Dieta bezglutenowa w dziecinstwie...prosba o rade

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pamina
Nowicjusz
Nowicjusz

Dieta bezglutenowa w dziecinstwie...prosba o rade

Post autor: Pamina »

Witam:)
Spróbuje opisac wszystko w skrocie;)
Gdy bylam mala zaczely się moje klopoty. Ciagle biegunki, jezdzenie od szpitala do szpitala. Przestalam rosnac, mialam krzywice itd. Nie mialam robionej biopsji i chyba zadnych badan w kierunku celiakii ALE jakis lekarz zasugerowal moim rodzicom, zeby sprawdzili , czy dieta bezglutenowa pomoze. To był strzal w dziesiatke. Wszystko przeszlo a ja z chudego dziecka z wielka glowa i brzuchem, które ledwo stalo zmienilam się w „normalne” i rosnace. Choc bylam niezlym niejadkiem;) . Na diecie bylam kilka lat-chyba az do pojscia do zerowki(?). Potem jadlam wszystko.
Teraz mam 36 lat (od jutra;) i nie bardzo wiem co dalej.
Jesienia zauwazylam, ze cos mi się dzieje z oczami. Pogorszyl mi się wzrok, bolalo oko, zle widzialam wieczorem. Okulistka zauwazyla, ze mam „suche oczy” i zapytala, czy mam zdrowa tarczyce. Ponieważ nie sprawdzalam tego nigdy wczesniej, zrobilam badania. Poczytalam tez forum na stronie gazety i z testu na niedoczynnosc wyszlo, ze mam duzo objawow- teraz wiem, ze to może być spowodowane za niskim poziomem zelaza.
Wszystko wyszlo w normie, przeciwciala i usg rozniez ( endokrynolog powiedzial, ze mam mala tarczyce ponieważ jestem niska-155cm ). Tylko ferrytyna wyszla mi 6 ( norma 13-150 ), witamina D3 17.
Pozniej morfologia srednia, rozmaz tez i zelazo 15 ( norma 30-170 )- ozanaczane dwukrotnie w laboratorium...
Lekarz zaczal się zastanawiac skad taki niedobor i wspomnialam o diecie i ew.celiakii. Dostalam skierowanie na usg brzucha i gastroskopie z biopsja, która nie wykazala zaniku kosmkow tylko przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka bez bakterii h.pylori. Mam recepte na zelazo i zlecenie morfologii, poziomu zelaza i tibc za miesiac.

Tyle tytulem opowiesci ;) Nie bardzo wiem, co dalej. Ponieważ po zrobieniu biopsji postanowilam sprawdzic, czy dieta bezglutenowa pomoze na moje ciagle puchniecie brzucha, bole glowy, czasem puchnace palce u rak i kolana-takie dziwne uczucie goraca. I wszystko ustalo!! Ja czuje w glowie, kiedy zjem cos, co zawiera gluten...
Czy to alergia? Można to sprawdzic badaniem IgE ? Czy testami skornymi? Czy nietolerancja?
Zrobic test genetyczny? Testy z krwi ? Tylko które? Czy brac zelazo nie sprawdzajac dokladnie przyczyny tych niedoborow? Nie jestem wegetarianka, jem wszystko, rzadko pije alkohol, malo slabej kawy, nie mam „strasznych” miesiaczek. Aha, witamine b12 mam w normie.
Może macie jakieś sugestie?
Dzieki i pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Dieta bezglutenowa w dziecinstwie...prosba o rade

Post autor: pleomorfa »

Mogłabyś przytoczyć cały wynik badania histopatologicznego wycinków? To była także biopsja dwunastnicy, nie tylko żołądka?

Generalnie Twoje objawy pasują jak ulał, krzywica, ferrytyna i trzeba się zastanowić, że jeśli wszystko z jelitem dobrze to skąd takie ilości niedoborów. Co do brania leków - niedobory i tak trzeba uzupełnić, więc nie wstrzymywałabym się z braniem ich.
Czy to alergia? Można to sprawdzic badaniem IgE ? Czy testami skornymi? Czy nietolerancja?
Zrobic test genetyczny? Testy z krwi ? Tylko które? Czy brac zelazo nie sprawdzajac dokladnie przyczyny tych niedoborow?
Żeby wyszły testy alergiczne niestety musisz jeść normalnie. Warto zrobić testy alergiczne skórne i z krwi. Jak w jednym nie wyjdzie to bywa, że w drugim wychodzi. Są jeszcze testy Food Detective na nietolerancje. Przy całym panelu generują się spore koszty, ale ma się wtedy szerszy pogląd na sprawę. Alergie nie są(?) uwarunkowane genetycznie, natomiast pozytywny wynik badania genetycznego w kierunku celiakii mówi jedynie o predyspozycji do choroby (a nie o tym, że się ją ma) oraz zdarzają się przypadki choroby (nawet na form) bez genów.

