dieta bezglutenowa

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anvariel
Nowicjusz
Nowicjusz

dieta bezglutenowa

Post autor: anvariel »

Witam bardzo serdecznie. Zarejestrowałam się na forum ponieważ mam objawy, które teoretycznie mogą pasować do celiakii, chociaż może to być coś innego.
Moim podstawowym problemem są paskudne, prawie codzienne (a właściwie wieczorne) wzdęcia, do tego śuzowaty stolec oddawany nawet 4-5 razy dziennie. Ostatnio schudłam również ze 3 kg (ale to może być spowodowane innymi czynnikami).
Probowałam szukać czynnika, który mi szkodzi na własną rękę - w pierwszej kolejności odstawiłam nabiał, ale nic to nie dalo. Obecnie staram się trzymać dietę bezglutenową i jest jak reką odjął. Wyczytałam jednak na stronie, że nie należy samodzielnie przechodzić na tą dietę, ponieważ może to utrudnić zdiagnozowanie celiakii. Problem polega na tym, że najbliższy termin do gastrologa u mnie w mieście jest na początek marca przyszłego roku. Trochę boję się iść prywatanie, ponieważ przerażają mnie możliwe koszty diagnozowania. Nie wyobraźam sobie funkcjonowania ze tymi koszmarnymi wzdęciami do marca. Jak to rozwiązać, żeby faktycznie nie zaburzyć procesu diagnozowania? Odstawić na razie guten i wrócić do niego na miesiąc przed badaniem? Czy może jeszcze jakoś inaczej. Będę bardzo wdzięczna za radę.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Ile czasu jesteś na diecie?
anvariel
Nowicjusz
Nowicjusz

Około 3 tygodnie.
Na szczęście udało mi się znaleźć gastrologa na dzisiaj (bo terminy owszem odległe, ale jak przyjedziesz do przychodni i masz szczęście to dostaniesz numerek :zdziw:) , więc będę już wszystko wiedzieć po południu, mam nadzieję.
Ale porady jak najbardziej mile widziane.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Trz tygodnie to jeszcze nie tak długo. Natychmiast trzeba by zrobić przeciwciała, ewentualnie jak najszybciej biopsję z wycinkiem z dwunastnicy.Zobaczysz co ci lekarz za proponuje.To będzie zależało od terminów pewnie takiej gastroskopii, bo jak cię zapiszą na za dwa miesiące, to kiepsko.
anvariel
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź.
Znowu gastroskopia mówisz... ech... Jedyna pociecha, że ostatnio termin miałam na "za dwa tygodnie".
Lubomir
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Lubomir »

W Rzeszowie to rzeczywiście kiepsko. Dlatego ja chodzę prywatnie, bo na fundusz lekarze mnie olewają i nie mam cierpliwości a byłem u kilku rzeszowskich.
ODPOWIEDZ