Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Post autor: pleomorfa »

Mogłam się nie przyznawać :D
Bo jak nie wyjdą to ... naślesz na mnie batmana i tyle będzie :batman:
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Ukasz12 »

Dzięki za przepisy ;) naprawdę smacznie to wszystko się zapowiada ale na razie poczekam na wyniki biopsji i potem będę myślał co i jak.

Jeżeli biopsja wyjdzie ok. to z badań które mogę jeszcze zrobić oprócz food detective zostaje mi jeszcze coś czy już wszystko mam zrobione? Jeżeli chodzi o badania skórne to robiłem test na mąkę pszenną i żytnią, nakładali mi na skórę próbki i czekaliśmy 15 min, nic nie wyszło. Nie wiem czy są jeszcze jakieś inne badania skórne na gluten.
Awatar użytkownika
sandyy

Post autor: sandyy »

pleomorfa pisze:Mogłam się nie przyznawać :D
Bo jak nie wyjdą to ... naślesz na mnie batmana i tyle będzie :batman:
Nie wykluczam :dracula:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Ukasz zostaje jeszcze jedna jednostka chorobowa- nadwrażliwość na gluten, którą diagnozuje się na podstawie wykluczenia caluśkiej reszty, a poprawie na diecie BG i powrocie objawów podczas prowokacji.

pleomorfa- marsz wpisać swój blog w wątek naszej BG blogosfery! jak mogłaś się tak ukrywać??
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Ależ ja go wpisałam i to całkiem dawno ;)
Bo 19 stycznia 2014 :)

Cokolwiek by Ukaszu nie wyszło to mam nadzieję, że rozpoznanie i podjęte kroki poprawią jakość Twojego życia ;)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Niestety wyników jeszcze nie mam :( dopiero w środę będą :) ale dowiedziałem się ciekawostkę o swoim kaszlu od najlepszego pneumologa w mielcu, który potrafi postawić dobre diagnozy nawet tym co ich w szpitalu nie wyleczyli. Po krótkim wywiadzie chorobowym powiedział mi, że kaszel mam wywoływany przez jedzenie głownie białego pieczywa i mówił coś jeszcze o cytrusach i warzywach, soji, orzechy, jaka(nie, że nie mogę tego jeść ale w mniejszych ilościach) nie wiem dlaczego?! w każdym badz razie czy mam celiakie czy nie gluten muszę ograniczać ile się da. To jest chyba jakaś alergia pokarmowa biorąca się od tego glutenu czy coś takiego, pokazałem mu tą historie choroby i powiedział, że kaszel jest żródłem głównie jedzenia zdaje mi się glutenu. Dostałem Prazol osłonowo na jeden miesiąc i wziewy na uspokojenie kaszlu. Powiedział mi jeszcze o piwie, że picie w bardzo mocny sposób nasila ten kaszel(piłem go sporo) jak tego posłuchałem to alkoholu już się raczej do końca życia nie napiję nie żartuję. Dołączam fotkę z tymi produktami co mam ograniczać tam coś piszę o tym co mi zdiagnozował tylko ja tego juz nie rozczytam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Masz zdiagnozowany refluks żołądkowo-przełykowy, w skrócie GER. I dlatego właśnie masz wyeliminować wymienione produkty.

Na tle alergicznym można tu z kaszlem powiązać jajka i gluten, może soję ale raczej to wszystko, pozostałe to po prostu zalecenia przy GER. Tu tez wlicza się m.in. kawa, kakao, czekolada, alkohol ogółem.

Szczerze, to jakoś specjalnie bym się tą soją i rybami nie przejmowała.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo myślisz, że to wszystko ma ręce i nogi?? tzn. historia choroby z dzieciństwa? kaszel, astma? i teraz ta diagnoza? Będzie można wykluczyć celiakie i uczulenie na gluten? A tego wstrętnego alkoholu to nie napiję się już do końca życia wystarczająco mi zdrowia odjął!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Wykluczyć celiakię można dopiero po biopsji.

A o nadwrażliwości na gluten juz pisałam.

Refluks ma coraz więcej ludzi, może być objawem łączącym się z celiakią, ale równie dobrze ze wszystkim np. zapaleniem żołądka, z nadprodukcją kwasu żołądkowego, dieta obfitująca w produkty kwasowe.

Astma również może być po części od celiakii, ale raczej bardziej od innych alergii, możliwe że refluks też się tu dokłada- zarzuca kwasem do przełyku i powoduje kaszel itp.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Do objawów tego refluksa zalicza się kaszel, astma oskrzelowa i zatoki co mam więc wiele wskazuje, że to jest to ;) nadwrażliwoś zrobie tym testem co go wysyłałaś wyżej i będzie git :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Nie, to nie jest badanie na nadwrażliwość.. To jest test na nietolerancję/alergię w klasie IgG.

Nadwrażliwość to inna jednostka chorobowa, odsyłam:
http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Ehhh dużego tego :/ Ciężko to ogarnąć wszystko. Leeloo sorry, ze Cie tak mecze ale próbuje to ogarnać jakoś. Podsumowując jeżeli chodzi o gluten: jeżeli biopsja wyjdzie ok i pomijając te badania co robiłem dla pewności mogę jeszcze zrobić 1.nietolerancje (alergie opóźnione) w kl. igG po przez food detective albo http://www.diag.pl/Artykul.11+M50062b87a5e.0.html ? 2.Nadwrażliwość po przez wykluczenie innych czynników. 3.(gluten wyizolowany w kl. IgE). Leeloo: nie robiłabym już w takim razie więcej testów skórnych, masz generalnie odpowiedź, że to nie alergia w klasie IgE.
gluten wyizolowany można zbadać z krwi w IgE, nie kojarzę testu skórnego na sam gluten. To też czy to mi juz potwierdzają wyniki skórne z mąki pszennej i żytniej?? Jest coś jeszcze czy to już wszystko?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

1. tak, dokładnie
2. poprzez negatywny wynik wszystkich innych chorób związanych z glutenem + poprawę na diecie BG (co już zaliczyłeś) + prowokacji z glutenem, która zakończy się nawrotem objawów
3. to przed stwierdzeniem nadwrażliwości, można zbadać z krwi żylnej jako wybrany konkretny alergen z panelu.
tak, testu skórnego na sam gluten również nie widziałam.
skórne reakcje mogą być różne dla tych samych alergenów np. z krwi wyjdzie alergia na jajko, a z testu skórnego nie wyjdzie- dlatego właśnie warto zbadać się na te 2 sposoby. to, że nie wyszła Ci skórnie alergia na mąkę, nie oznacza, że nie masz na nią alergii. i skoro-tak sądzę- bada się z krwi i mąkę np.pszenną i oddzielnie gluten, to znaczy, że wyniki jednego nie przesądzają wyniku drugiego.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dzięki ;) mniej więcej wszystko wiem pkt. 3 to wystarczy, że pójdę do diagnostyki i powiem, że chcę zrobić badanie na gluten wyizolowany w kl IgE i make pszenną ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tak, powinno starczyć. kiedy ja się badałam, można było wybrać dany alergen.
ODPOWIEDZ