Biszkopt bezglutenowy musiałam zrobić pierwszy raz na tort na komunię syna w tym roku.
Oto mój przepis (proporcje na mały okrągły tort):
Składniki:
5 całych jaj, 400g cukru, 500 g mąki (koncentrat uniwersalny firmy Bezgluten 1/2 i mąka ryżowa 1/2),
proszek do pieczenia kukurydziany firmy Bezgluten, 3 łyżki oleju roślinnego.
Blaszka okrągła o średnicy ok. 24 cm.
Papier do pieczenia.
Ubić mikserem jajka z cukrem na jasną jednolitą masę (pianę), dodać mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia,
wymieszać i dodać olej. Ubijać jeszcze na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
Gotową masę natychmiast przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawić go rozgrzanego na 180-200 stopni piekarnika.
Piec około 40 minut aż biszkopt się zarumieni i nie będzie mokry w środku (trzeba sprawdzić wykałaczką).
Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, żeby nie opadł.
Po wystygnięciu przekładać dowolną masą lub galaretką.
Smacznego
![n :)](./images/smilies/001.gif)