Balviten

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Ola_la, możesz podać proporcje na ten zakwas? Jak długo musi leżeć? Mogę jeszcze prosić o sprawdzony przepis na chleb z tym zakwasem? I "jak krowie na rowie", proszę mi napisać w przepisie ile jakich mąk :D Próbuję odejść od tych miesanek, gdzie z reguły nic innego nie ma prócz mąki i skrobii kukurydzianej i skrobii pszennej b/g, którą też bym chciała wyeliminować z jadłospisu na razie syna, a od nowego roku też mojego, jak przejdę na dietę (obojętne czy z diagnozą czy bez)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Jasne, polecam od zawsze, sprawdzony przepis:
viewtopic.php?p=55614&highlight=#55614
ale nie podam proporcji mąk - bo ich nie znam. Mieszam i dodaję je za każdym razem inaczej, aż konsystencja będzie odpowiednia.
A czy jest odpowiednia, to możesz zobaczyć na filmiku, no i stwierdzić po kilku upieczonych bochenkach. Inaczej chyba się nie da :).
Aha - ja robię ok. połowy tej porcji, bo taki chleb jest dla mnie za duży.
A jak robię zakwas z mąki teff, to używam 1 miarkę mąki (moja miarka to ok. 100 ml) i ok. 125 ml wody. Tak z grubsza.
To nie apteka, chleb tak czy siak się udaje, czasem gorzej - ale i tak jest lepszy od chemicznej waty z folii.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

kaczmi,

ja bym od razu z takimi sprawami waliła na fejsbukową tablicę, powinni szybko zareagować:)
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kaczmi »

Zareagowali po dwóch dniach, zapytali, czy opakowanie było zamknięte, czy już otwarte, odpisałem, że otwarte od 36h, co wcześniej nie robiło różnicy, zobaczymy, co teraz odpiszą.
Co do Balvitenu - przedwczoraj byłem w Piotrze i Pawle, cały regał, gdzie zazwyczaj leży ich pieczywo, był pusty, pozostały tylko metki... Przypadek? Nie sądzę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

kaczmi pisze:Przypadek? Nie sądzę.
:D :D

i bardzo dobrze, niech zrobią czystkę. nie dość, że płacimy 3-4 razy wiecej za 5 kromek chleba, to jeszcze nie wiemy, czy po otwarciu sam z siebie nie zacznie chodzic :/
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Balviten

Post autor: Anula80 »

Czy ktoś się orientuje, na jaką kwotę zamówienie trzeba złożyć, żeby otrzymać kartę stałego klienta i korzystać z promocji - produkty gratis? Czy wystarczy złożyć 1 zamówienie, czy więcej?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Balviten

Post autor: Justyna1982 »

Nie wiem ja dostałam kartę u naszego gastrologa na pierwszej wizycie ;) Zadzwoń do nich i się spytaj to chyba najlepsze źródło takiej informacji
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Re: Balviten

Post autor: agotka_dzemik »

Ja chyba po 3 czy 4 zwróciłam się sama o kartę stałego klienta i mi przysłali. Spróbuj podobnie jak ja. :)
Awatar użytkownika
Freyka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: czw 05 cze, 2014 14:13

Re: Balviten

Post autor: Freyka »

Ja dostałam kartę stałego klienta po pierwszym zamówieniu :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Balviten

Post autor: Anula80 »

U mnie były hocki klocki, ale już mam tę kartę ;)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Balviten

Post autor: kaczmi »

Przeglądałem dziś chleby w Realu na poznańskim Marcelinie, wziąłem do ręki Królewski z ziarnami ciemny, ważność do 05.08, oglądam od spodu i co? Całkiem spora pleśń...
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Balviten

Post autor: Anula80 »

Tyle ta żywność kosztuje i jeszcze takie cyrki się dzieją. Będziesz do nich pisał w tej sprawie? Porażka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Balviten

Post autor: Anula80 »

Jak to nic nie poradzimy? Według Ciebie lepiej nic nie robić? Jak będziemy reagować na takie sytuacje, to jest szansa, że coś się zmieni
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Balviten

Post autor: Leeloo »

podpisuję się pod Anulą. brak reakcji jest automatyczną zgodą na złe traktowanie
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Balviten

Post autor: kaczmi »

Byłem dziś znów w Realu, chleb leżał nadal, więc zrobiłem zdjęcie i zapytam ich o to, dlaczego chleb z dwumiesięcznym terminem przydatności do spożycia leży na półce spleśniały...
ODPOWIEDZ