałem nawet określonej skali zaniku kosmków, chyba sam sobie określiłem ze to III stopień zaniku jeśli częściowo je utraciłem. Czy badanie od drugiej strony... :) a mianowicie kolonoskopia ma jakiś sens?. Czy teraz w ogóle warto iść zrobić badanie na przeciwciała, po 7 miesiącach diety, bo podobno robi się to przed jej zastosowaniem.? Nie mam żadnych objawów takich typowych, nawet nie wiem czy mi się coś polepszyło, z trawieniem problemów nie mam, załatwiam się normalnie, nic mnie nie boli, czuję się w sumie bardzo dobrze.

Co Wy byście zrobili na moim miejscu bo chyba po 7 miesiącach do mnie doszło, że trochę zostałem potraktowany po omacku z tymi badaniami, jedna gastroskopia i wyrok :)

Dodam że mam ciągle podwyższone Eozynofile w morfologii, i to może mieć jakiś związek z czymkolwiek? I co może oznaczać zanik kosmków jelitowych na tle zapalnym bo dowiedziałem się że taki sam identyczny objaw w tym podobny obraz histopatologiczny badania może być taki jak przy SIBO - przerost bakterii, ale to realne?

Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję :)
Ostatnio zmieniony sob 02 mar, 2013 10:44 przez Bartek1555, łącznie zmieniany 3 razy.
look_at_me
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: look_at_me »

Podwyższone eozynofile mogą świadczyc o pasożytach. Może warto zrobić badanie kału w tym kierunku?
Ostatnio zmieniony sob 02 mar, 2013 10:58 przez look_at_me, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

look_at_me pisze:Podwyższone eozynofile mogą świadczyc o pasożytach. Może warto zrobić badanie kału w tym kierunku?
Zrobiłem i nie wyhodowano żadnych pasożytów, poruszyłem ten temat u lekarza po raz kolejny, pytałem o lamblie i lekarz powiedział, że z tego co widział robiąc mi gastroskopie to te zmiany kompletnie nie wyglądają na lamblie i pasożytów gołym okiem także nie widział :P Chorób alergicznych raczej nie mam. Robiłem również badanie na Candida - grzybicę z kału i też nic ;p

Dodam, że dietę na bank przestrzegam bardzo dobrze, z reguł jem produkty naturalnie pozbawione glutenu: warzywa, owoce, soki 100% własne, ryby świeże i mrożone, mięso - surowe, ryż, kasza gryczana, kasza jaglana - wszystko myje przed gotowaniem i obróbką, używam swoich naczyń, wszystko przed dobrze umyję itd., nie jem żadnych chlebów nawet tych bez glutenowych czy mąk bezglutenowych, wafli ryżowych, syropów glukozow-fuktozowych ani innych produktów które są niby bez glutenu - po prostu tego nie potrzebuję :) A ogólnie jest identycznie jak np. rok temu jak jadłem co tylko chciałem :D
Ostatnio zmieniony sob 02 mar, 2013 11:28 przez Bartek1555, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: uniaczek »

Eozynofile w morfologii miał też wysokie syn: zlecono badania
lamblie i ich cysty
klasyczne badanie kału na pasożyty
badanie na toksokarozę ( glista psia)
Wysokie eozynofile to również może być skutek alergii
Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

uniaczek pisze:Eozynofile w morfologii miał też wysokie syn: zlecono badania
lamblie i ich cysty
klasyczne badanie kału na pasożyty
badanie na toksokarozę ( glista psia)
Wysokie eozynofile to również może być skutek alergii
Dziękuję za odpowiedź :) Mam tylko pytanko, czy coś się zmieniło u syna po tych badaniach, czy ta eozynofilia jakoś wpływa na celiakię syna itp? Jakie były wyniki badań. Jeśli to nie problem to byłbym wdzięczny za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
uniaczek

Toksokarozę i lamblie wykluczono. Potwierdzono pasożyty w kale-owsiki ( syn nie zauważył ich obecności). Przeleczona została cała rodzina Pyrantelum w dwóch dawkach w odstępie dwóch tygodni.
Lekarka mówiła,że 60% dzieci ma owsiki....Teraz minął już miesiąc od leczenia i właśnie idę jutro po skierowanie na morfologię dla syna. Zrobimy badania i napiszę Tobie Bartku czy eozynofile są w normie po badaniu. Syn jest alergikiem - może to jest powód....Jakkolwiek objawów alergii od dawna nie obserwowaliśmy
Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

uniaczek pisze:Toksokarozę i lamblie wykluczono. Potwierdzono pasożyty w kale-owsiki ( syn nie zauważył ich obecności). Przeleczona została cała rodzina Pyrantelum w dwóch dawkach w odstępie dwóch tygodni.
Lekarka mówiła,że 60% dzieci ma owsiki....Teraz minął już miesiąc od leczenia i właśnie idę jutro po skierowanie na morfologię dla syna. Zrobimy badania i napiszę Tobie Bartku czy eozynofile są w normie po badaniu. Syn jest alergikiem - może to jest powód....Jakkolwiek objawów alergii od dawna nie obserwowaliśmy
U mnie też nie ma żadnych objawów alergii, zwłaszcza pokarmowej. Niedobór IgA też może być powodem eozynofilii, świadczy też o stanie zapalnym jelit czy zmniejszonej immunologiczności błony śluzowej ;p tylko nigdy nie wiadomo co i jak... Dziękuję bardzo i czekam na wyniki synka. Ciekawi mnie czy pasożyty to powodowały i czy problem zniknął. Pozdrawiam :)
puniofek68
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: puniofek68 »

