Kasza jaglana i gryczana
Moderator: Moderatorzy
Kasza jaglana i gryczana
Witam,
Chciałam Was zapytać jakich producentów kupujecie kasze jaglane i gryczane. Na diecie jestem ok. 6 tyg. i niestety chudnę, a i tak już jestem b. szczupła i dietetyk zaproponował, abym na śniadanie i kolacje jadła właśnie te kasze.
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę polećcie mi godnego producenta.
Byłabym bardzo wdzięczna
Chciałam Was zapytać jakich producentów kupujecie kasze jaglane i gryczane. Na diecie jestem ok. 6 tyg. i niestety chudnę, a i tak już jestem b. szczupła i dietetyk zaproponował, abym na śniadanie i kolacje jadła właśnie te kasze.
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę polećcie mi godnego producenta.
Byłabym bardzo wdzięczna
Dzwoniłam dzisiaj do firmy Kupiec odnośnie ich produktów, które sprzedają z napisem jako bezglutenowe. Pytałam właśnie o kaszę jaglaną i gryczaną i P. z laboratorium zapewniała mnie, że obydwie kasze są bezglutenowe, że mają oddzielną linię produkcyjną i że mogę spokojnie je jeść. Chyba muszę komuś zaufać, chociaż czytałam tu na forum, że chyba w 2011r. sprawdzano ich mąkę kukurydzianą i niestety zawierała gluten.
Wysłałam też e-maila, jak odpiszą to zamieszczę tu na forum.
W każdym razie zakupiłam te kasze i zaraz będę gotować...
Wysłałam też e-maila, jak odpiszą to zamieszczę tu na forum.
W każdym razie zakupiłam te kasze i zaraz będę gotować...
Właśnie jestem już jak ten Kopciuszek
Dostałam odpowiedź od firmy Kupiec.
Moje pytanie było takie:
Witam,
Chciałam zapytać, czy produkt Kasza Jaglana jest bezglutenowy. Wiem, że
z natury nie posiada glutenu, ale przeglądałam Państwa stronę
internetową i kasza ta nie jest wymieniona w produktach bezglutenowych.
Czy istnieje możliwość zanieczyszczenia tej kaszy w zakładzie?
i odpowiedź:
Witam serdecznie,
Pani Urszulo, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, mamy na to badania
z akredytowanego laboratorium. W naszym zakładzie jest pakowana na
specjalnej oddzielnej linii do pakowania produktów bezglutenowych.
Na naszej stronie internetowej faktycznie kasza jaglana nie jest wymieniona
wśród produktów bezglutenowych ale przekazałam informację do osób
odpowiedzialnych i w najbliższym czasie powinno to być uzupełnione.
Pozdrawiam serdecznie
Alicja Harasna
Dział Kontroli Jakości i Rozwoju Produktu
Wybór należy do każdego z nas.
Dostałam odpowiedź od firmy Kupiec.
Moje pytanie było takie:
Witam,
Chciałam zapytać, czy produkt Kasza Jaglana jest bezglutenowy. Wiem, że
z natury nie posiada glutenu, ale przeglądałam Państwa stronę
internetową i kasza ta nie jest wymieniona w produktach bezglutenowych.
Czy istnieje możliwość zanieczyszczenia tej kaszy w zakładzie?
i odpowiedź:
Witam serdecznie,
Pani Urszulo, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, mamy na to badania
z akredytowanego laboratorium. W naszym zakładzie jest pakowana na
specjalnej oddzielnej linii do pakowania produktów bezglutenowych.
Na naszej stronie internetowej faktycznie kasza jaglana nie jest wymieniona
wśród produktów bezglutenowych ale przekazałam informację do osób
odpowiedzialnych i w najbliższym czasie powinno to być uzupełnione.
Pozdrawiam serdecznie
Alicja Harasna
Dział Kontroli Jakości i Rozwoju Produktu
Wybór należy do każdego z nas.
Witam Was,
jestem tu nowa, ale od kilku tygodni, kiedy tylko mogę, przeglądam Wasze forum. Lektura na bardzo długo Nie przedstawiłam się jeszcze ani nic, nadrobię to w wolnej chwili, ale teraz chciałabym tak "na szybko" zadać Wam pytanie.. Może gdzieś nie doczytałam - bardzo możliwe - nie miejcie o to, proszę do mnie pretensji, ale mam pytanie odnośnie kasz i mąk. Chciałabym sama mielić kasze na mąkę, tylko, z tego co przeczytałam te kasze, tzw, bezglutenowe, często i tak są zanieczyszczone glutenem, więc czy można kupić kaszę normalną, nawet na giełdzie (taką masówkę we workach, ale taniej..), a potem po prostu porządnie przebrać, opłukać wodą, poczekać aż wyschnie i wtedy zmielić? Czy to musi być kasza z dopiskiem bezglutenowa mimo wszystko? Jeśli to nie ten wątek to przepraszam, nie mogę znaleźć jakiegoś podobnego tematu choć bardzo możliwe, że istnieje.. Z góry dziękuję za odpowiedź
jestem tu nowa, ale od kilku tygodni, kiedy tylko mogę, przeglądam Wasze forum. Lektura na bardzo długo Nie przedstawiłam się jeszcze ani nic, nadrobię to w wolnej chwili, ale teraz chciałabym tak "na szybko" zadać Wam pytanie.. Może gdzieś nie doczytałam - bardzo możliwe - nie miejcie o to, proszę do mnie pretensji, ale mam pytanie odnośnie kasz i mąk. Chciałabym sama mielić kasze na mąkę, tylko, z tego co przeczytałam te kasze, tzw, bezglutenowe, często i tak są zanieczyszczone glutenem, więc czy można kupić kaszę normalną, nawet na giełdzie (taką masówkę we workach, ale taniej..), a potem po prostu porządnie przebrać, opłukać wodą, poczekać aż wyschnie i wtedy zmielić? Czy to musi być kasza z dopiskiem bezglutenowa mimo wszystko? Jeśli to nie ten wątek to przepraszam, nie mogę znaleźć jakiegoś podobnego tematu choć bardzo możliwe, że istnieje.. Z góry dziękuję za odpowiedź
Tak właśnie robię. I z tego co wiem, wielu celiaków też robi podobnie.rzenka21 pisze: Chciałabym sama mielić kasze na mąkę, tylko, z tego co przeczytałam te kasze, tzw, bezglutenowe, często i tak są zanieczyszczone glutenem, więc czy można kupić kaszę normalną, nawet na giełdzie (taką masówkę we workach, ale taniej..), a potem po prostu porządnie przebrać, opłukać wodą, poczekać aż wyschnie i wtedy zmielić?
