Prosze o Porade
Moderator: Moderatorzy
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
Re: Prosze o Porade
A jeszcze zrobie sobie ten test,ktory podobno moze wykazac czy mam celiakie czy nie. Podobno jest wiarygodny
Jaki test? Nie ma żadnych testów, które by w 100% potwierdziły albo wykluczyły celiakię. Wiarygodne jest tylko wyłącznie badanie wycinka pobranego z dwunastnicy. Można mieć przeciwciała bez zmian w dwunastnicy, wtedy teoretycznie z punktu widzenia medycyny celiakii nie ma, ale należy być czujnym, niektórzy zalecają przejście na dietę bg celem zapobiegania dalszych niekorzystnych efektów w sytuacji, gdyby zaczęły kosmki zanikać. Można nie mieć żadnego z przeciwciał, a zanik kosmków w badaniu wycinka mieć i wtedy jest celiakia. Pobranie wycinka i jego badanie decyduje o rozpoznaniu, a inne badania mogą ewentualnie budzić podejrzenia choroby.
Powiedz lekarzowi, że masz stracha przed badaniem i złe doświadczenia z wcześniejszego badania. Zapytaj czy mogłabyś dostać sedację do badania , czyli głupiego jasia. Znacznie pomaga.
Powiedz lekarzowi, że masz stracha przed badaniem i złe doświadczenia z wcześniejszego badania. Zapytaj czy mogłabyś dostać sedację do badania , czyli głupiego jasia. Znacznie pomaga.
jaki test??
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
http://www.i-apteka.pl/product-pol-3174 ... -1szt.html to jest ten test. Czytalam tez opinie tych osob ktore sie na niego skusily, mowia ze jest wiarygodny. Moze jestem naiwna, albo ten strach przed biopsja tak mnie paralizuje ze szukam jakichkolwiek sposobow.
A jeszcze sie chcialam zapytac czy ktoras z was pracuje na zmiany nocne, ja niestety tak,,,,,i ostatnio pracujac na nockach, wymiotuje ,mam okropny bol brzucha zawroty i bole glowy,a nic takie nie jem bo jednak przez dwa tyg unikam glutenu.
Czy to znaczy ze nie moge pracowac na nocki?
jednym z objawow jest przelewanie- co to takiego? Jak to sie objawia?
A jeszcze sie chcialam zapytac czy ktoras z was pracuje na zmiany nocne, ja niestety tak,,,,,i ostatnio pracujac na nockach, wymiotuje ,mam okropny bol brzucha zawroty i bole glowy,a nic takie nie jem bo jednak przez dwa tyg unikam glutenu.
Czy to znaczy ze nie moge pracowac na nocki?
jednym z objawow jest przelewanie- co to takiego? Jak to sie objawia?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Z założenia ma to wykrywać przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA.
Nawet jeśli faktycznie jest wiarygodny, to nawet brak przeciwciał nie świadczy o tym, że celiakii nie ma, przykro mi.
Bądź dzielna. A jak masz takiego stracha to jeszcze jest opcja w uśpieniu tylko trzeba z reguły za nią dodatkowo dopłacić.
Nie wydaje mi się, żeby można było tak reagować na samą pracę w nocy, chyba że nie wiem na tle nerwowym. W domu w nocy nie masz podobnych objawów?
Przelewanie objawia się takim uczuciem przelewającego się płynu w brzuchu, nie wiem jak to inaczej określić.
Nawet jeśli faktycznie jest wiarygodny, to nawet brak przeciwciał nie świadczy o tym, że celiakii nie ma, przykro mi.
Bądź dzielna. A jak masz takiego stracha to jeszcze jest opcja w uśpieniu tylko trzeba z reguły za nią dodatkowo dopłacić.
Nie wydaje mi się, żeby można było tak reagować na samą pracę w nocy, chyba że nie wiem na tle nerwowym. W domu w nocy nie masz podobnych objawów?
Przelewanie objawia się takim uczuciem przelewającego się płynu w brzuchu, nie wiem jak to inaczej określić.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
dokładnie jak pisze pleomorfa, przeciwciała mogą nie wskazać na celiakię, jeśli wyjdą ujemne..
a co robisz w tej pracy nocą? może masz ciągły kontakt z jakąś drażniącą chemią?
przelewanie jest wtedy kiedy wszystko co masz w żołądku i jelitach zaczyna sobie podróżować w różne kierunki, wydając przy tym kosmiczne dźwięki i sprawiając duży dyskomfort.
a co robisz w tej pracy nocą? może masz ciągły kontakt z jakąś drażniącą chemią?
przelewanie jest wtedy kiedy wszystko co masz w żołądku i jelitach zaczyna sobie podróżować w różne kierunki, wydając przy tym kosmiczne dźwięki i sprawiając duży dyskomfort.
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
Czesc dziewczynki
zrobilam ten test,ale wyszedl negatywny ,,,i dalej nie wiem czy jestem chora
Co do przelewania , to rzeczywiscie mam nie zawsze ale bardzo czesto co denerwuje mnie strasznie
A jezeli chodzi o nocne zmiany , to odkad pojawily sie te objawy celiaki czy to nietolerancji coraz gorzej znosze nocki, przy zadnej chemii nie pracuje wiec to odpada .
wczoraj cala noc bolal mnie zoladek , zjadlam tylko owoce w pracy ,,,,i nudnosci jak zwylke. A gdy sie juz obudzilam po pracy , to czulam sie jakbym byla nie wiem na co chora....okropne uczucie

