tort bezglutenowy i bezmleczny dla dwulatka Prosze o pomoc
Moderator: Moderatorzy
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
tort bezglutenowy i bezmleczny dla dwulatka Prosze o pomoc
Witam.wiem ze jest sporotematow na temat tortow ale ja szukam przepisu na urodziny dwulatka. Bezglutenowy i bezmleczny. smak dowolny(moze z wyjątkiem orzechow, maku). Jezeli ktos ma dobry przepis to bardzo prosze o pomoc.
urodzinki w Lutym
urodzinki w Lutym
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
ja z tego wątku chyba brałam:
viewtopic.php?t=956
ale cały ten dział CIASTA SŁODKIE przekopałam bardzo dokładnie i coś znalazłam. Powodzenia
viewtopic.php?t=956
ale cały ten dział CIASTA SŁODKIE przekopałam bardzo dokładnie i coś znalazłam. Powodzenia
Asia
Bioszkopt na tort robię tak:
-4jajka
-3/4szkl cukru
-1szkl mixu bezglutenowego
-1płaska łyżeczka proszku do pieczenia bg
Białka oddzielamy od żółtek.Ucieram białka na sztywną pianę dodaję cukier i znów ubijam na sztywno.Potem żółtka i delikatnie miksuję i na koniec mix wymieszany z proszkiem do pieczenia.Wlewam do tortownicy i piekę ok.25-30min.w temp.175*C.
Można dodać kakao i będzie czekoladowy albo jeśli tort ma być owocowy można odsypać 2-3łyżki mixu i dodać na to miejsce kisiel np.truskawkowy(ciasto będzie lekko różowe).
Krem proponuję taki:
-2budynie śmietankowe(ale czy nie ma w nim mleka?nie wiem.można zastąpić waniliowym)
-6łyżek cukru
-3szkl wody
-1kostka margaryny
-2żółtka
-1galaretka np.truskawkowa
Budyń ugotować na wodzie z cukrem.Na gotujący budyń wsypać sypką galaretkę i zagotować.Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń.
Biszkopt można przekroić albo upiec dwa,nasączyć (około 0,5szkl wody przegotowanej zimnej+4łyżeczki cukru+odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny)i smarować kremem.
Ozdobić wierzch owocami lub galaretką.
-4jajka
-3/4szkl cukru
-1szkl mixu bezglutenowego
-1płaska łyżeczka proszku do pieczenia bg
Białka oddzielamy od żółtek.Ucieram białka na sztywną pianę dodaję cukier i znów ubijam na sztywno.Potem żółtka i delikatnie miksuję i na koniec mix wymieszany z proszkiem do pieczenia.Wlewam do tortownicy i piekę ok.25-30min.w temp.175*C.
Można dodać kakao i będzie czekoladowy albo jeśli tort ma być owocowy można odsypać 2-3łyżki mixu i dodać na to miejsce kisiel np.truskawkowy(ciasto będzie lekko różowe).
Krem proponuję taki:
-2budynie śmietankowe(ale czy nie ma w nim mleka?nie wiem.można zastąpić waniliowym)
-6łyżek cukru
-3szkl wody
-1kostka margaryny
-2żółtka
-1galaretka np.truskawkowa
Budyń ugotować na wodzie z cukrem.Na gotujący budyń wsypać sypką galaretkę i zagotować.Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń.
Biszkopt można przekroić albo upiec dwa,nasączyć (około 0,5szkl wody przegotowanej zimnej+4łyżeczki cukru+odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny)i smarować kremem.
Ozdobić wierzch owocami lub galaretką.
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
PRZEPIS??!!sunshine pisze:Świetny jest biszkopt tzw. "rzucany", bez proszku do pieczenia.
ckni mi się za ciastem niedrożdżowym, niekruchym (takie mi wychodzą i bez przepisu), tylko właśnie takim tortowo-biszkoptowo-ciastowym, i BEZ PROSZKU. A w biszkopcie już jest o wiele mniejsze pole do improwizacji (jak mi się wydaje).
Będę wdzięczna za w miarę szczegółowy przepis, bo doświadczenie w ciastach mam minimalne, piec zaczęłam niedawno, od wypieków bezglutenowych, więc informacje, że "tak jak zwykłe ciasto" mogą mi nie wystarczyć
Z góry pięknie dziękuję!
Wystarczy wpisać w google
Oryginał http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Bisz ... is-II.html
Moje wykonanie bezglutenowe http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/10/ ... dowym.html
Życzę udanych wypieków
Oryginał http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Bisz ... is-II.html
Moje wykonanie bezglutenowe http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/10/ ... dowym.html
Życzę udanych wypieków
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
mamakubusia,
mleko krowie zamienić na mleko np ; ryżowe , migdałowe , lub kokosowe ( to ostatnie jest najtłuściejsze i ma zdecydowany posmak kokosowy ) baza do wszelkich kremów i galaretek typu ptasie mleczko .
Można masę owocową na bazie musu stabilizowana kisielem lub budyniem .
