Bóle i zawroty głowy/Omdlenia
Moderator: Moderatorzy
Bóle i zawroty głowy/Omdlenia
Witam.
Otóż mam problem jakiś czas temu zdarzyło mi się zemdleć wylądowałem w szpitalu,ale podczas pobytu czułem się dobrze lecz po wyjściu ze szpitala mam częste bóle i zawroty głowy lekarz przepisał mi Actiferol (żelazo,ponieważ mam niedobór żelaza jak i anemie) czy te zawroty głowy są od leku czy mogą występować podczas Celiaki?
Otóż mam problem jakiś czas temu zdarzyło mi się zemdleć wylądowałem w szpitalu,ale podczas pobytu czułem się dobrze lecz po wyjściu ze szpitala mam częste bóle i zawroty głowy lekarz przepisał mi Actiferol (żelazo,ponieważ mam niedobór żelaza jak i anemie) czy te zawroty głowy są od leku czy mogą występować podczas Celiaki?
Tysiąc rzeczy może powodować omdlenia i masę badań trzeba zrobić. Jeśli masz celiakię, a zakładam, że ją masz, do tego anemię, to pewnie masz za niski poziom wit. B12 i stąd żelaza nie przyswajasz.
Omdlenia mogą być przy za niskich cukrach i np. przy niedoczynności nadnerczy.
Zdarzają się przy dłuższym staniu, wstawianiu z łóżka, rano, po wysiłku? Jakie miewasz ciśnienie? Cukry ci ktoś badał kiedyś?
Zdarzają się przy dłuższym staniu, wstawianiu z łóżka, rano, po wysiłku? Jakie miewasz ciśnienie? Cukry ci ktoś badał kiedyś?
Leloo.
Tak mam celiakię jestem na diecie 1,5 roku,to było jednorazowe omdlenie,problemów z cukrem nie mam,ciśnienie w normie,odwodniony byłem lecz dostawałem kroplówki z glukozą MRI będę miał niedługo
Tak mam celiakię jestem na diecie 1,5 roku,to było jednorazowe omdlenie,problemów z cukrem nie mam,ciśnienie w normie,odwodniony byłem lecz dostawałem kroplówki z glukozą MRI będę miał niedługo
Miałem robioną całą masę badań nic nie wyszło,cukry mam w porządku i tak omdlenia zdarzają się przy dłuższym staniu,przy wysiłku lub po szybkim podniesieniu się.alva_alva pisze:Tysiąc rzeczy może powodować omdlenia i masę badań trzeba zrobić. Jeśli masz celiakię, a zakładam, że ją masz, do tego anemię, to pewnie masz za niski poziom wit. B12 i stąd żelaza nie przyswajasz.
Zawroty głowy i omdlenia mogą być równie dobrze od silnej anemii, a anemia od celiakii lub może zaburzeń wchłaniania wit.B12- autoimmunologiczne zapalenie żołądka. Bez wit. B12 żelazo się nie przyswoi, trzeba podawać wit. B12 w zastrzykach.
Napisz wyniki morfologii, po nich widać wstępnie także czy są niedobory wit. B12.
Natomiast jeśli chodzi o spadek ciśnienia po wstaniu to jest to objaw charakterystyczny dla niedoczynności nadnerczy. Trzeba by zrobić profil dobowy ACTH i kortyzolu, żeby coś w tym temacie stwierdzić. Masz inne niedoczynności gruczołowe oprócz celiakii? Np.niedoczynność tarczycy- Hashimoto? Inne choroby oprócz celiakii stwierdzone?
Napisz wyniki morfologii, po nich widać wstępnie także czy są niedobory wit. B12.
Natomiast jeśli chodzi o spadek ciśnienia po wstaniu to jest to objaw charakterystyczny dla niedoczynności nadnerczy. Trzeba by zrobić profil dobowy ACTH i kortyzolu, żeby coś w tym temacie stwierdzić. Masz inne niedoczynności gruczołowe oprócz celiakii? Np.niedoczynność tarczycy- Hashimoto? Inne choroby oprócz celiakii stwierdzone?
mam to samo... a puls czasem 45. u lekarza pikawa mi strzela jak szalona, a cisnienie dzieki temu w normiealva_alva pisze:
Natomiast jeśli chodzi o spadek ciśnienia po wstaniu to jest to objaw charakterystyczny dla niedoczynności nadnerczy. Trzeba by zrobić profil dobowy ACTH i kortyzolu, żeby coś w tym temacie stwierdzić.