Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
To dobrze, bo już dziwnie się poczułam patrząc na to wszystko. Tym bardziej, że cukier też spada od alkoholu, a ja tak piję często że monopolowe by padły 

nic się nie martw, to są rutynowe badania. i tak mało Ci zbadała, pewnie jutro dostaniesz kolejny pakiet
-
- Forumowicz
Dostałam skierowanie do diabetologa, bo to on musi mi zrobic badania specjalistyczne. Miejsce na fundusz dopiero w kwietniu, więc dziś idę prywatnie, bo nie wiem co mogę jeść itp. Mam tylko nadzieję, że jesli zleci mi jakieś badania nie będą to za moje pieniądze, bo ich po prostu nie posiadam.
Ja miałam sami wiecie dużo stresów, może to od tego? może chyba tak być.
Ja miałam sami wiecie dużo stresów, może to od tego? może chyba tak być.
niestety, ale skierowania od prywatnych to tylko papierek dla Ciebie, żebyś wiedziała co masz zbadać. za wszystko płacimy z własnej kieszeni.
-
- Forumowicz
Ja wiem, chodziło mi o to czy ten spadek może być wynikiem stresu. Pójdę dziś jak najbardziej do lekarza, ale ten fakt stresu może będzie kluczowy?
gdyby to była pojedyńcza hipoglikemia to tak, ale potem znowu wyszła. i Twoje objawy są klasyczne, powtarzające się od dłuższego czasu. na pewno relaksik tak czy siak byłby wskazany ! ale diagnostyka jest tu mimo wszystko niezbędna, trzeba wiedzieć z czym się walczy, żeby dobrze dobrać broń 

-
- Forumowicz
Dzięki za odpowiedź, wieczorem po wizycie napiszę co i jak.
Chyba, że da skierowanie do szpitala i w szpitalu badania na NFZ. Bez szpitala nie ustalisz przyczyny tej hipoglikemii, nie ma co się przed szpitalem wzbraniać. Hipo na czczo praktycznie zawsze wskazuje na patologię.Leeloo pisze:niestety, ale skierowania od prywatnych to tylko papierek dla Ciebie, żebyś wiedziała co masz zbadać. za wszystko płacimy z własnej kieszeni..
.
-
- Forumowicz
Mam skierowanie do szpitala, bo labo jest to hipoglikemia reaktywna, albo guz trzustki bądź żołądka, stąd te bóle.... w poniedziałek będę dopiero wiedziała jaki termin...
Spokojnie, nie ma co się straszyć za dużo. Ja także miewałam cukry na czczo bardzo niskie, a nawet nie na czczo, bo wybudzało mnie 40 np. o 4 nad ranem. To była przyczyna mojego pierwszego pobytu na endokrynologii. Miałam próbę głodową celem wykluczenia lub potwierdzenia wyspiaka trzustki. Nie można jeść przez 72 godziny, tylko wolno pić czystą wodę. Podejrzewam, że skoro na czczo masz niskie cukry to próby do końca nie dociągniesz. Ja też jej nie dociagnęłam.
Ale nie jest ważne czy dociagniesz czy nie, tylko ważny jest na koniec wynik cukru i insuliny.
Wyspiak ma to do siebie, że wyrzuca insulinę " poza programem", czyli nie tylko jak się je, ale także jak się nie je, dlatego to powoduje spadki cukru bez jedzenia.
Przyczyn może być dużo, wcale nie musi być to guz trzustki czy w przewodzie pokarmowym. Mogą być niedobory hormonalne, a do sprawdzenia jest dużo, gdyż wiele hormonów, a raczej ich braki, mogą to powodować.
Ale nie jest ważne czy dociagniesz czy nie, tylko ważny jest na koniec wynik cukru i insuliny.
Wyspiak ma to do siebie, że wyrzuca insulinę " poza programem", czyli nie tylko jak się je, ale także jak się nie je, dlatego to powoduje spadki cukru bez jedzenia.
Przyczyn może być dużo, wcale nie musi być to guz trzustki czy w przewodzie pokarmowym. Mogą być niedobory hormonalne, a do sprawdzenia jest dużo, gdyż wiele hormonów, a raczej ich braki, mogą to powodować.
kurczę na tym forum zawsze znajdzie się bratnią duszę 

-
- Forumowicz
Wiem, że będę miała próby głodowe, ale aż 72 godziny???!!! w życiu nie dam rady
a ten guz insulinowy to jest z tych groźnych? bo jak czytam to raczej tak.
a ten guz insulinowy to jest z tych groźnych? bo jak czytam to raczej tak.
Dla stwierdzenia czy jest lub nie ma wyspiaka, ważne jest końcowe stężenie insuliny w chwili spadku cukru.Nie jest w zasadzie ważne, czy się próbę do końca dotrwa czy nie, chociaż niedotrwanie oznacza, że może być jeszcze jakiś inny problem, słabe rezerwy glikogenu, ktory utrzymuje glikemię na odpowiednim poziomie jak się długo nie je.
Próbę się przerywa jeśli cukier spadnie w czasie głodowania poniżej 40. Wtedy się pobiera krew na insulinę i cukier, a pacjentowi daje się cukier albo glukozę. Mnie paśli cukrem.
Przy cukrze poniżej 40 musi być też niziutko insulina. Jeśli próbę się dotrwa do końca, to raczej nie ma za dużej szansy na insulinomę, ale także pobiera się krew na cukier i insulinę. Jeśli przy cukrze poniżej 40 będzie insulina za wysoko, to jest wyspiak.Ale nie ma co się nakręcać, bo to bardzo rzadkie mimo wszystko schorzenie, a przyczyn hipo może być wiele.
Próbę się przerywa jeśli cukier spadnie w czasie głodowania poniżej 40. Wtedy się pobiera krew na insulinę i cukier, a pacjentowi daje się cukier albo glukozę. Mnie paśli cukrem.
Przy cukrze poniżej 40 musi być też niziutko insulina. Jeśli próbę się dotrwa do końca, to raczej nie ma za dużej szansy na insulinomę, ale także pobiera się krew na cukier i insulinę. Jeśli przy cukrze poniżej 40 będzie insulina za wysoko, to jest wyspiak.Ale nie ma co się nakręcać, bo to bardzo rzadkie mimo wszystko schorzenie, a przyczyn hipo może być wiele.
-
- Forumowicz
Lekarka dała mi dwie opcje- albo guz, albo reaktywna. Ale ja nie wiem co to reaktywna, czytam i nic do mnie nie dochodzi. Mam totalny mętlik. Znalazłam teraz fajne wyjaśnienie i może to jest to
no oby. Ja musze teraz niestety spożywać węglowodany złożone, by mi nie spadł cukier jeszcze bardziej. Ja mam wrażenie, że to jakaś pomyłka.
A jakie wy miałyście objawy tego?

A jakie wy miałyście objawy tego?
alva, a jakie moga być inne scenariusze tego badania? jak taka próba powinna przebiec u zdrowej osoby itd.?