Składniki
ciasto:
1,5 szklanki mąki (ja daje pół na pół bezglutenowa i kukurydziana)
10 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
krem:
1/2 budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 kostki masła
Sposób przygotowania
1. Ciasteczka przed upieczeniem - krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyciąć jednakowe kształty. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec na słoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok 12 minut).
2. Ciastka z kremem - krok 2
Budyń wymieszać z cukrem waniliowym i kawą, zalać niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać budyń gotować do zgęstnienia. Gorący budyń połączyć z masłem. Ciepłym kremem przekładać ciastka.
3. Gotowe ciasteczka - krok 3
Ciastka odłożyć do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Uwagi:do ciasta możemy dodać łyżkę kakao- wtedy dajemy mniej mąki.
Do kremu dodatki dowolne- np. kakao, wiórki kokosowe - byle krem nie wyszedł rzadki, polecam tu sypkie
Markizy domowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 31 mar, 2014 14:34
Re: Markizy domowe
Przepyszne!
Re: Markizy domowe
Witam serdecznie!
Zamierzamy zabrać się za te pysznie brzmiące markizy i mam pytanie w związku z tym. Agadenver jak duża porcja tych ciasteczek wychodzi z podanych składników?? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Zamierzamy zabrać się za te pysznie brzmiące markizy i mam pytanie w związku z tym. Agadenver jak duża porcja tych ciasteczek wychodzi z podanych składników?? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Re: Markizy domowe
Nasze markizy są już gotowe! To niebo w gębie!!! Dzięki za ten genialny przepis!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam