Kasza jaglana i gryczana

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis, 2012 15:55
Lokalizacja: podkarpacie

Kasza jaglana i gryczana

Post autor: urszulku »

Witam,
Chciałam Was zapytać jakich producentów kupujecie kasze jaglane i gryczane. Na diecie jestem ok. 6 tyg. i niestety chudnę, a i tak już jestem b. szczupła i dietetyk zaproponował, abym na śniadanie i kolacje jadła właśnie te kasze.
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę polećcie mi godnego producenta.
Byłabym bardzo wdzięczna :)
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: śr 14 lis, 2012 12:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Post autor: Frezja »

Jeśli chodzi o kasze gryczaną to polecam firmę Sonko. Moim zdaniem bardzo porządna firma.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
ola782
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 11 kwie, 2013 12:46
Lokalizacja: wołuszewo

Post autor: ola782 »

Własnie jaka kasza jaglana jest bezpieczna?bo z firmy sante ma ostrzeźenie o sladowych ilosciach glutenua :oops:
urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis, 2012 15:55
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: urszulku »

Dzwoniłam dzisiaj do firmy Kupiec odnośnie ich produktów, które sprzedają z napisem jako bezglutenowe. Pytałam właśnie o kaszę jaglaną i gryczaną i P. z laboratorium zapewniała mnie, że obydwie kasze są bezglutenowe, że mają oddzielną linię produkcyjną i że mogę spokojnie je jeść. Chyba muszę komuś zaufać, chociaż czytałam tu na forum, że chyba w 2011r. sprawdzano ich mąkę kukurydzianą i niestety zawierała gluten.
Wysłałam też e-maila, jak odpiszą to zamieszczę tu na forum.
W każdym razie zakupiłam te kasze i zaraz będę gotować...
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: czw 24 lut, 2011 21:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: sunshine »

Parę miesięcy temu w kaszy jaglanej Kupca znalazłam aż dwa obce ziarna zbóż. Przestałam jej używać, ponieważ mimo przestrzegania diety, Mąż ciągle miał jakieś objawy poglutenowe i ją właśnie o to podejrzewałam.
urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis, 2012 15:55
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: urszulku »

To czy jest jakaś "bezpieczna" firma sprzedająca kaszę jaglaną?
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

Nie ma.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości przebieraj ziarenka.
Kiedyś przebierało się ryż, teraz kasze, widać bycie Kopciuszkiem mam zapisane w gwiazdach :053:
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis, 2012 15:55
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: urszulku »

Właśnie jestem już jak ten Kopciuszek :)

Dostałam odpowiedź od firmy Kupiec.
Moje pytanie było takie:
Witam,
Chciałam zapytać, czy produkt Kasza Jaglana jest bezglutenowy. Wiem, że
z natury nie posiada glutenu, ale przeglądałam Państwa stronę
internetową i kasza ta nie jest wymieniona w produktach bezglutenowych.
Czy istnieje możliwość zanieczyszczenia tej kaszy w zakładzie?

i odpowiedź:

Witam serdecznie,
Pani Urszulo, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, mamy na to badania
z akredytowanego laboratorium. W naszym zakładzie jest pakowana na
specjalnej oddzielnej linii do pakowania produktów bezglutenowych.
Na naszej stronie internetowej faktycznie kasza jaglana nie jest wymieniona
wśród produktów bezglutenowych ale przekazałam informację do osób
odpowiedzialnych i w najbliższym czasie powinno to być uzupełnione.

Pozdrawiam serdecznie
Alicja Harasna
Dział Kontroli Jakości i Rozwoju Produktu


Wybór należy do każdego z nas.
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 71
Rejestracja: sob 13 lip, 2013 09:55
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: rzenka21 »

Witam Was,
jestem tu nowa, ale od kilku tygodni, kiedy tylko mogę, przeglądam Wasze forum. Lektura na bardzo długo :) Nie przedstawiłam się jeszcze ani nic, nadrobię to w wolnej chwili, ale teraz chciałabym tak "na szybko" zadać Wam pytanie.. Może gdzieś nie doczytałam - bardzo możliwe - nie miejcie o to, proszę do mnie pretensji, ale mam pytanie odnośnie kasz i mąk. Chciałabym sama mielić kasze na mąkę, tylko, z tego co przeczytałam te kasze, tzw, bezglutenowe, często i tak są zanieczyszczone glutenem, więc czy można kupić kaszę normalną, nawet na giełdzie (taką masówkę we workach, ale taniej..), a potem po prostu porządnie przebrać, opłukać wodą, poczekać aż wyschnie i wtedy zmielić? Czy to musi być kasza z dopiskiem bezglutenowa mimo wszystko? Jeśli to nie ten wątek to przepraszam, nie mogę znaleźć jakiegoś podobnego tematu choć bardzo możliwe, że istnieje.. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

rzenka21 pisze: Chciałabym sama mielić kasze na mąkę, tylko, z tego co przeczytałam te kasze, tzw, bezglutenowe, często i tak są zanieczyszczone glutenem, więc czy można kupić kaszę normalną, nawet na giełdzie (taką masówkę we workach, ale taniej..), a potem po prostu porządnie przebrać, opłukać wodą, poczekać aż wyschnie i wtedy zmielić?
Tak właśnie robię. I z tego co wiem, wielu celiaków też robi podobnie.
Pretensji nie mamy, za to witamy serdecznie :)
Powodzenia w diecie!
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 71
Rejestracja: sob 13 lip, 2013 09:55
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: rzenka21 »

