Ciabatta
Moderator: Moderatorzy
Koncentrat (albo mix) to właściwie to samo, co mąka - tylko koncentrat jest przygotowywany z różnych typów mąk/skrobii, plus ma zazwyczaj gumę guar lub inne dodatki, polepszające właściwości piekarnicze, a mąka to zazwyczaj np. mąka ziemniaczana czy kukurydziana - jednoskładnikowa. Ale na forum często używa się tych określeń wymiennie.
Ciabatta wyszła do bani :-( wogóle nie urosła, nawet się nie zarumieniła, z zakalcem. Ciasto było bardzo zbite. Użyłam tej mąki http://www.hollandandbarrett.ie/pages/p ... 08&cid=432 Jak wyrabiałam ciasto, po dodaniu wszystkich składników, wyszła z tego kruszonka, więc musiałam dodać więcej wody. Proszę mi powiedzieć ile to jest 500 ml mąki? (odmierzyłam wg miarki chociaż było to dla mnie dziwne, że jest w ml) Dlaczego ilość mąki nie została podana w gramach? Co mam zrobić, żeby coś z tego wyszło. Z góry dziękuję.
Odpowiedz:
500 ml to to samo co 0,5 litra.
Jezeli ktos nie ma wagi to moze uzyc miarki objetosciowej. Sa takie w sklepach z gospodarstwem domowym.
W tym przepisie nie wyrabia sie ciasta, a tylko krotko miesza wszystkie skladniki.
Swego czasu pieklam chleby bg przez 8 lat i ten przepis jest najlepszy.
500 ml to to samo co 0,5 litra.
Jezeli ktos nie ma wagi to moze uzyc miarki objetosciowej. Sa takie w sklepach z gospodarstwem domowym.
W tym przepisie nie wyrabia sie ciasta, a tylko krotko miesza wszystkie skladniki.
Swego czasu pieklam chleby bg przez 8 lat i ten przepis jest najlepszy.
Re: Ciabatta
Próbę podjęłam dwa razy.
Za pierwszym użyłam mąki Schar (brot-mix, dunkel). Ciasto zupełnie nie wyrosło, wyszedł zakalec. Pokusiłam się i spróbowałam kawałek (w myśl zasady: może tylko źle wygląda, a smakuje znośnie..?), co niestety mocno odchorowałam.
Za drugim razem do drożdży dolałam jednak ciepłą, nie zimną wodę i użyłam polecanej przez Grażynę mąki 3Pauly (teff mehl). Niestety, znów pudło. Ciabatty nie mogłam nawet przekroić, tak się rozpadała, a w środku - znów zakalec.
Gdzie tkwi mój błąd? Czy to, że używam "ciemnej" mąki..?
Będę Wam bardzo wdzięczna za radę.
Jak na razie nie wyszedł mi jeszcze żaden chleb, poza przepisem z "moich wypieków"
http://www.mojewypieki.com/przepis/chle ... ajprostszy
Powoli tracę nadzieję.
A przyznam, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego...
Za pierwszym użyłam mąki Schar (brot-mix, dunkel). Ciasto zupełnie nie wyrosło, wyszedł zakalec. Pokusiłam się i spróbowałam kawałek (w myśl zasady: może tylko źle wygląda, a smakuje znośnie..?), co niestety mocno odchorowałam.
Za drugim razem do drożdży dolałam jednak ciepłą, nie zimną wodę i użyłam polecanej przez Grażynę mąki 3Pauly (teff mehl). Niestety, znów pudło. Ciabatty nie mogłam nawet przekroić, tak się rozpadała, a w środku - znów zakalec.
Gdzie tkwi mój błąd? Czy to, że używam "ciemnej" mąki..?
Będę Wam bardzo wdzięczna za radę.
Jak na razie nie wyszedł mi jeszcze żaden chleb, poza przepisem z "moich wypieków"
http://www.mojewypieki.com/przepis/chle ... ajprostszy
Powoli tracę nadzieję.
A przyznam, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciabatta
Kilka razy robiłam pieczywo w przepisów z tego bloga. Może spróbuj:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... -rogaliki/
Zrobiłam te rogale i wyszły świetne Tylko nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła Dodałam 10g mąki z amarantusa, pominęłam karob, kminek, słonecznik i sezam (syn nie lubi "orzeszków" w wypiekach).
Wczoraj robiłam z tego przepisu (zmodyfikowanego) bułki i chleb. Mogę się podzielić tymi przepisami, ale odpowiedzialności nie biorę, czy wyjdzie , bo nie zapisywałam dokładnie podczas robienia. Dziś postarałam się to odtworzyć.
Baza:
500 g mąki (370g Bread Mix Schaer, 50g mąki prażonej z amarantusa, 80g mąki kukurydzianej Balviten)
20g drożdży świeżych (rozpuściłam je z cukrem, łyżką mąki Schaer i paroma łyżkami ciepłej wody - gramy mąki i wody odliczyłam od reszty z przepisu)
ok 400 ml letniej/ciepłej wody (minus te łyżki dodane do drożdży, ok 30ml)
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
trochę soli
4 łyżki śmietany 16% Pilos z Lidla
Z ponad połowy tego ciasta uformowałam 8 bułek.
Okazało się, że się rozpłynęły na blaszce i wyszły płaskie, ale w smaku bardzo dobre. Tak myślałam, że trochę to ciasto za rzadkie, jak lepiłam. Następnym razem posłucham intuicji Młody zjadł całą bułę (jak mu nie smakuje, to ugryzie i resztę oddaje), mąż też jedną.