zrobilam ten test,ale wyszedl negatywny ,,,i dalej nie wiem czy jestem chora

Co do przelewania , to rzeczywiscie mam nie zawsze ale bardzo czesto co denerwuje mnie strasznie

A jezeli chodzi o nocne zmiany , to odkad pojawily sie te objawy celiaki czy to nietolerancji coraz gorzej znosze nocki, przy zadnej chemii nie pracuje wiec to odpada .
wczoraj cala noc bolal mnie zoladek , zjadlam tylko owoce w pracy ,,,,i nudnosci jak zwylke. A gdy sie juz obudzilam po pracy , to czulam sie jakbym byla nie wiem na co chora....okropne uczucie

Surowe i suszone nieekologiczne (z siarczynami) owoce podrazniaja uklad pokarmowy. Psychika i stres tez w tym maja swoj spory udzial.
Lepiej zaplacic wiecej w labie i miec pewny wynik..ale powtarzam ujemne przeciwciala nie wykluczaja celiakii.
Lepiej zaplacic wiecej w labie i miec pewny wynik..ale powtarzam ujemne przeciwciala nie wykluczaja celiakii.
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
a co z testem genetycznym?
Test genetyczny pokazuje jedynie czy masz predyspozyzje, a nie fakt, ze już chorujesz. Ba, sa przypadki celiakii bez tych genow. Także powtarzam- gastroskopia z biopsja da pewna diagnoze.
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
Coz chyba jednak jestem na to skazana:(
a co z moja nietolerancja? Jezeli wyklucza celiakie to bede musiala i tak by na diecie? I jak dlugo przy nietolerancji trzeba ja stosowac?
a co z moja nietolerancja? Jezeli wyklucza celiakie to bede musiala i tak by na diecie? I jak dlugo przy nietolerancji trzeba ja stosowac?
Oczywiscie, ze przy nieolerancji musisz byc na diecie (no chyba ze chcesz zyc tak jak teraz). Nietolerancja u doroslych raczej nie przechodzi, ale zawsze po jakims czasie mozesz to sprawdzic tzw.prowokacja. Wtedy zobaczysz, czy mozesz sobie pofolgowac czy wracasz do scislej diety
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
A znacie moze jakiegos dobrego gastroenerologa najlepiej w Woj Dolnoslaskim? 

a dokładnie o jakie miasto Ci chodzi?ewciaaaa244 pisze:A znacie moze jakiegos dobrego gastroenerologa najlepiej w Woj Dolnoslaskim?
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
- ewciaaaa244
- Nowicjusz
Najbardziej by mi pasowal Glogow