Pączki
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Może by tak odświeżyć temat? Tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami. Ma ktoś sprawdzony i pewny przepis na pyszne pączki? Kiedyś spróbowałam zrobić, ale wyszły takie sobie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
piekłam muffinki wg przepisu tej pani, wyszły super. myślę, że pączki też wyjdą (a są HIPOalergiczne na maxa ):
http://pinkcake.blox.pl/2011/03/Przepis ... wiego.html
http://pinkcake.blox.pl/2011/03/Przepis ... wiego.html
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
O kurcze, Leeloo, aż mi ślinka cieknie, taki piękny ten pączek na zdjęciu. Koniecznie przetestujemy ten przepis. Stokrotne dzięki
Wysłałam dziś maila do Jarzębińskich z pytaniem, czy nie planują zrobić pączków b/g na tłusty czwartek. Dostałam odpowiedź, że jutro będą robili próby i odezwą się w tej sprawie. Ale to by było piękne, jakbyśmy mogli kupić świeże pączki
Wysłałam dziś maila do Jarzębińskich z pytaniem, czy nie planują zrobić pączków b/g na tłusty czwartek. Dostałam odpowiedź, że jutro będą robili próby i odezwą się w tej sprawie. Ale to by było piękne, jakbyśmy mogli kupić świeże pączki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
jeszcze jedna fajna i sprawdzona - puszka:
http://puszka.pl/przepis/7528-paczki_be ... czne_.html
również i Stowarzyszenie przybywa na ratunek :
http://www.celiakia.pl/paczki-bezglutenowe/
jak te próby??
http://puszka.pl/przepis/7528-paczki_be ... czne_.html
również i Stowarzyszenie przybywa na ratunek :
http://www.celiakia.pl/paczki-bezglutenowe/
jak te próby??
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Dzięki, Leeloo. Tak mnie dziś łeb boli, że tylko się cieszę, że Seba zapomniał o naszych próbach Może jutro się uda
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
oj dzisiaj słabe ciśnienie i ogólne śnięcie. ale wierzę w Ciebie i Twoje kuchenne moce
Re: Pączki
Tłusty czwartek tuż, tuż więc kupiłam marmolade o smaku różanym firmy Stovit niby w składzie wszystko ok ,tylko że zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, napisalam do producenta, odpisali:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za to, że zainteresowała się Pani produktami marki Stovit Group Sp. z o.o. i zechciała się z podzielić zapytaniem odnośnie produktów bezglutenowych.
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 roku dotyczącym składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu, produkty mogą być znakowane jako „produkt bezglutenowy” zawierające poniżej 20mg/kg (ppm) glutenu.
Posiadamy badania na obecność glutenu wykonane przez zewnętrzne akredytowane laboratorium NUSCANA dla: Konfitury Babuni z wiśni 250g, Konfitury Babuni z truskawek 250g, Konfitury Babuni z malin 250g, mus z jabłek i jagód Frucio 200g, mus z jabłek i bananów Frucio 200g, mus z cynamonem i wanilią Frucio 200g, mus z jabłek i brzoskwiń Frucio 200g, mus z jabłek i marchewek Frucio 200g. W tych produktach nie stwierdzono glutenu. Na etykietach wyżej wymienionych produktów widnieje napis „produkt bezglutenowy”. Obie grupy produktów (Frucio i Konfitury babuni) były produkowane na bazie syropu glukozowo-fruktozowego.
Nasze przetwory owocowe nie zawierają glutenu (dotyczy to także marmolady o smaku różanym), co wynika ze składu użytych do produkcji surowców, lecz bez wymaganych badań napis nie może zostać umieszczony na etykiecie. Aby uniknąć ewentualnego zakażenia krzyżowego, na obszar produkcji, jak i całego zakładu zabrania się wprowadzania alergenów. Nasi dostawcy są zobligowani do przekazywania nam oświadczeń odnośnie obecności alergenów, w dostarczanych przez nich surowcach. Każdorazowo przy dostawie sprawdzamy specyfikacje i atesty jakościowe w celu skontrolowania, czy dostawca nie zmienił składników bez wcześniejszego uprzedzenia naszej firmy.