Pretensji nie mamy, za to witamy serdecznie
Powodzenia w diecie!
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
OO to super W niedzielę więc idę na targ i kupuję do woli. Muszę się pochwalić, że od dziś przechodzę na dietę bezglutenową (mimo, że dowiedziałam się ponad miesiąc temu, że powinnam..).
Dziękuję za przyjęcie mnie Będę pewnie się teraz już udzielać, a nie tylko czytać z zapartym tchem tego wszystkiego Ma wiedza jeszcze jest taka nikła.. Ale.. jestem dobrej myśli (jak na stan aktualny )
Dziękuję za przyjęcie mnie Będę pewnie się teraz już udzielać, a nie tylko czytać z zapartym tchem tego wszystkiego Ma wiedza jeszcze jest taka nikła.. Ale.. jestem dobrej myśli (jak na stan aktualny )
Re: Kasza jaglana i gryczana
Ja co prawda też mam celiaklie (tzn. dwa z trzech genów) jednak od lat jem różnych firm kasze jaglaną (nawet sypaną na kg na bazarku) i nigdy nie miałem z tego powodu większych problemów. Może moje jelita akurat nie są aż tak wrażliwe na śladowe resztki glutenu. W ogóle moim zdaniem, to producenci na zapas się przed tym zabezpieczają naklejając na rzeczy bezglutenowe (nie mające w sobie naturalnego glutenu) informacje o śladowych ilościach (ze względu na występowanie go na linni produkcyjnej). Ale czy tak śladowe ilości mogą szkodzić? Tego nie wiem - u mnie wycinki kosmków wyglądają idealenie mimo celiakli i stosowania produktów, gdzie taki komunikat jest załączony o śladowych ilościach. A może nie mam w ogóle aktywowanego genu celiaklii i stąd takie a nie inne reakcje? A tak w ogóle to zapraszam na mojego bloga i pierwszy wpis dot. przepisu na śniadanie czyli kaszy jaglanej na słodko http://health-hacking.blogspot.com/2014 ... zepis.html Niedługo pojawią się kolejne przepisy z kaszą jaglaną bo przez tyle lat już doprowadziłem jej używanie prawie do perfekcji ^^ Pozdrawiam!
Re: Kasza jaglana i gryczana
Firmy mające politykę alergenną mają obowiązek wypisywania wszystkich alergenów pogrubioną czcionką na produktach. Niektóre osoby są bardzo wrażliwe na gluten i każda nawet najmniejsza ilość może dać objawy. Nawet jeżeli nie należymy do osób bardzo wrażliwych to po spożyciu nie pewnego produkty który zawierał gluten nie mamy przecież pewności, że w jelitach nie toczy się już proces zapalny pomimo braku objawów. W związku z tym trzymałabym się produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa- wówczas mamy 100% pewność, że dany produkt jest czysty od glutenu.
Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim którzy spróbują pysznych dań z kaszą jaglaną;)
Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim którzy spróbują pysznych dań z kaszą jaglaną;)
Dietetyk Kliniczny
Maja Łowińska
Maja Łowińska
Re: Kasza jaglana i gryczana
Zgadzam się z Tobą. Przy normalnych produktach masz po prostu duże prawdopodobieństwo, że nie ma glutenu, a tutaj po prostu 100% pewnościMaja Ł. pisze:Firmy mające politykę alergenną mają obowiązek wypisywania wszystkich alergenów pogrubioną czcionką na produktach. Niektóre osoby są bardzo wrażliwe na gluten i każda nawet najmniejsza ilość może dać objawy. Nawet jeżeli nie należymy do osób bardzo wrażliwych to po spożyciu nie pewnego produkty który zawierał gluten nie mamy przecież pewności, że w jelitach nie toczy się już proces zapalny pomimo braku objawów. W związku z tym trzymałabym się produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa- wówczas mamy 100% pewność, że dany produkt jest czysty od glutenu.
Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim którzy spróbują pysznych dań z kaszą jaglaną;)
Re: Kasza jaglana i gryczana
jak ugotować kaszę jaglaną NA SYPKO:
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 miarka kaszy jaglanej
1,5 miarki gorącej wody
½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
miarka to 250 ml
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła.
Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy
źródło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/ugotow ... ana-sypko/
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 miarka kaszy jaglanej
1,5 miarki gorącej wody
½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
miarka to 250 ml
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła.
Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy
źródło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/ugotow ... ana-sypko/