Do reszty ciasta dodałam ok 2 łyżki słonecznika, dolałam 50ml letniej wody, wyszło za rzadkie, więc dosypałam 25g mąki Brot Mix Schaer. To do keksówki i wyszedł z tego pyszny chleb Lekko mokry w środku z chrupiącą skórką. Wydaje mi się, że konsystencja na chleb była prawie idealna, może odrobinę tej mąki więcej ewentualnie.
Jak dla mnie amarantusa mogłoby być więcej, ale moi panowie nie przepadają, jak go za bardzo czuć. Mąż nawet nie wiedział, że tu jest
Powodzenia i smacznego
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... -rogaliki/
Zrobiłam te rogale i wyszły świetne Tylko nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła Dodałam 10g mąki z amarantusa, pominęłam karob, kminek, słonecznik i sezam (syn nie lubi "orzeszków" w wypiekach).
Wczoraj robiłam z tego przepisu (zmodyfikowanego) bułki i chleb. Mogę się podzielić tymi przepisami, ale odpowiedzialności nie biorę, czy wyjdzie , bo nie zapisywałam dokładnie podczas robienia. Dziś postarałam się to odtworzyć.
Baza:
500 g mąki (370g Bread Mix Schaer, 50g mąki prażonej z amarantusa, 80g mąki kukurydzianej Balviten)
20g drożdży świeżych (rozpuściłam je z cukrem, łyżką mąki Schaer i paroma łyżkami ciepłej wody - gramy mąki i wody odliczyłam od reszty z przepisu)
ok 400 ml letniej/ciepłej wody (minus te łyżki dodane do drożdży, ok 30ml)
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
trochę soli
4 łyżki śmietany 16% Pilos z Lidla
Z ponad połowy tego ciasta uformowałam 8 bułek.
Okazało się, że się rozpłynęły na blaszce i wyszły płaskie, ale w smaku bardzo dobre. Tak myślałam, że trochę to ciasto za rzadkie, jak lepiłam. Następnym razem posłucham intuicji Młody zjadł całą bułę (jak mu nie smakuje, to ugryzie i resztę oddaje), mąż też jedną.
Do reszty ciasta dodałam ok 2 łyżki słonecznika, dolałam 50ml letniej wody, wyszło za rzadkie, więc dosypałam 25g mąki Brot Mix Schaer. To do keksówki i wyszedł z tego pyszny chleb Lekko mokry w środku z chrupiącą skórką. Wydaje mi się, że konsystencja na chleb była prawie idealna, może odrobinę tej mąki więcej ewentualnie.
Jak dla mnie amarantusa mogłoby być więcej, ale moi panowie nie przepadają, jak go za bardzo czuć. Mąż nawet nie wiedział, że tu jest
Powodzenia i smacznego
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciabatta
Dzięki Anula,
zupełnie zapomniałam o tym blogu, a miałam z niego przepis na pączki. Wyszły wyśmienicie. Nic innego stamtąd nie próbowałam, więc chętnie się skuszę.
Dzięki raz jeszcze! Dam znać, jak rezultaty.
zupełnie zapomniałam o tym blogu, a miałam z niego przepis na pączki. Wyszły wyśmienicie. Nic innego stamtąd nie próbowałam, więc chętnie się skuszę.
Dzięki raz jeszcze! Dam znać, jak rezultaty.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Ciabatta
Borówka "chleb bezglutenowy najprostszy" potwierdzam jest przebojem i codziennością nie tylko w moim domu. Faktycznie to jedyny chleb, który tak smakuje i jednocześnie tak prosto się go robi
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciabatta
Poszukuję przepisu na chleb na zakwasie. Zakwas już mam, ale przepisu brak
Chciałam zrobić z tego, co zamieścił Darek15, ale wszystkie jego posty zniknęły Może ktoś sobie go zdążył zapisać i mógłby się podzielić? Chleb na zdjęciach wyglądał super
Chciałam zrobić z tego, co zamieścił Darek15, ale wszystkie jego posty zniknęły Może ktoś sobie go zdążył zapisać i mógłby się podzielić? Chleb na zdjęciach wyglądał super
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciabatta
co powiesz na taki?:
http://www.olgasmile.com/chleb-bezglute ... wasie.html
olga ma całkiem ogarnięte przepisy
http://www.olgasmile.com/chleb-bezglute ... wasie.html
olga ma całkiem ogarnięte przepisy
Re: Ciabatta
uniaczek, a mogę prosić o przepis na ten chleb bezglutenowy najprostszy, bo jestem na etapie szukania dobrych przepisów na chleb bg, a zwykle najprostsze jest najlepsze
Re: Ciabatta
Dzieki.Uwielbiam ten blog, a nie wpadłam na to, że są tam i takie przepisy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Ciabatta
Dla spoistości tego chleba warto dodać
1 łyżkę nabiału ( śmietana ukwaszona lub jogurt )
ok. 150 g ugotowanych ziemniaków ( jak zostają z obiadu 2 szt rozdusić i zmiksować z wodą, która jest potem składnikiem chleba; miksuję po to by nie było grudek w chlebie
nigdy nie dodaję mąki kukurydzianej - chleb się kruszy
smacznego
1 łyżkę nabiału ( śmietana ukwaszona lub jogurt )
ok. 150 g ugotowanych ziemniaków ( jak zostają z obiadu 2 szt rozdusić i zmiksować z wodą, która jest potem składnikiem chleba; miksuję po to by nie było grudek w chlebie
nigdy nie dodaję mąki kukurydzianej - chleb się kruszy
smacznego