Mój ostatni wyczyn choć już proporcji nie pamiętam dokładnie uzyskałam szklankę kremu czekoladowego na ilość ciasta z 200gr maki bz . Skromnie na przełożenia ciasta starczyło . 200mg mleka migdałowego , 2 łyżeczki maizeny , 1 maki ziemniaczanej , ( lub odwrotnie )kosteczka czekolady dozwolonej gorzkiej , ( jak małe kosteczki to dwie ) , jedno żółtko p przepiórcze ( niekoniecznie ) wanilia . jeśli możecie masło to w ogóle nie ma sprawy , robisz na bazie zastępczego mleka krem jak do kremówek do tego ciasto ucierane żółciutkie , lub czekoladowe , kakaowe , jedna warstwę można dżemem posmarować lub rozgotowanymi daktylami. Skromniejsza wersja takich kremików do tortu - na bazie kleiku ryżowego lub kukurydzianego lub jaglanego a dodatki do wyboru do koloru zgodnie z kolorem kleiku mam sprawdzone kukurydziany, jaglany ładnie się łączy z żółtymi owocami, kremy na bazie kisielu każdy kolor owoców wytrzymują , mleko najgorzej wygląda w połączeniu z czarna porzeczka , ładnie malina , wiśnia truskawka i inne żółte łącznie z dynia . Zawsze można przełożyć galaretka ba bazie owoców , sprawdzić które należy zagotować by nie było zupy żelatynowej
mleko krowie zamienić na mleko np ; ryżowe , migdałowe , lub kokosowe ( to ostatnie jest najtłuściejsze i ma zdecydowany posmak kokosowy ) baza do wszelkich kremów i galaretek typu ptasie mleczko .
Można masę owocową na bazie musu stabilizowana kisielem lub budyniem .
Mój ostatni wyczyn choć już proporcji nie pamiętam dokładnie uzyskałam szklankę kremu czekoladowego na ilość ciasta z 200gr maki bz . Skromnie na przełożenia ciasta starczyło . 200mg mleka migdałowego , 2 łyżeczki maizeny , 1 maki ziemniaczanej , ( lub odwrotnie )kosteczka czekolady dozwolonej gorzkiej , ( jak małe kosteczki to dwie ) , jedno żółtko p przepiórcze ( niekoniecznie ) wanilia . jeśli możecie masło to w ogóle nie ma sprawy , robisz na bazie zastępczego mleka krem jak do kremówek do tego ciasto ucierane żółciutkie , lub czekoladowe , kakaowe , jedna warstwę można dżemem posmarować lub rozgotowanymi daktylami. Skromniejsza wersja takich kremików do tortu - na bazie kleiku ryżowego lub kukurydzianego lub jaglanego a dodatki do wyboru do koloru zgodnie z kolorem kleiku mam sprawdzone kukurydziany, jaglany ładnie się łączy z żółtymi owocami, kremy na bazie kisielu każdy kolor owoców wytrzymują , mleko najgorzej wygląda w połączeniu z czarna porzeczka , ładnie malina , wiśnia truskawka i inne żółte łącznie z dynia . Zawsze można przełożyć galaretka ba bazie owoców , sprawdzić które należy zagotować by nie było zupy żelatynowej
Ostatnio zmieniony czw 01 gru, 2011 11:18 przez Jeli, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Nowy pomysł na krem do tortu. A właściwie dwa pomysły, oba sprawdziłam i są genialne!!!
- http://smakoterapia.blogspot.com/2012/0 ... lanej.html
- http://smakoterapia.blogspot.com/2012/0 ... hudza.html
Czyli właściwie można zrobić dowolny smak, jaki się zechce, zależy tylko od tego, co nam wolno i co mamy w domu.
I jeszcze Krem z awokado i karobu:
1 szt. awokado (obrany, odpestkowany dojrzały owoc),
1 czubata łyżka karobu (albo dobrego kakao w proszku)
2 łyżki mascarpone albo 2 łyżki masła kokosowego,
1 łyżeczka ksylitolu.
Zmiksować wszystko na gładko i jeść.
Można dodać siekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, albo krojone bakalie, ale bez dodatków też jest doskonale.
Krem z awokado wbrew pozorom naprawdę jest pyszny!!! I można go zrobić w większej ilości, bo smakuje super i nie da się go nie wyjadać z miseczki !
Ale z kaszy jaglanej do tortu chyba jeszcze lepszy, bo sztywniejszy, na zimno troszkę zastyga. Na wszelki wypadek sugerowałabym najpierw zrobić próbę generalną, żeby się przekonać co i jak. Smacznego
- http://smakoterapia.blogspot.com/2012/0 ... lanej.html
- http://smakoterapia.blogspot.com/2012/0 ... hudza.html
Czyli właściwie można zrobić dowolny smak, jaki się zechce, zależy tylko od tego, co nam wolno i co mamy w domu.
I jeszcze Krem z awokado i karobu:
1 szt. awokado (obrany, odpestkowany dojrzały owoc),
1 czubata łyżka karobu (albo dobrego kakao w proszku)
2 łyżki mascarpone albo 2 łyżki masła kokosowego,
1 łyżeczka ksylitolu.
Zmiksować wszystko na gładko i jeść.
Można dodać siekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, albo krojone bakalie, ale bez dodatków też jest doskonale.
Krem z awokado wbrew pozorom naprawdę jest pyszny!!! I można go zrobić w większej ilości, bo smakuje super i nie da się go nie wyjadać z miseczki !
Ale z kaszy jaglanej do tortu chyba jeszcze lepszy, bo sztywniejszy, na zimno troszkę zastyga. Na wszelki wypadek sugerowałabym najpierw zrobić próbę generalną, żeby się przekonać co i jak. Smacznego
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...