u mojej córki było podobnie jakieś 3 lata temu, okazało się, że sprawcą stanów podgorączkowych, powiększonych węzłów (również w jamie brzusznej) był wirus mononukleozyMnie martwią te jej gorączki i teraz wyszły te powiększone węzły w jamie brzusznej. Szyjne podżuchwowe wyczuwam. I znowu wyszły 2 śledziony. No nic, może wszystko się jakoś ułoży.
Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
-
- Forumowicz
No własnie ja miałam sprawdzić jej tę mononukleoze.... a jakie ona miała inne objawy? bo moja lekko zaczerwienione gardło przy osttaniej gorączce ponad 39 stopni.
-
- Forumowicz
Może coś w układzie pokarmowym przeoczyli? skoro tam ten węzeł...
Nie wiem czy jutro mam ją odczulać w tej sytuacji, lekarz telefonów nie odbiera.
Nie wiem czy jutro mam ją odczulać w tej sytuacji, lekarz telefonów nie odbiera.
na co ją odczulasz? pierwsza sesja?
po prostu wejdziesz jutro do gabinetu i powiesz jaka jest sytuacja, ale ja bym jeszcze podzwoniła, a nuż odbierze
po prostu wejdziesz jutro do gabinetu i powiesz jaka jest sytuacja, ale ja bym jeszcze podzwoniła, a nuż odbierze

-
- Forumowicz
Odczulam na trawy od 3 lat już.
Może oni coś przeoczyli... nie daje mi to spokoju.
Może oni coś przeoczyli... nie daje mi to spokoju.
Zadzwoń i pogoń ich z tym wypisem. Wypis powinni dać w dniu wyjścia, a to co robią, że dosyłają później do domu, jest niezgodne z przepisami. Znam szpitale, w których po dwa miesiące się na wypis czeka.
Ja się już nauczyłam, że na wstępie komunikuję lekarzowi, że bez wypisu nie wychodzę, ma być w dniu wyjścia, bo ja daleko mieszkam i potem nie mam nawet komu zadać pytania albo dowiaduję się czegoś z wypisu, o czym mnie nikt w czasie pobytu w szpitalu nie poinformował.
Ja się już nauczyłam, że na wstępie komunikuję lekarzowi, że bez wypisu nie wychodzę, ma być w dniu wyjścia, bo ja daleko mieszkam i potem nie mam nawet komu zadać pytania albo dowiaduję się czegoś z wypisu, o czym mnie nikt w czasie pobytu w szpitalu nie poinformował.
-
- Forumowicz
Jutro zadzwonię do sekretariatu, miał najpóżniej dzisiaj wypisać.
Ty już stary wyjadacz szpitalny, nie da się tak łatwo pogonić
A słuchajcie jeśli węzeł leży obok danego organu tzn., że on choruje?
ile jest tam tych węzłów?
Ty już stary wyjadacz szpitalny, nie da się tak łatwo pogonić

A słuchajcie jeśli węzeł leży obok danego organu tzn., że on choruje?
-
- Forumowicz
A może te węzły to wynik alergii? wiem, że czasami tak bywa.
Węzłów jest mnóstwo, to taka sieć w całym organizmie. Trochę jest tak jak piszesz, ale jak się dobrze postarasz to może znajdziesz w necie schemat drogi spływu chłonki przez węzły. Powiększony węzeł nie jest ten, który leży przy chorym narządzie, lecz ten, do którego chłonka spływa z chorego narządu. Trochę podobnie, ale nie do końca to samo.Musisz mieć opis tego USG , aby wiedzieć jakie to węzły.W jamie brzusznej jest dużo węzłów.MagdalenaSzl pisze: A słuchajcie jeśli węzeł leży obok danego organu tzn., że on choruje?
-
- Forumowicz
Zaczynam czuć powołanie medyczne 
Dzwoniłam dziś do sekretariatu z zapytaniem czy jest juz wypis- jutro bym przyjechała. Ale Pani powiedziała, że doktor chory... a odczulania nie było, dokópi sie nie wyjasni od czego ten węzeł. Córka od wczoraj ma katar.

Dzwoniłam dziś do sekretariatu z zapytaniem czy jest juz wypis- jutro bym przyjechała. Ale Pani powiedziała, że doktor chory... a odczulania nie było, dokópi sie nie wyjasni od czego ten węzeł. Córka od wczoraj ma katar.
-
- Aktywny Forumowicz
objawy takie jak przy anginie, gardło czerwone, obolałe, opuchnięte (ale bez typowych nalotów jak przy np. paciorkowcowej)No własnie ja miałam sprawdzić jej tę mononukleoze.... a jakie ona miała inne objawy? bo moja lekko zaczerwienione gardło przy osttaniej gorączce ponad 39 stopni.
posiewy z gardła ujemne, temperatura wysoka, przez kilka dni ok. 39
węzły powiększone, również w. jamie brzusznej
za 2 tygodnie od powyższych objawów powtórka, gorączka wysoka, gardło czerwone, ale mniej i nie opuchnięte i później stan podgorączkowy do 37.5 przez jakiś czas...
-
- Forumowicz
Nie wiem czy znowu ja męczyć tymi badaniami, ona juz tyle wycierpiała...
u nas gorączka trwa zazwyczaj 3 dni, a ztego co wiem to przy meno trwa długo.
u nas gorączka trwa zazwyczaj 3 dni, a ztego co wiem to przy meno trwa długo.
Mononukleoza to się ciągnie jakiś czas, to nie jest raczej taka "przelotówka". Z tego co pamiętam, to te okresy krótko trwałych gorączek pojawiają się co jakiś czas, a z nimi jakieś problemy w morfologii. Ja bym chodziła tak co dwa tygodnie i robiła morfologię, aby mieć obraz jak się zmienia. Nawet jak nie ma żadnych objawów.To nie jest drogie badanie, a zmienność pewnych parametrów w jakimś systemie mogłaby na coś naprowadzić może.Tak sobie poobserwować jak się sprawy mają.
-
- Forumowicz
Wczoraj siedziałam do 1 w nocy i analizowałam jej wszytskie wypisy z klinik. Mając 7 miesięcy miała uszkodzoną watrobę, więc może te wszystkie jejj kłopoty z tego pochodzą. Po Świętach zrobie jej enzymy watrobowe i żółci. Ta sprawa została jakby pominięta praktycznie wszędzie, nawet jak leżałyśmy na gastro.
A co jej uszkodziło wątrobę? Miała żółtaczkę?