Z poważaniem
Magdalena Maziarz
Kierownik Kontroli Jakości
=========================
STOVIT GROUP Sp. z o.o., 85-790 Bydgoszcz, ul. Transportowa 4, tel. (0-52) 347-11-25, NIP 554-25-87-174 Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000213338 Regon: 093195698 Wysokość kapitału zakładowego 11 676 000zł
Szanowna Pani,
Dziękujemy za to, że zainteresowała się Pani produktami marki Stovit Group Sp. z o.o. i zechciała się z podzielić zapytaniem odnośnie produktów bezglutenowych.
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 roku dotyczącym składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu, produkty mogą być znakowane jako „produkt bezglutenowy” zawierające poniżej 20mg/kg (ppm) glutenu.
Posiadamy badania na obecność glutenu wykonane przez zewnętrzne akredytowane laboratorium NUSCANA dla: Konfitury Babuni z wiśni 250g, Konfitury Babuni z truskawek 250g, Konfitury Babuni z malin 250g, mus z jabłek i jagód Frucio 200g, mus z jabłek i bananów Frucio 200g, mus z cynamonem i wanilią Frucio 200g, mus z jabłek i brzoskwiń Frucio 200g, mus z jabłek i marchewek Frucio 200g. W tych produktach nie stwierdzono glutenu. Na etykietach wyżej wymienionych produktów widnieje napis „produkt bezglutenowy”. Obie grupy produktów (Frucio i Konfitury babuni) były produkowane na bazie syropu glukozowo-fruktozowego.
Nasze przetwory owocowe nie zawierają glutenu (dotyczy to także marmolady o smaku różanym), co wynika ze składu użytych do produkcji surowców, lecz bez wymaganych badań napis nie może zostać umieszczony na etykiecie. Aby uniknąć ewentualnego zakażenia krzyżowego, na obszar produkcji, jak i całego zakładu zabrania się wprowadzania alergenów. Nasi dostawcy są zobligowani do przekazywania nam oświadczeń odnośnie obecności alergenów, w dostarczanych przez nich surowcach. Każdorazowo przy dostawie sprawdzamy specyfikacje i atesty jakościowe w celu skontrolowania, czy dostawca nie zmienił składników bez wcześniejszego uprzedzenia naszej firmy.
Z poważaniem
Magdalena Maziarz
Kierownik Kontroli Jakości
=========================
STOVIT GROUP Sp. z o.o., 85-790 Bydgoszcz, ul. Transportowa 4, tel. (0-52) 347-11-25, NIP 554-25-87-174 Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000213338 Regon: 093195698 Wysokość kapitału zakładowego 11 676 000zł
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
Nie, no nie wierzę, jakbyś czytała w moich myślach Wczoraj byłam w netto, widziałam kilka ich wyrobów i miałam wysłać do nich maila z zapytaniem o ewentualną zawartość glutenu. Dzięki za info
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pączki
Bez spirytusu tez się da? Wódki nie pijemy, musiałbym specjalne kupić...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Pączki
Zamiast spirytusu można dać do ciasta ocet. Wyczytałam ze do zimnego oleju tez daje się kieliszek octu lub spirytusu, wtedy nie chłona tak bardzo tłuszczu
Re: Pączki
Mam w domu sake, ale chyba się nie nadaje
Re: Pączki
Najlepsze pączki to ten z piekarnii Margity
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Pączki
A właśnie, że nie. Córka powiedziała, że moje lepszeAdrian pisze:Najlepsze pączki to ten z piekarnii Margity
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pączki
A przepis można dostać? Chyba że gdzieś przegapiłam. Zapomniałam Ci napisać, że w końcu zrobiłam chleb z marchewką i bardzo nam smakował (tzn mojemu mężowi i mi). Seba na razie niestety gustuje w kupnych, ale mam nadzieję, że uda mi się to zmienićAndziaMamusia pisze:A właśnie, że nie. Córka powiedziała, że moje lepsze
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.