Nutella
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Nutella
Nutella ze śliwek - wspaniała, do zrobienia samemu
składniki:
2,5 - 3 kg kg śliwek węgierek
1 kg cukru (może byc mniej)
2-3 cukry waniliowe
20-25 dkg kakao
Sliwki wydrylować dokładnie i przekręcić 2 - krotnie przez maszynkę do mięsa i włożyć do dużego garnka dodać cukier i smażyć na małym ogniu ponad 2 godziny mieszając aby się nie przypaliło.Część płynu (większa) powinna odparować.Dodać kakao i cukry waniliowe.Jeszcze smażyć ok. 0,5 godziny i wkładać do słoików (wcześniej wyparzonych),zakręcać szczelnie pokrywkami i stawiac do góry dnem.
Jest wyśmienita do różnych kremów,deserów i na kanapki.Dostałam ją od koleżanki i zaraz ją wypróbowałam.Z zimowych zapasów nic nie zostało.
Ja śliwki przesmażam i traktuje blenderem, bez mielenia. Potem dodatkowo pasteryzuje. Jest pyszna, im dłużej stoi, tym smaczniejsza.
składniki:
2,5 - 3 kg kg śliwek węgierek
1 kg cukru (może byc mniej)
2-3 cukry waniliowe
20-25 dkg kakao
Sliwki wydrylować dokładnie i przekręcić 2 - krotnie przez maszynkę do mięsa i włożyć do dużego garnka dodać cukier i smażyć na małym ogniu ponad 2 godziny mieszając aby się nie przypaliło.Część płynu (większa) powinna odparować.Dodać kakao i cukry waniliowe.Jeszcze smażyć ok. 0,5 godziny i wkładać do słoików (wcześniej wyparzonych),zakręcać szczelnie pokrywkami i stawiac do góry dnem.
Jest wyśmienita do różnych kremów,deserów i na kanapki.Dostałam ją od koleżanki i zaraz ją wypróbowałam.Z zimowych zapasów nic nie zostało.
Ja śliwki przesmażam i traktuje blenderem, bez mielenia. Potem dodatkowo pasteryzuje. Jest pyszna, im dłużej stoi, tym smaczniejsza.
Ja na pewno wypróbuję przepis, uwielbiam śliwki, więc to coś dla mnie
Treningi narciarskie przygotowywane przez profesjonalistów oraz wyjazdy na tyczki: http://www.grupaszafranski.pl/
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Chyba też się skuszę, bo brzmi pysznie, tym bardziej, że śliweczki mam swoje, bo rosną mi w ogrodzie, więc będzie jak znalazł
Ostatnio zmieniony ndz 22 wrz, 2013 13:10 przez pasikonik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nutella
ja polecam nutellę z namoczonych i zmiksowanych daktyli. pełnia szczęścia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Nutella
No to jeszcze coś podpowiem - namoczone i zmielone rodzinki, figi, daktyle, świetnie smakuja i kleja. Mozna zrobić pyszne kulki w kokosie. Ja zrobiłam z mlekiem skondensowanym, prażonym słonecznikiem mmmmm
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Nutella
No jest, ale nikt nie każe zjadać wszystkiego od razu Poza tym wiele osób narzeka, że nie można słodyczy ... Można, mozna tylko trzeba pokombinowac
Re: Nutella
AndziaMamusia pisze:No to jeszcze coś podpowiem - namoczone i zmielone rodzinki, figi, daktyle, świetnie smakuja i kleja. Mozna zrobić pyszne kulki w kokosie. Ja zrobiłam z mlekiem skondensowanym, prażonym słonecznikiem mmmmm
nie jest za słodkie?
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Nutella
Jeśli dasz dużo kokosu, słonecznika to jest ok.
Re: Nutella
dzięki