![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Coś jakby "gorący pies"
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Bezglutenowy Koncentrat Chleba z Glutenexu też zawiera skrobię pszenną, czy uważacie że zawiera gluten
Ja tylko podaję na naszym forum wiadomości uzyskane w dziale technologicznym Morlin. Skrobia pszenna może zostać pozbawiona glutenu. Pani, z którą rozmawiałem podała mi swoje nazwisko i mówiła że można się na nią powołać - ale nie zapisałem sobie :? a pamięć mam króciutką
Jeżeli ktoś mocniej reagujący na gluten potwierdziłby, że ma kłopoty trawienne po zjedzeniu Morlinek to byłby dopiero dowód, że dział technologiczny Morlin wprowadza nas w błąd...
Powtarzam jeszcze raz: nie wiem, czy Morlinki są bezglutenowe, ale otrzymałem informację, że są. Każdy z Was też może tam zadzwonić i poprosić o rozmowę z działem technologicznym:
MORLINY SA, tel. 089/ 64 77 100
![n :?:](./images/smilies/011.gif)
Ja tylko podaję na naszym forum wiadomości uzyskane w dziale technologicznym Morlin. Skrobia pszenna może zostać pozbawiona glutenu. Pani, z którą rozmawiałem podała mi swoje nazwisko i mówiła że można się na nią powołać - ale nie zapisałem sobie :? a pamięć mam króciutką
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Powtarzam jeszcze raz: nie wiem, czy Morlinki są bezglutenowe, ale otrzymałem informację, że są. Każdy z Was też może tam zadzwonić i poprosić o rozmowę z działem technologicznym:
MORLINY SA, tel. 089/ 64 77 100
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 20 maja, 2004 10:50
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Witam wszystkich "Forumowiczów"
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
![n :D](./images/smilies/002.gif)
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
Beti
Dzwoniłem bezpośrednio do Indykpolu i pani pracująca tam powiedziała mi, że w 100% parówki są bezglutenowe i bez laktozy. "dobra" dla nas też jest "szynka z udźca" i "szynka miodowa"...było coś jeszcze ale nie pamiętam niestety co-dla mnie najważniejsze były parówki.Beata Strzeżek pisze:Witam wszystkich "Forumowiczów"![]()
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. A propos parówek-Berlinki z Morlin też są dobre. Sokoliki z Sokołowa z resztą też .
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: Coś jakby "gorący pies"
ratunku !!!!!Ilona pisze:Mój mąż opatentował ostatnio całkiem smaczne bulki z parówką. Postanowiłam podzielić się przepisem:
3/4kubka ciepłego mleka+ok. 3dag. drożdży+ 1/2 łyżeczki cukru=wymieszać i poczekać aż wyrośnie. Nastepnie wlać do miski dosypać mieszankę koncentratu ciasta bezglutenowego (Glutenexu) i szczyptę soli. Dodać 2-3 łyżki oleju. Wyrobić ciasto bardzo dokładnie, tak, aby odchodziło od ręki.
nie wiem dlaczego mi nie wychodzi
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
tak chcialam zrobic to synkowi :roll:
ciasto strasznie sie lepi, jest jak.kit
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
nie moge go wyrobic
marzenie zeby odchodzilo od reki
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
co robie zle??? moze jakies sugestie, prosze
co robie zle??
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
- Lokalizacja: Częstochowa
wyszly w koncu ![:wink:](//twemoji.maxcdn.com/2/svg/1f609.svg)
ale bardzo twarde![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
tzn ciasto nie chcialo sie wyrobic, wiec zostawilam ta masę troche do wyrosniecia i potem zrobilam placuszki i zawinelam parowki
jednak jak sie upiekly byly strasznie twarde
ale....
Jasiowi strasznie smakowaly![n :D](./images/smilies/002.gif)
i ja tez probowalam , nie byly zle![:wink:](//twemoji.maxcdn.com/2/svg/1f609.svg)
ale bardzo twarde
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
tzn ciasto nie chcialo sie wyrobic, wiec zostawilam ta masę troche do wyrosniecia i potem zrobilam placuszki i zawinelam parowki
jednak jak sie upiekly byly strasznie twarde
ale....
Jasiowi strasznie smakowaly
![n :D](./images/smilies/002.gif)
i ja tez probowalam , nie byly zle
mój Ja¶ ( 3 latka) jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej :roll:
a Zuzia 7 latka jest zdrowa![n :D](./images/smilies/002.gif)
a Zuzia 7 latka jest zdrowa
![n :D](./images/smilies/002.gif)
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Możecie sprecyzować pytanie? błonnik i skrobia pszenna występujące w produktach np. Glutenexu są oczyszczone z glutenu, dlatego są bezpieczne.
Jeżeli na opakowaniu innych produktów jest w składzie błonnik pszenny lub skrobia pszenna można je sobie darować. Ale dokładnej informacji udziela producent - dział technologiczny czy też dział jakości. Przykład: Wawel (o którym pisałem na forum) w ich wyrobach występuje syrop skrobiowy, ale ziemniaczany, czyli niby ok, ale jak nie ma ziemniaczanego to biorą pszenny. Jak nie ma mąki w składzie, to znowu okazuje się, że wyroby "foremkowe" mogą być zanieczyszczone podczas produkcji mąką, której używa się do obsypywania formy przed wlaniem czekolady. WARIACTWO.![:evil:](./images/smilies/021.gif)
Jeżeli na opakowaniu innych produktów jest w składzie błonnik pszenny lub skrobia pszenna można je sobie darować. Ale dokładnej informacji udziela producent - dział technologiczny czy też dział jakości. Przykład: Wawel (o którym pisałem na forum) w ich wyrobach występuje syrop skrobiowy, ale ziemniaczany, czyli niby ok, ale jak nie ma ziemniaczanego to biorą pszenny. Jak nie ma mąki w składzie, to znowu okazuje się, że wyroby "foremkowe" mogą być zanieczyszczone podczas produkcji mąką, której używa się do obsypywania formy przed wlaniem czekolady. WARIACTWO.
![:evil:](./images/smilies/021.gif)
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Witam.Odnośnie parówek i hot-dogów.Kupiłam ostatnio z Konspolu,były pyszne.Również z tej firmy polecam hamburgery.Wyroby Konspolu ogólnie rzecz biorąc są przyjazne dla tej diety.Pozdrawiam.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...