chipsy ziemniaczane
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: wt 01 paź, 2013 08:49
- Lokalizacja: Koszalin
Ja robię z dodatkiem soli lub zmielonej papryki
Kurs wizażu podwyższający kwalifikacje - http://kurswizazu.net/
- wojtek0808
- Nowicjusz
- Posty: 20
- Rejestracja: pt 24 paź, 2008 11:58
Re:
Swoje lekko posypałem sproszkowanym, suszonym czosnkiem (kupnym) i efekt - o dziwo - trochę przypominał mi smak cebulki.Panicz25 pisze:A jakich przypraw użyć, żeby uzyskać takie efekt jak w czipsach o smaku fromage albo zielona cebulka? Bo coś takiego chętnie bym zrobił sobie
Mam pytanie. Swoje chipsy smażyłem w frytkownicy i nawet po dokładnym otrząśnięciu na sitku i pozostawieniu na papierze nadal były zbyt tłuste, jak na mój gust. Jest jakiś inny sposób na pozbycie się nadmiaru tłuszczu?
Re: chipsy ziemniaczane
1. nie wrzucać na raz za dużo frytek, bo spadnie temperatura oleju i będą się dłużej smażyć i nasiąkać olejem
2. wymoczenie frytek w wodzie przed smażeniem wypłucze z nich sporo skrobii, która 'pije' olej
3. 'ręcznikowanie', czyli lekkie wyciskanie soków z gotowych frytek za pomocą papierowych ręczników kuchennych- muszą być dobrej jakości, co by nie przywarły do naszego jedzenia, bo odrywanie włókien z kazdej frytki może doprowadzić do szału
2. wymoczenie frytek w wodzie przed smażeniem wypłucze z nich sporo skrobii, która 'pije' olej
3. 'ręcznikowanie', czyli lekkie wyciskanie soków z gotowych frytek za pomocą papierowych ręczników kuchennych- muszą być dobrej jakości, co by nie przywarły do naszego jedzenia, bo odrywanie włókien z kazdej frytki może doprowadzić do szału
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: chipsy ziemniaczane
A jeśli mają być suche, to lepiej cienkie talarki surowych ziemniaków upiec w piekarniku.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: chipsy ziemniaczane
Można plastry ziemniaków posypać solą i po jakimś czasie opłukać i wysuszyć ręczniczkami papierowymi. Sól wyciągnie z nich wodę i zamiast się gotować w tłuszczu będą się smażyć. No i oczywiście jak pisano wcześniej, smażyć małymi porcjami.
Re: chipsy ziemniaczane
Ludak, dlatego kobiety żyją dłużej.