aparaty do pieczenia chleba
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,657,p ... cenie.html
to jest coś takiego?
to jest coś takiego?
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
tak, tylko że mieszanki są różne, różne składy. Niektóre zawierają skrobię pszenną bezglutenową inne nie.
Producenci bezglutenowych mieszanek: bezgluten, Schar, balviten, Doves Farm , BAUCKHOF i pewnie parę innych.
Do pieczenia chleba nadają się uniwersalne mixy albo mieszanki do wypieku chleba. Trzeba czytać żeby nie kupić mix na naleśniki
Ja wypróbowała z bezglutenu, jedną uniwersalną, drugą wieloziarnistą (ta mi lepiej podeszała) i schare mix B (do wypieku chleba.). Ta z schare nie zawiera skrobi pszennej i ma w składzie mąkę z grochu czy cieciorki. Chleb z schare był smaczniejszy. Tylko, ze ja mało piekłam z mieszanek, więc moja opinia nie jest miarodajna.
Zanim zamówisz w internecie wypróbuj jakieś. Najlepiej znajdź w swoim mieście sklep ze zdrową żywnością i tam kup paczkę czy 2. Na mieszankach jest zawsze przepis jak piec chleb. Drożdże musisz dokupić - suche Dr. Oetker, w spożywczy znajdziesz. Najwygodniej kupić opakowanie 450g czy 500g, bo tyle idzie na 1 chleb, nie trzeba się męczyć z dzieleniem paczki 1kg.
Dodam tylko, żeby trzymać się przepisu. Nie dodawać innych mąk czy ziaren- grozi klapą.
Zmiany w przepisie wprowadzać powoli.
Producenci bezglutenowych mieszanek: bezgluten, Schar, balviten, Doves Farm , BAUCKHOF i pewnie parę innych.
Do pieczenia chleba nadają się uniwersalne mixy albo mieszanki do wypieku chleba. Trzeba czytać żeby nie kupić mix na naleśniki

Ja wypróbowała z bezglutenu, jedną uniwersalną, drugą wieloziarnistą (ta mi lepiej podeszała) i schare mix B (do wypieku chleba.). Ta z schare nie zawiera skrobi pszennej i ma w składzie mąkę z grochu czy cieciorki. Chleb z schare był smaczniejszy. Tylko, ze ja mało piekłam z mieszanek, więc moja opinia nie jest miarodajna.
Zanim zamówisz w internecie wypróbuj jakieś. Najlepiej znajdź w swoim mieście sklep ze zdrową żywnością i tam kup paczkę czy 2. Na mieszankach jest zawsze przepis jak piec chleb. Drożdże musisz dokupić - suche Dr. Oetker, w spożywczy znajdziesz. Najwygodniej kupić opakowanie 450g czy 500g, bo tyle idzie na 1 chleb, nie trzeba się męczyć z dzieleniem paczki 1kg.
Dodam tylko, żeby trzymać się przepisu. Nie dodawać innych mąk czy ziaren- grozi klapą.
Zmiany w przepisie wprowadzać powoli.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
magda wkleiłaś link do uniwersalnego miksu ale jest taki na chleb:
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,99,ko ... enowy.html
to akurat kilogramowa paczka są też 500 g ale to parę groszy drożej a przy diecie bg każdy grosz się liczy bo to wszystko drogie
http://bezgluten.pl/sklep/produkt,99,ko ... enowy.html
to akurat kilogramowa paczka są też 500 g ale to parę groszy drożej a przy diecie bg każdy grosz się liczy bo to wszystko drogie

