Balviten
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Ola_la, możesz podać proporcje na ten zakwas? Jak długo musi leżeć? Mogę jeszcze prosić o sprawdzony przepis na chleb z tym zakwasem? I "jak krowie na rowie", proszę mi napisać w przepisie ile jakich mąk Próbuję odejść od tych miesanek, gdzie z reguły nic innego nie ma prócz mąki i skrobii kukurydzianej i skrobii pszennej b/g, którą też bym chciała wyeliminować z jadłospisu na razie syna, a od nowego roku też mojego, jak przejdę na dietę (obojętne czy z diagnozą czy bez)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Jasne, polecam od zawsze, sprawdzony przepis:
viewtopic.php?p=55614&highlight=#55614
ale nie podam proporcji mąk - bo ich nie znam. Mieszam i dodaję je za każdym razem inaczej, aż konsystencja będzie odpowiednia.
A czy jest odpowiednia, to możesz zobaczyć na filmiku, no i stwierdzić po kilku upieczonych bochenkach. Inaczej chyba się nie da .
Aha - ja robię ok. połowy tej porcji, bo taki chleb jest dla mnie za duży.
A jak robię zakwas z mąki teff, to używam 1 miarkę mąki (moja miarka to ok. 100 ml) i ok. 125 ml wody. Tak z grubsza.
To nie apteka, chleb tak czy siak się udaje, czasem gorzej - ale i tak jest lepszy od chemicznej waty z folii.
viewtopic.php?p=55614&highlight=#55614
ale nie podam proporcji mąk - bo ich nie znam. Mieszam i dodaję je za każdym razem inaczej, aż konsystencja będzie odpowiednia.
A czy jest odpowiednia, to możesz zobaczyć na filmiku, no i stwierdzić po kilku upieczonych bochenkach. Inaczej chyba się nie da .
Aha - ja robię ok. połowy tej porcji, bo taki chleb jest dla mnie za duży.
A jak robię zakwas z mąki teff, to używam 1 miarkę mąki (moja miarka to ok. 100 ml) i ok. 125 ml wody. Tak z grubsza.
To nie apteka, chleb tak czy siak się udaje, czasem gorzej - ale i tak jest lepszy od chemicznej waty z folii.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Zareagowali po dwóch dniach, zapytali, czy opakowanie było zamknięte, czy już otwarte, odpisałem, że otwarte od 36h, co wcześniej nie robiło różnicy, zobaczymy, co teraz odpiszą.
Co do Balvitenu - przedwczoraj byłem w Piotrze i Pawle, cały regał, gdzie zazwyczaj leży ich pieczywo, był pusty, pozostały tylko metki... Przypadek? Nie sądzę.
Co do Balvitenu - przedwczoraj byłem w Piotrze i Pawle, cały regał, gdzie zazwyczaj leży ich pieczywo, był pusty, pozostały tylko metki... Przypadek? Nie sądzę.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Balviten
Czy ktoś się orientuje, na jaką kwotę zamówienie trzeba złożyć, żeby otrzymać kartę stałego klienta i korzystać z promocji - produkty gratis? Czy wystarczy złożyć 1 zamówienie, czy więcej?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: Balviten
Nie wiem ja dostałam kartę u naszego gastrologa na pierwszej wizycie Zadzwoń do nich i się spytaj to chyba najlepsze źródło takiej informacji
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Re: Balviten
Ja chyba po 3 czy 4 zwróciłam się sama o kartę stałego klienta i mi przysłali. Spróbuj podobnie jak ja.
Re: Balviten
Ja dostałam kartę stałego klienta po pierwszym zamówieniu
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Balviten
U mnie były hocki klocki, ale już mam tę kartę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Balviten
Przeglądałem dziś chleby w Realu na poznańskim Marcelinie, wziąłem do ręki Królewski z ziarnami ciemny, ważność do 05.08, oglądam od spodu i co? Całkiem spora pleśń...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Balviten
Tyle ta żywność kosztuje i jeszcze takie cyrki się dzieją. Będziesz do nich pisał w tej sprawie? Porażka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Balviten
Jak to nic nie poradzimy? Według Ciebie lepiej nic nie robić? Jak będziemy reagować na takie sytuacje, to jest szansa, że coś się zmieni
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Balviten
podpisuję się pod Anulą. brak reakcji jest automatyczną zgodą na złe traktowanie
Re: Balviten
Byłem dziś znów w Realu, chleb leżał nadal, więc zrobiłem zdjęcie i zapytam ich o to, dlaczego chleb z dwumiesięcznym terminem przydatności do spożycia leży na półce spleśniały...