wyniki u 7 latka....

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: wyniki u 7 latka....

Post autor: patrunia698 »

Dokladnie masz racje badanie genetyczne kosztuje nie mslo!! A z tego co wiem na NFZ go nie robia,maly jest po biopsji wiec po vo kolejne badania dodatkowo kosztowne
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Rodzinna stwierdzila ze starczy sam caly panel na wszystkie przeciwciala,tez badanie dobre i jakby co to dodatkowo moze cos wiecej wykazac ale niewiem nieznam sie na tym...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

a dała Ci na nie skierowanie? cały panel to też kupa kasy. i nie rozumiem po co cały, naprawdę. gdyby dzieciak miał niedobór IgA ogółem, to wtedy można poszerzyć badania przeciwciał, ale w innym wypadku?..:|
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie dala,u nas caly panel kosztuje 90 zl,pytalam...
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Co jest w tym panelu?

W Diagnostyce, gdzie podobno jest jedne z najtańszych badań przeciwciał same przeciwciała przeciw transglutaminazie w obu klasach wychodzą 150zł.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamula36 »

w diagnostyce cena np. kosztu na p.ema w obu klasach to 99 zł, tydzień temu robiłam:) w poznaniu na szpitalnej mojej córce wykonywano biobsje i badania na p.ttg i iga całkowite..według kilku!!( pytałam z osobna) tam na oddziale lekarzy normą od tego roku jest to ,że owszem biobsja taka 3b ale tez muszą!! być dodatnie ttg i ema inaczej nie uznaja tego..ja np.troszke walczyłam bo w szpitalu ttg wyszły ujemne wiec nie chciał we wypisie zdiagnozować celiakji, a w diagnostyce wyszły dodatnie wyysoko ponad norme, wiec go przydusiłam..
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Dokladnie nie pamietam juz,musialabym znow zapytac,mielismy teraz duzo na glowie,maly byl chory iwgl....7 mamy poradnie gastro.ciekawa jestem co powiedza i wgl...
anecik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: anecik »

patunia693, i jak po wizycie u gastro? będziesz robic te badania genetyczne? Mi wyszło z biopsji marsha2 i mój lekarz też powiedział, że to jeszcze nie przesądza o celiaki i ,żebym zrobiła badanie genetyczne
ODPOWIEDZ