Występują jakieś choroby w rodzinie?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

czy stwierdzono niedoczynność, bo jakoś nie łapię? jaki masz wynik TSH, ft4, ft3? podaj z normami z laboratorium. nie zawsze bycie w normach oznacza bycie zdrowym, szczególnie, że jesteś młoda.

Jakie masz OB, jak wygląda morfologia? badano Ci przeciwciała ANA2, CRP, czynnik RF? czy suchość w oku się utrzymuje? masz problemy z przełykaniem? masz wrażenie, że masz za gęstą ślinę, lub produkujesz jej za mało? uczucie suchości w buzi?

ja na pewno, mimo kosztów, zbadałabym w kierunku alergii:
panel pokarmowy z krwi
testy skórne pokarmowe
test na nietolerancje pokarmowe - inaczej alergie opóźnione w klasie IgG (Food Detective, laby Diagnostyki też wprowadzają te badania)

możesz mieć 3 jednostkę chorobową dot. glutenu, czyli nadwrażliwość na gluten:
http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/

+ odpowiedz na pytania pleomorfy :)
Pamina
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzieki za odpowiedz:)
Pleomorfa - Tak, mialam pobierany wycinek rowniez z dwunastnicy. Rozpoznanie: 3 wycinki blony sluzowej bez zaniku kosmkow, bez hyperplazji krypt i bez zwiekszenia liczby limfocytow srodnablonkowych. Stopien 0 wg Marsha. A z zoladka: blona sluzowa z cechami przewleklego zapalenia /+/, nieaktywnego, bez metaplazji jelitowej, bez dysplazji, h.pylori /-/
Jednak zrobie badania na alelrgie pokarmowa. Dosc szybko czuje zmiane, taka "mgle w glowie" kiedy zjem np. kawalek chleba wiec moze to alergia.
Co do chorob w rodzinie to babcia i mama maja reumatoidalne zapalenie stawow. Oprocz tego moja mama ma ciagle "cos" z brzuchem ( wzdecia, przelewanie, bole ) siostra tez. Obie maja nawracajace afty ( ja mialam rzadziej) . Juz przeczytalam, ze to moze byc zwiazane z celiakia. Siosta mamy ma niedoczynnosc tarczycy- nie wiem, czy to ma znaczenie.

Leeloo - nie mam niedoczynnosci :) tsh 2,74 (0,270-4,200), ft4 1,27 (0,93-1,70), ft3 3,10 (2,00-4,40), anty TPO 7,47 (max 34), anty TG <10 (max 115). Nie mialam badanych przeciwcial ANA2, CRP, czynnika RF i nie czuje ze mam sucho w ustach czy za gesta sline. Z oczami jest teraz lepiej.
Morfologia wyglada tak: wbc 3.6 ( 4.00-10.00), rbc 4.31 (3.50-5.70), hgb 11.2 (12.0-15.0), hct 34.4% ( 37.0-47.0), mcv 79.8 (80.0-100), mch 26 (27.00-35.00), mchc 32.6 (30.00-37.00), PLT 191 (135-400), lymph 59.1% (25-45), mxd 14.2 (5.0-15.0), neut 26.7 (50.0-70.0), rdw-cv 15.9 ( 11.0-16.0), mpv 11 (9.0-13.0) OB 21. Mikroskopowa ocena rozmazu krwi: granulocyty podzielone 32% (50-70), gran.kwasochlonne 4% (1-5), limfocyty 60% (25-45), monocyty 4% (3-7), nieznaczna anizochromia.
Wyszedl mi tez cukier 1,5 godziny po sniadaniu 57 ( 60-99) Badalam potem kilka razy glukometrem i nigdy nie byl za wysoki ale zdazalo sie, ze tak niski.
Oprocz klopotow z brzuchem mam cala reszte zwiazana z za niskim zelazem. Problemy z pamiecia i koncentracja, uczucie splatania, mgle w glowie, czesto mi zimno, nie rozumiem co ktos do mnie mowi, szumi mi w uszach, trudno mi czytac ksiazki-co jest straaszneee ;) i ogolnie brak sily na cokolwiek. ech starosc ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

choroby w rodzinie, które wymieniłaś (czy ta niedoczynność jest z Hashimoto????) to autoimmuno, ze wspólnego pakietu z celiakią. problemy z układem pokarmowym i nawracające afty-> zaburzone wchłanianie, złe przyswajanie, być moze wirus.

