bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia

Post autor: alva_alva »

Bez gastroskopii nie ma nawet co zgadywać co to za choroba może być. Bez sensu jest szukanie igły w stogu siana jak się nie pobierze wycinków do badania. Objawy czy to celiakii czy alergii lub wtórnej nietolerancji mogą być podobne, w praktyce trudne w ogóle do odróżniania.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Obrzeki sa zawsze po zjedzeniu glutenu? Czy sporadycznie? Jak pisze alva, odroznienie tych schorzen jest bardzo trudne.
Mowi się ze obrzeki charakteryzuja alergie bardziej niz nietolerancje pokarmowe.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: danuska »

Tylko 3 razy spuchła mi cała twarz ( nie byłam u lekarza, wiec nie wiem co to było)

Raz zauważyłam, że po kremie Pani Walewska( w skladzie alkohol) jak zaczęłam smarować, to po 2 dniach musiałam przestać, bo powstawał podobn yobrzęk. Po użyciu dezodorantu PW pod pacha wyskakują mi czerwone kropki i strasznie swędzą.

czy można mieć alergie i to nie wychodzi z badan ani z krwi i ze skóry?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wówczas mówi się raczej o nietolerancji

wygląda na to, że reagujesz na chemię- wtedy robi się testy płatkowe na plecach, trochę kłopotliwe, bo nie możesz się kąpać przez ileś dni i odczyty są 2-3 razy, więc trzeba jeździć do lekarza. no i jeśli masz alergię na dany związek to swędzi/boli w miejscu jego aplikacji i nie nie można z tym zrobić.
Awatar użytkownika
alva_alva

danuska pisze:
czy można mieć alergie i to nie wychodzi z badan ani z krwi i ze skóry?
Można mieć alergię na wszystko, na dowolny składnik danego kosmetyku. Nie da się raczej zrobić testów na absolutnie wszystkie składniki kosmetyków. Należy ich nie używać po prostu, bo chyba nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ewciaaaa244 »

WITAM ;)
Mam na imie Ewelina i jestem nowa na tym forum.
Od ponad pol roku mam problem z ukladem pokarmowym ,trawiennym....
W dziecinstwie chorowalam na celiakie ale nie byla ona potwierdzona badaniami,lekarz widzac jak wygladalam stwierdzila ze mama musi mi zastosowac diete bezglutenowa,i wszystkie objawy mina.
I tak jak doktor powiedziala tak sie stalo,po ok pol roku zaczelam przybierac na wadze ,wymoity ,wzdecia brzucha, biegunki i nudnosci mijaly. Dieta trwala 6 lat ,poterm zaczeto wprowadzac po malu gluten i przez dlugi okres bylo dobrze(tak mi sie przynajmniej wydawalo) bo teraz patrzac w przeszlosc ,,,mialam problemy ze zdrowiem praktycznie przez caly okres dziecinstwa po okres dojrzewania...zawsze bylam bardzo chuda ,ciagle jakies bole brzucha, nadkwasoty,niedokwasoty,wymioty (nie bardzo czesto ale byly) chodzilam po lekarzach ale zaden nie wiedzial co mi jest, jeden nawet stwierdzil ze symuluje!! :028:
Miesiaczke dostalam bardzo pozno bo w wieku 21 lat.
Przestalam chodzic po lekarzach.
I tak lekarzy do tej pory nie odwiedzalam ,az pewnego dnia bardzo zle sie poczulam w pracy ,,,,mialam okropny bol glowy ,taki ze az oczy mi lzawily(bole glowy miewam baaardzo czesto,bardzo silne migrenowe,bo trwajace trzy dni) i zdecydowalam sie w koncu isc do lekarza,powiedzialam swojej Pani doktor o wszystkim,zlecila mi badania na glukoze ,proby watrobowe,mocz,morfologia i tsh.
Zrobilam wszystkie,wyszlo ze mam podwyzszony poziom alfa amylazy w surowicy 145 a norma to 28-100, i TSH 3 generacja 7.22 norma 0.27 - 4.20
Wyszlo ze mam niedoczynnosc tarczycy Hasimoto i zanik lewego plata (jest malutki) stad ta niedoczynnosc ..tak powiedziala moja endokrynolog, biore na to leki i na dzien dzisiejszy poziom sie normuje.
Mimo wszystko zle sie czuje ,jestem ciagle zmeczona ,mam nudnosci po praktycznie kazdym posilku,mdli mnie ....czesto wymiotuje,te okropne bole glowy,problem typu nieregularne miesiaczki,jakies lekkie wysypki na ciele bardzo swedzace,biegunki nawet 4-5 razy na dzien,albo zaparcia. Powiedzialam to swojej endokrynolog ona pytala czy mialam zapalenie zoladka kiedys,powiedzialam ze nie(chorowalam czesto jak juz wyzej pisalam ale nie chodzilam do lekarza juz pozniej,wiec nie wiem czy mialam takie zapalenie).
Ale przypomnialo mi sie ze kiedys w dziecinstwie mialam ta niepotwierdzona celiakie,i doktor zaproponowala mi test na nietolerancje pokarmowa Food Detective, zrobilam go ,,,
Wynik: NIETOLERANCJA NA GLUTEN,PSZENICE,KUKURYDZE,ZYTO,OWIES ,PSZENICA DURUM,MLEKO KROWIE,JAJKO,W MALYM STOPNIU WOLOWINA I MARCHEW.
Zrobilam tez badanie na przeciwciala
Wynik: Immunoglobuliny kl.A(IgA) 2,058 g/l N: 07-4
kolejny Wynik: P/c. p. endomysium(EmA)IgA: ujemny Metoda immunofluorescencji posredniej(2F) NIE STWIERDZONO obecnosci przeciwcial przeciw endomysium w klasie IgA.

