Od czego zacząć...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Singerka
Forumowicz
Forumowicz

Re: Od czego zacząć...

Post autor: Singerka »

Witam,
Od wczoraj jesteśmy całkowicie na diecie bg. Wcześniej się doszkalałam, robiłam zakupy. Mam parę pytań, napisz proszę:
- co najbardziej nadaje się do panierowania, bułkę tartą kupiłam, ale jaka mąka będzie najlepsza?
- jaka mąka na kluski lane do zupy dla dziecka?
- czym zagęścić sos?
- a naleśniki z czego najlepsze? i jakie proporcje mniej wiecej tak na 3 naleśniczki?
jestem zielona w temacie. Córka chleb i wędliny bg je chętnie, kupiłam świeży bochenek z Bezglutenu, mnie też smakuje. Największy problem będę mieć chyba z drugimi daniami.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi kulinarne co najlepiej się sprawdza.
Agata
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Singerko, wszystkie odpowiedzi znajdziesz na forum, wpisując szukanie słowa w wyszukiwarkę w prawym górnym rogu. Jest mnóstwo wątków żywieniowych, tu jest dział medyczny.

Są też wątki z blogami osób na diecie i tam tez znajdziesz mnóstwo pomysłów i rozwiązań. Gwarantuje Ci, że tak będzie. Użytkownicy forum oraz blogerzy cały czas wymieniają się przepisami, modyfikacjami i sama korzystam z ich rad i pomysłów.

Co do proporcji na konkretnie 3 naleśniki to już bym nie była taka hmm..wymagająca :D

Inspiracje na drugie dania też masz, ale dodam od siebie- moje obiady wyglądają tak samo jak pprzed dietą :).

Polecam Ci bloga Bezglutenowej Mamy. Kobieta ma dwójkę dzieci i czaruje w kuchni.

Zagęszczac możesz każdą mąką, panierowac również, ale jak mówię, na forum co do tych kwestii wypowiadają się eksperci w odpowiednich działach i wątkach.

Dasz radę Kochana. Jak zawsze :)
Singerka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Singerka »

Serdecznie Ci dziękuję!

Kurcze, niby to nie trudne, a jednak mnie załamuje hehe, szczególnie że młodsza, narazie glutenowa córka, chce jeść wszystko co bg :) Może jej minie. Dziękuję za info gdzie szukać, muszę poczytać, podrukować, ja jednak dużo mącznych rzeczy robiłam haha, teraz pobawię się inną mąką ;)
Dziękuję że Jesteście, widzę, że jest tu kopalnia wiedzy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

nie ma sprawy :) o tak, forum to kopalnia wiedzy, sama codziennie wynajduję nowe informacje, właśnie w kategorii: żarcie :)

Polecam Ci też prawie codziennie aktualizowany dział ze sklepami, piszemy sobie co dobrego dla bezglutów jest w promocji, w nowej ofercie, co się otworzyło itd.

Zapewniam Cię, że nadal będziesz robić mączne :) nie wiem nawet czy nie więcej. Najgorszy jest tylko początek, kiedy trzeba wymienić asortyment w kuchni. A potem zapominasz, że jest jakaś specjalna dieta w domu. Poważnie.
Żadna różnica, czy kopytka będą z mąki pszennej czy ryżowej, czy panierka z bułki tartej tradycyjnej czy bułki tartej bezglutenowej.
Często na dietę przechodzi cała rodzina, bo tak jest najwygodniej. Zostaje jedynie chleb glutenowy na oddzielnej półce.
ODPOWIEDZ