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Wiadomość dla Osi i wszystkich mających problemy z dziurami po mieszadłach
Podaję radę jak się pozbyć dziur po mieszadłach.
Należy przypilnować kiedy maszyna miesza ostatni raz, to jest najczęsciej po czasie odpoczynku, gdzieś mniej więcej po 1-1,5 godzinie (zależy to oczywiście od programu).
Gdy zamiesza, otwieramy pokrywę, drewnianą łyżką (najlepiej, ja tak robię od lat) odgarniamy ciasto, wyjmujemy mieszadła, wyrównujemy ciasto i zamykamy...
Ot problem z głowy. Polecam!!!
Nie ma to wpływu na "kondycję" wypieku, gdyż maszyna jeszcze nie zaczęła podgrzewać ciasta i chleb nie zaczął rosnąć. Musicie to zrobić nie później niż 5 minut po mieszaniu - a najlepiej zaraz. Wiadomo, że nie robimy tego w ekstremalnie zimnych warunkach
Pozdrawiam

Podaję radę jak się pozbyć dziur po mieszadłach.
Należy przypilnować kiedy maszyna miesza ostatni raz, to jest najczęsciej po czasie odpoczynku, gdzieś mniej więcej po 1-1,5 godzinie (zależy to oczywiście od programu).
Gdy zamiesza, otwieramy pokrywę, drewnianą łyżką (najlepiej, ja tak robię od lat) odgarniamy ciasto, wyjmujemy mieszadła, wyrównujemy ciasto i zamykamy...
Ot problem z głowy. Polecam!!!
Nie ma to wpływu na "kondycję" wypieku, gdyż maszyna jeszcze nie zaczęła podgrzewać ciasta i chleb nie zaczął rosnąć. Musicie to zrobić nie później niż 5 minut po mieszaniu - a najlepiej zaraz. Wiadomo, że nie robimy tego w ekstremalnie zimnych warunkach

Pozdrawiam
witam
własnie zakupiłam wypiekacz.
Bardzo chciałam Moulinexa ale niestety czas oczekiwania ponad miesiac (jakieś braki) a na taki okres oczekiwania nie moglam sobie pozwolić.
Zatem stalam się właścicielką http://www.oleole.pl/wypiekacze-chleba/ ... 1000.bhtml
nie wiem czy to dobry wybor pewnie wkrótce się zobaczę
własnie zakupiłam wypiekacz.
Bardzo chciałam Moulinexa ale niestety czas oczekiwania ponad miesiac (jakieś braki) a na taki okres oczekiwania nie moglam sobie pozwolić.
Zatem stalam się właścicielką http://www.oleole.pl/wypiekacze-chleba/ ... 1000.bhtml
nie wiem czy to dobry wybor pewnie wkrótce się zobaczę
Re: aparaty do pieczenia chleba
Witam, macie jakieś sprawdzone przepisy na chleby z automatu? najlepiej na chleb 750g 

Re: aparaty do pieczenia chleba
Też bym prosiła o przepisy!
Re: aparaty do pieczenia chleba
Przepis na najlepszy chleb bg z automatu jaki jak dotąd udało mi się upiec:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki amarantusowej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki jaglanej
4 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
½ łyżeczki soli
szczypta cukru
500 ml wody
ok. 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
dodatki alternatywnie: słonecznik, sezam, orzechy, pestki dyni (mogą być zmielone lub w całości)
Z tych proporcji wychodzi ok. 900 g bochenek (przy ustawieniu programu na chleb średni).
200 g mąki gryczanej
100 g mąki amarantusowej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki jaglanej
4 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
½ łyżeczki soli
szczypta cukru
500 ml wody
ok. 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
dodatki alternatywnie: słonecznik, sezam, orzechy, pestki dyni (mogą być zmielone lub w całości)
Z tych proporcji wychodzi ok. 900 g bochenek (przy ustawieniu programu na chleb średni).
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: aparaty do pieczenia chleba
Ciekawe, czy wyjdzie w piekarniku. Nie mam automatu do pieczenia
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: aparaty do pieczenia chleba
brzmi super i przepis prosty, a zarazem chleb na wypasie dzięki różnym mąkom. dzięki Marigold 

Re: aparaty do pieczenia chleba
Dajcie znać czy Wam wyszedł i jak smakował.
A jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku to polecam chleb bananowy. Z konfiturami, powidłami itp. pyyyyyyycha!!!
A jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku to polecam chleb bananowy. Z konfiturami, powidłami itp. pyyyyyyycha!!!