Czy te wyniki znacza iz nie jestem chora na celiakie????????
Prosze o odpowiedz, bo ja juz nie wiem co robic,wprowadzac diete czy nie?
Pozdrawiam ;)
A i przepraszam ze taki dlugi ten moj post,staralam sie jak najzwiezlej ;)
Awatar użytkownika
alva_alva

Ewciu, najlepiej założyć swój wątek, bo potem się mylą wątki. Potrzebujesz dobrej diagnostyki gastrologicznej, możliwe, że dalszej endokrynologicznej.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

wtórna nietolerancja-kiedy ona powstaje?
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

wracajac do opuchlizny na twarzy

alkoho-był z zyta , pszenicy, owiesa lub jeczmien?
raz kupiłam krem z pszenicy -nie pamietam czy to po nim mi spuchła twarz ale całkiem mozliwe? --przyczyną mogł byc gluten???????????????????/
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

przyczyną mogło być wszystko. nie tylko gluten, też inne białka lub chemia kosmetyczna.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

jak szkodzi biała maka i gluten niech potwierdzeniem bedzie moja kolezanka.

Jak dowiedziała sie,że mam problem z glutenem przestawila cała rodzine na orkisz. Lepiej sie czuje, cukrzyca- wynik ze 130 spadło na 107.
Brak zgagi, przestała tyc, Jej mama miała problem z wyproznieniami , teraz wszystko wrociło do normy. Poprawiły sie jej wyniki.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

danuska,
orkisz to odmiana pszenicy, glutenowa aż świeci.
ale na pewno przestawienie się na ciemniejszą mąkę poprawia w jakimś stopniu samopoczucie.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

doswiadczylam wczoraj dziwnego zjawiska?
zjadłam makaron bezglutenowy i też mnie rozbolała głowa od brzucha , troche mniejszy bol niz po makaronie z glutenem....
tydzien temu jadłam ten makaron i nic mnie nie bolało
nic juz nie rozumiem....
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a z czym dokładnie go zjadłaś? co jadłaś wczesniej? naczynia, sztuce, garnki były dobrze umyte?

danuska, nie popadaj w paranoje, ludzie na ściśle przestrzeganej diecie tez mają różne jazdy z ciałem i samopoczuciem. każdy ma prawo miec słabszy dzień, bez względu czy je gluten, czy nie.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

z tym samym co tydzien temu-boczek, cebula, słonina.czosnek, kaputa biała. No wczesniej zjadłam trochę chałwy ( tydzien temu jej nie jadłam) -oryginalnej greckiej z lidla. W niedziele ja jadłam i ciut ciut to odczułam -moze ona zadziałala? Po polskiej chałwie waniliowej mam wieksze odczucia...
Leeloo c o sadzisz o odzywianiu zgodnie z grupa krwi?
ODPOWIEDZ