TSH=2,74 w wieku 36 lat to wynik graniczny. norma dla młodych to max 2,5. Zbadaj to jeszcze raz wraz z FT4 po ok. miesiącu od ostatniego badania. brak przeciwciał Hashimoto, nie oznacza braku choroby, szczególnie, że masz malutką tarczycę, problem z żelazem itd. do tego uczucie zimna, szumy, zła pamięć i koncentracja, to wszystko pięknie pasuje i może być od niedoczynności. i od hipoglikemii, ja bym to skonsultowała z lekarzem diabetologiem, hipoglikemia może zagrażać życiu, jeśli się w porę człowiek tym nie zajmie. Przydalaby się krzywa cukrowa i insulinowa na czczo, po 1h od obciążenia, po 2h i najlepiej jeszcze 3h.

czy badając tą morfologię i OB byłaś chora lub po infekcji?? to nie są dobre wyniki jeśli chodzi o białe krwinki i wskaźnik zapalny (pomijam anemiczne)
Pamina
Nowicjusz
Nowicjusz

Witajcie :)
Dopiero teraz moge odpowiedziec...Troche czekalam na wyniki mojej cioci dot. taczycy i endokrynolog powiedzial jej, ze "wyglada mu to na hashimoto"- na podstawie usg. Dostala leki i za dwa miesiace bedzie miala powtorna wizyte. Czyli odpowiadajac na pytanie Leeloo, wychodzi na to, ze mam kolejna chorobe o autoimunologiczna w rodzinie.

Kolejna kwestia jest moje przeoczenie wynikow morfologii ( brak koncentracji wrrr) . Morfologia byla robiona ok.poltora tygodnia po przeziebieniu stad mozliwe te gorsze wyniki. Za to trzy tygodnie pozniej mialam badania pracownicze i w zasadzie roznica w morfologii byla nastepujaca: leukocyty 5.6 ( 4-10), MCH i MCHC jeszcze troche nizsze , anizocytoza erytrocytow 16,6%( 11.5-16) oraz MXD 17% (0-15). OB 30. Reszta tak samo. Nie mialam robionego rozmazu.

Mysle, ze zrobie testy na alergie pokarmowa, powtorze badania tarczycy. Czy myslicie, zeby jeszcze sprawdzic celiakie tzn.badania z krwi? Z badaniem zelaza i tibc mam poczekac jeszcze troche- zalecenie lekarza- poniewaz biore sorbifer i wit.d3.
Co do cukru to narazie mam zalecenie sprawdzania poziomu glukometrem rano, po jedzeniu i wogole w ciagu dnia. Zeby sie temu lepiej przyjrzec.
Aha, czy przed testami skornymi na alegrie pokarmowa musze jesc rzeczy z glutenem? Nie usmiecha mi sie to...

Pozdrawiam i dzieki za rady :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok, tak więc mamy Hashi w rodzinie.

masz b. wysokie OB..dobadałabym CRP, coś jest nie halo, jakis stan zapalny..boli Cię coś? jak temperatura ciała? podwyższone OB może skutkiem anemii, ale u Ciebie rośnie mimo leczenia.

anemiczne parametry krwi powinny się poprawić po tej suplementacji.

aby wykonać jakiekolwiek testy na alergie, należy być przez jakiś czas pod jego ekspozycją.
Pamina
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, wiem, ze musze jesc rzeczy z glutenem niestety :/
Zapisalam sie do alergologa i zobaczymy co dalej.
Goraczki miewam, baaardzo rzadko i jesli pytasz o jakies bole typu zab itd. to nie. W sumie wlasnie sie zorientowalam, ze odkad nie jem rzeczy z glutenem to ani razu nie bolala mnie glowa!
Niedlugo bede miala badanie krwi to zobacze, czy ob sie obnizy.
Dzieki
Odezwe sie, jak beda wyniki:)
ODPOWIEDZ