Proszę o pomoc!
Moderator: Moderatorzy
Proszę o pomoc!
Witam! Bardzo proszę o pomoc. Gdy byłam dzieckiem trafiłam do szpitala i od tego czasu miałam dietę bezglutenową. Dieta trwała do 6 roku życia, a potem zaczęłam wszystko normalnie jeść. Teraz mam 20 lat i gdy ostatnio przeglądałam swoją książeczkę zdrowia w rozpoznaniu miałam zapisane: Dyspepsia acuta, Pharyngitis ac, Syndroma malabsorptionis in obs. Rodzice mówili, że miałam celiakię, ale w książeczce nie miałam napisane, że przebyłam celiakię. Mówili, że miałam celiakię, ponieważ miałam takie objawy. Być może syndrom złego wchłaniania był kiedyś traktowany jako celiakia. Czy ten syndrom to celiakia? Proszę o rozpoznanie tych łacińskich nazw, czy naprawdę rozpoznano u mnie celiakię? Czasami miewam biegunki, ale to być może dlatego, że jadłam bardzo duże ilości słodyczy. Po chlebie czuję się dobrze, do tej pory nie zauważyłam żadnych problemów po zjedzeniu pieczywa... A teraz się boję, że mam jednak celiakię i powinnam przejść na dietę. Proszę o pomoc
Monika20
To Twoje objawy Dorkub? Masz jakieś pytania może w związku z nimi, jeśli to Twoje objawy? Może coś więcej napiszesz, bo nie za bardzo da się coś z tego wywnioskować. Jakie choroby masz stwierdzone, jakie leki bierzesz, na jakiej podstawie masz stwierdzony zespół złego wchłaniania, czy zapalenie gardła jest przewlekłe, jakie badania miałeś robione itd.dorkub pisze:Ostra niestrawność, zapalenie gardła i zespół złego wchłaniania
Moniko,żeby sprawdzić czy czegoś nie ma na rzeczy należy chociaż zrobić wstępnie przeciwciała, a najlepiej gastroskopię. Poczytaj na forum jakie przeciwciała, jest dużo na ten temat.
Ostatnio zmieniony sob 28 wrz, 2013 08:04 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
Czytałam o badaniach na przeciwciała, aby wykryć celiakię, ale trochę się już w tym wszystkim pogubiłam. Czy mógłby ktoś napisać na jakie przeciwciała powinnam zrobić te badania i każde przeciwciało w jakiej klasie... Bo nie rozumiem o co chodzi z tymi klasami. Wyczytałam o przeciwciałach przeciwko endomysium mięśni gładkich EmA, przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG. Ale w jakich klasach? Proszę o jasne wytłumaczenie, na forum jestem nowa i bardzo chcę zrobić sobie wyniki.
Monika20
Monika20, polecam:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
Odebrałam dziś wyniki badań. Czy mogę na ich podstawie jednoznacznie wykluczyć celiakię? Proszę o odpowiedź.
Moje wyniki:
P/c p. edomysium (EmA) IgA UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c p. endomysium (EmA) IgG UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c. p. gliadynie (AGA) IgA UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c. p. gliadynie (AGA) IgG nie wykryto przeciwciał.
P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA i IgG UJEMNY
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) <2
P/c.. anty-tTG IgA
<20 RU/ml- wynik ujemny
>=20 RU/ml wynik dodatni
P/c. anty-tTG IgG 0.13
DO 1.0- WYNIK UJEMNY
1,01-2,0- WYNIK SŁABO DODATNI
2,01-5,0- WYNIK DODATNI.
Bardzo proszę o odpowiedź. Badania wykonywałam na czczo, nie będąc na diecie bezglutenowej. Proszę rozwiejcie moje wątpliwości.
Moje wyniki:
P/c p. edomysium (EmA) IgA UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c p. endomysium (EmA) IgG UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c. p. gliadynie (AGA) IgA UJEMNY. W badanej surowicy nie wykryto przeciwciał
P/c. p. gliadynie (AGA) IgG nie wykryto przeciwciał.
P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA i IgG UJEMNY
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) <2
P/c.. anty-tTG IgA
<20 RU/ml- wynik ujemny
>=20 RU/ml wynik dodatni
P/c. anty-tTG IgG 0.13
DO 1.0- WYNIK UJEMNY
1,01-2,0- WYNIK SŁABO DODATNI
2,01-5,0- WYNIK DODATNI.
Bardzo proszę o odpowiedź. Badania wykonywałam na czczo, nie będąc na diecie bezglutenowej. Proszę rozwiejcie moje wątpliwości.

Monika20