Witam,
Na forum podobny wątek był założony rok temu. Próbowałem go odświeżyć ale nie wskoczył na górę więc nie został tym samym przez was dostrzeżony.
Czy naprawdę jest tak że na 100% można zaufać tym wędlinom DULANO, na których brak jest informacji o braku zawartości glutenu?
Podobno na jednych takowy opis istnieje na innych nie - dlaczego?
U mnie w Lidlu w Piasecznie koło Orlenu akurat takowych z opisem braku nie ma i nie wiem czy mogę je kupować/konsumować.
Chodzi mi np o te: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... =0&ndsp=31
Wiadomo że są tańsze od PIKOKA na którym akurat taka informacja znajduje się praktycznie zawsze.
też kiedyś o to pytałam
kwestia napisu bg zależy chyba od producenta - pod marką Dulano kryją się różni producenci. Osobiście staram się kierować składem, jeśli wydaje się ok to jem, uwielbiam np taką szynkę z kurczaka z papryczkami Jalapeno. Lidl zapewnia że wszystkie ich produkty są odpowiednio oznaczone.
Magda79 pisze: Osobiście staram się kierować składem, jeśli wydaje się ok to jem
Też robię tak samo. W angielskim Lidlu nie zauważyłam, żeby na którymś opakowaniu było oznaczenie, że nie zawierają glutenu, a Polsce uchodzą za bezglutenowe. Osobiście jeszcze nie miałam żadnych dolegliwości i nieprzyjemności po zjedzeniu wędlin Dulano (póki co jadłam dwa rodzaje). W razie wątpliwości skontaktowałabym się z producentem (firmą Lidl) i poprosiła o listę produktów nie zawierających glutenu. To jest chyba rozsądne rozwiązanie.
NOmado generalnie nigdy nie czułam dolegliwości, które powiązałabym z tymi wędlinami. Ale ja generalnie nie czuję konkretnie żadnych dolegliwości po glutenie, dlatego staram się jeść ciągle to samo, powoli i rzadko wprowadzam takie nieoznaczone produkt.
Jeśli chodzi o Dulano, to zawsze czytam skład, chociaż i tak najczęściej kupuję te wędliny, które wprost mają napisane, że są bezglutenowe. Jeszcze nic mi po nich nie było, ale ja akurat nie reaguję na "śladowe ilości". Muszę zjeść coś konkretnie bezglutenowego, żeby mieć rewolucje.
Spieszę donieść, że od roku kupuję w LIDL szynkę gotowaną, wędzoną w plastrach DULANO, produkowaną w Niemczech, z napisem: Produkt bezglutenowy. Tania to szyneczka nie jest - za kilo trzeba dać 49,90. Na tacce jest zwykle 25-30 dkg i płacę około 12-14 zł. Polecam szynkę, bo na pewno nie zawiera glutenu, moje jelita reagują szybko i jednoznacznie