![n ;)](./images/smilies/004.gif)
składniki:
2,5 - 3 kg kg śliwek węgierek
1 kg cukru (może byc mniej)
2-3 cukry waniliowe
20-25 dkg kakao
Sliwki wydrylować dokładnie i przekręcić 2 - krotnie przez maszynkę do mięsa i włożyć do dużego garnka dodać cukier i smażyć na małym ogniu ponad 2 godziny mieszając aby się nie przypaliło.Część płynu (większa) powinna odparować.Dodać kakao i cukry waniliowe.Jeszcze smażyć ok. 0,5 godziny i wkładać do słoików (wcześniej wyparzonych),zakręcać szczelnie pokrywkami i stawiac do góry dnem.
Jest wyśmienita do różnych kremów,deserów i na kanapki.Dostałam ją od koleżanki i zaraz ją wypróbowałam.Z zimowych zapasów nic nie zostało.
Ja śliwki przesmażam i traktuje blenderem, bez mielenia. Potem dodatkowo pasteryzuje. Jest pyszna, im dłużej stoi, tym smaczniejsza.