Nowe (sprawdzone) placki na śniadanie!!!
- 1 słodki ziemniak (można użyć marchewki, dyni, ziemniaków, groszku, czy inne warzywo)
- 1/2 niedużego kalafiora (albo cały seler)
- jajko (opcjonalnie, można też wziąć łyżkę mączki ziemniaczanej albo mielone siemię lniane)
- mąka bg (dowolny mix, (ja dałam gryczaną z kaszy niepalonej, ale można użyć dowolnej mieszanki)
- maślanka / jogurt / woda mineralna gazowana
- łyżeczka od kawy - soda
- opcjonalnie świeże siekane zioła / suszone zioła / ziarenka (np. odrobinę czarnuszki)
olej do smażenia
łyżka do lodów
W misce rozgnieść widelcem jarzyny ugotowane na miękko (czasem zostają z poprzedniego posiłku). Można użyć miksera, ale lepsze są placki z wyczuwalnymi cząstkami warzyw. Dodać jajko (jeśli możemy, jeśli nie, to albo nic, albo siemię, czy skrobię), odrobinę maślanki (albo jogurtu, czy wody gazowanej) i tyle mąki, żeby powstało ciasto do nakładania łyżką na patelnię (raczej gęste, niż rzadkie). Można dodać zioła, bo dodają smaku i koloru. Można dodać też szczyptę kurkumy, wtedy placki uzyskają apetyczny złoty kolor.
Smażyć nieduże placuszki nakładane łyżką do lodów na niewielkiej ilości oleju (nie na suchej patelni) na rumiano z obu stron. Placki mają być chrupiące z wierzchu, w środku zaś miękkie. Można podać z sosem pomidorowym (wytrawne), albo powidłami (słodkie)
![n :)](./images/smilies/001.gif)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...