CIASTO:
po 100 gr mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej
2 jajka
szczypta soli
trzy duże łyżki margaryny roślinnej
FARSZ:
duża paczka świeżego szpinaku
dwa ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
dwie łyżki oliwy
JAK PRZYGOTOWAĆ TARTĘ?
Wymieszaj suche składniki na ciasto, dołóż margarynę, sól, jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Jesli ciasto będzie zbyt kruche, dodaj doniego kilka łyżek mleka roślinnego. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, wrzuć szpinak i duś aż szpinak kilkukrotnie zmniejszy swoją objętość. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Połącz wszystko razem w zimnej misce, tak aby jajka się nie ścięły.
Nagrzej piekarnik do 18ostopni. Ciasto delikatnie rozwałkuj i przełóż do nasmarowanej oliwą formy. Jeśli nie będzie się udawało go rozwałkować, nie szkodzi. Odrywaj małe płaty i wyklejaj nimi formę aż pokryjesz ją całą. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na 15minut. Po tym czasie wyłóż na nie masę szpinakowo jajeczną, rozprowadź równomiernie szpinak i piecz kolejne 40-45minut. Gdy wierzch będzie przypominam zarumienioną skorupkę, tarta jest gotowa!
źródło:
http://ringthebelly.com/2014/10/27/tart ... glutenowa/
Tarta szpinakowa
Moderator: Moderatorzy