OO to super :) W niedzielę więc idę na targ i kupuję do woli. Muszę się pochwalić, że od dziś przechodzę na dietę bezglutenową (mimo, że dowiedziałam się ponad miesiąc temu, że powinnam..).
Dziękuję za przyjęcie mnie ;) Będę pewnie się teraz już udzielać, a nie tylko czytać z zapartym tchem tego wszystkiego :D Ma wiedza jeszcze jest taka nikła.. Ale.. jestem dobrej myśli (jak na stan aktualny :) )
gripek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn 14 lip, 2014 14:02

Re: Kasza jaglana i gryczana

Post autor: gripek »

Ja co prawda też mam celiaklie (tzn. dwa z trzech genów) jednak od lat jem różnych firm kasze jaglaną (nawet sypaną na kg na bazarku) i nigdy nie miałem z tego powodu większych problemów. Może moje jelita akurat nie są aż tak wrażliwe na śladowe resztki glutenu. W ogóle moim zdaniem, to producenci na zapas się przed tym zabezpieczają naklejając na rzeczy bezglutenowe (nie mające w sobie naturalnego glutenu) informacje o śladowych ilościach (ze względu na występowanie go na linni produkcyjnej). Ale czy tak śladowe ilości mogą szkodzić? Tego nie wiem - u mnie wycinki kosmków wyglądają idealenie mimo celiakli i stosowania produktów, gdzie taki komunikat jest załączony o śladowych ilościach. A może nie mam w ogóle aktywowanego genu celiaklii i stąd takie a nie inne reakcje? A tak w ogóle to zapraszam na mojego bloga i pierwszy wpis dot. przepisu na śniadanie czyli kaszy jaglanej na słodko http://health-hacking.blogspot.com/2014 ... zepis.html Niedługo pojawią się kolejne przepisy z kaszą jaglaną bo przez tyle lat już doprowadziłem jej używanie prawie do perfekcji ^^ Pozdrawiam!
Maja Ł.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: pt 22 lis, 2013 21:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kasza jaglana i gryczana

Post autor: Maja Ł. »

Firmy mające politykę alergenną mają obowiązek wypisywania wszystkich alergenów pogrubioną czcionką na produktach. Niektóre osoby są bardzo wrażliwe na gluten i każda nawet najmniejsza ilość może dać objawy. Nawet jeżeli nie należymy do osób bardzo wrażliwych to po spożyciu nie pewnego produkty który zawierał gluten nie mamy przecież pewności, że w jelitach nie toczy się już proces zapalny pomimo braku objawów. W związku z tym trzymałabym się produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa- wówczas mamy 100% pewność, że dany produkt jest czysty od glutenu.

Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim którzy spróbują pysznych dań z kaszą jaglaną;)
Dietetyk Kliniczny
Maja Łowińska
aisikkka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr 09 lip, 2014 11:43

Re: Kasza jaglana i gryczana

Post autor: aisikkka »

Maja Ł. pisze:Firmy mające politykę alergenną mają obowiązek wypisywania wszystkich alergenów pogrubioną czcionką na produktach. Niektóre osoby są bardzo wrażliwe na gluten i każda nawet najmniejsza ilość może dać objawy. Nawet jeżeli nie należymy do osób bardzo wrażliwych to po spożyciu nie pewnego produkty który zawierał gluten nie mamy przecież pewności, że w jelitach nie toczy się już proces zapalny pomimo braku objawów. W związku z tym trzymałabym się produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa- wówczas mamy 100% pewność, że dany produkt jest czysty od glutenu.

Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim którzy spróbują pysznych dań z kaszą jaglaną;)
Zgadzam się z Tobą. Przy normalnych produktach masz po prostu duże prawdopodobieństwo, że nie ma glutenu, a tutaj po prostu 100% pewności :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kasza jaglana i gryczana

Post autor: Leeloo »

jak ugotować kaszę jaglaną NA SYPKO:


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
1 miarka kaszy jaglanej
1,5 miarki gorącej wody
½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

miarka to 250 ml

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła.
Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy

źródło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/ugotow ... ana-sypko/
ODPOWIEDZ