Witam mam pytanie.jestem bezglutenowcem ,ale nigdy nie stosowałam żadnej specjalnej diety, chociaż wiem że powinnam. jakie są tego konsekwencje.Wiem, że odrywają się wtedy kosmki jelitowe ale do czego może doprowadzić brak specjalnej diety?
Hurtownia ogrodnicza - www.pnos.pl zaprasza na wiosenne zakupy!
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: monisiak81 »

puniofek68 pisze:Witam mam pytanie.jestem bezglutenowcem ,ale nigdy nie stosowałam żadnej specjalnej diety, chociaż wiem że powinnam. jakie są tego konsekwencje.Wiem, że odrywają się wtedy kosmki jelitowe ale do czego może doprowadzić brak specjalnej diety?
poczytaj Sobie trochę o celiakii m.in. na stronie "przewodniej" http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/ tam jest wszystko ładnie opisane.
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
Mi na samym początku bardzo pomogła ta niebieska broszura - teraz dostępna w wersji pdf i udoskonalona str. http://www.celiakia.pl/publikacje/
Powodzenia, i jeśli masz stwierdzoną przez lekarza jakąś chorobę (np. celiakię) lub zaleconą dietę bezglutenową radzę się jej trzymać (przejść na dietę). Nie jest to nic strasznego (choć na początku ogarnia przerażenie), to po wprowadzeniu diety zaczynasz czuć się dużo dużo lepiej*.

*mówię o sobie (ja nie jestem bezglutenowcem a i tak z własnej woli jestem na diecie) i o swoim mężu (celiaku - któremu po przejściu na dietę ustały dolegliwości żołądkowo-jelitowe i inne typu opuchlizna, ciągłe krwotoki itp).
Awatar użytkownika
uniaczek

Witaj Bartku!
Wczoraj zrobiliśmy badania, dzisiaj są wyniki:
liczba bezwzględna eozynocytów# 299 przy wartościach referencyjnych 40-400
oznacza to,że powodem były pasożyty. Cholesterol się obniżył i ma normę, a hemoglobina wzrosła i przekroczyła próg graniczny. Mamy więc powody do zadowolenia - czego i Tobie życzę :564:
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

uniaczek pisze:Witaj Bartku!
Wczoraj zrobiliśmy badania, dzisiaj są wyniki:
liczba bezwzględna eozynocytów# 299 przy wartościach referencyjnych 40-400
oznacza to,że powodem były pasożyty. Cholesterol się obniżył i ma normę, a hemoglobina wzrosła i przekroczyła próg graniczny. Mamy więc powody do zadowolenia - czego i Tobie życzę :564:
pozdrawiam serdecznie
Pozazdrościć, u mnie widze nic a nic nie pomaga :D może jakbym dostal tak za wczasu jakies tabletki na pasozyty to by bylo wszystko ok, chyba ze nie tu lezy przyczyna :D Dziękuje za wynik :) Powodzenia :D
Awatar użytkownika
uniaczek

Bartek przesyłam Tobie to co przed chwilą przeczytałam:
http://www.odrobaczsie.pl.tl/List-otwarty-dr-Ozimka.htm
jest w nim sporo informacji o eozynofilii, która Cię nurtuje. Powiem,że jak zgłębiam temat to dochodzę do wniosku,że medycy konwencjonalni na pewno bagatelizuję robaczycę,które nie są właściwie diagnozowane. Pozdrawiam
Ewa
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

Napisz coś więcej o objawach sprzed diety ,czy bywały biegunki jesli tak to czy były z krwią .Co do kolonoskipii to zależy jakie masz objawy bo jeśli biegunki itd to jak nakbardziej
Awatar użytkownika
Bartek1555
Nowicjusz
Nowicjusz

justynapawlowska155 pisze:Napisz coś więcej o objawach sprzed diety ,czy bywały biegunki jesli tak to czy były z krwią .Co do kolonoskipii to zależy jakie masz objawy bo jeśli biegunki itd to jak nakbardziej
Ja nie mialem zadnych objawow jdzenia glutenu, zero biegunek zaparc ucuzlen zlego samopoczucia, po prostu mam podwyzszone eozynofile nie wiem czemu i spadek zelaza, tak jakbym jadl gluten nawet bym nie wiedzial ze go nie moge jesc... :D
zaneta89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zaneta89 »

Czesc!
Zazdroszcze Ci tego ze nie czujesz zmian a ze czujesz sie dobrze i przy stosowaniu diety i bez niej.
Ja od 3tygodni, bo od takiego czasu wiem ze mam celiakie po 3 latach diagnozy, stosuje diete bezglutenowa. Trudno mi powiedziec czy czuje sie lepiej, czasem wydaje mi sie ze tak a czasem czuje dokladnie to samo co przed dieta. Przez pierwszy tydzien czulam sie swietnie, nie pamietam kiedy ostatnio tak dobrze (tak dawno to bylo) a teraz bol znow wrocil. Nie wiem dlaczego...moze cos zle robie ale sie staram...
ODPOWIEDZ