bóle brzucha, wyniki badań w kierunku celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

error991
Nowicjusz
Nowicjusz

bóle brzucha, wyniki badań w kierunku celiakii

Post autor: error991 »

Witam,
Od stycznia męczą mnie przewlekłe bóle brzucha szczegolnie po jedzeniu i rano, a dokładniej nadbrzusza. Dodatkowo wypadają mi włosy, na ramionach pojawiły sie dziwne krostki lekko swędzące, okropne gazy i biegunka po produktach mlecznych, czego wczesniej nie miałam. Przezyłam 4 gastroskopie (styczen, maj, sierpien, i w zeszłym tyg). Podczas tej majowej pobrano mi wycinek z dwunastnicy do badania w kierunku celiakii oraz zlecono : P/c IgG p/endomysium i IgG transglutaminaza tk. Niżej załączam moje wyniki, pani doktor powiedziala, ze nie mam celiakii ale ja mam wątpliwosci, bo nie moge pozbyc się tego bólu i innych objawów :( mam dość :(

P/c IgG p/endomysium UJEMNE
IgG transglutaminaza tk. 0,09
wynik ujemy <1,0
wynik słąbo dodatni 1,01 - 2
wynik dodatni 2,01-5,0
wynik wysoko dodatni >5,01

Rozpoznanie histopatologiczne
"dwunastnica cz.zaopuszkowa. Materiał zawiera b.b. drobne fragmenty błony śluzowej jelita cienkiego - brak podstaw diagnostycznych".
(przeglądając wątki zauważyłam, że każdy ma podane przy wyniku skale wg Marsha, czemu ja czegos takiego nie mam ? :/ )

Dodam jeszcze, że w grudniu bralam antybiotyk na angine Agumentin 1000 niestety bez osłony, nabawiłam sie okropnej grzybicy pochwy, a jak ja wyleczylam, to zaczely sie i trwaja nadal problemy trawienne :(

Bardzo proszę o pomocne komentarze i rady, co robic. Mam juz dosc bólu brzucha, to odbija sie na mojej rodzinie i narzeczonym :(

Pozdrawiam
Martyna

Zapomniałam napisać, ze na tej ostatniej gastroskopii w zeszłym tyg nie pobrano mi juz wycinków, pani doktor stwierdzila ze to nerwobóle, ale "dla pewnosci" zleciła badania: CRP, ANA, ASCA, przeciwciała p/ transglutaminazie tkankowiej IgG, p/c EmA IgG. Na wyniki musze jednak czekac 3 tyg.

Na własną ręke zrobiłam sobie badanie z krwi na podstawowe alergeny pokarowe, wynik w tę srodę.

Kombinuję jak sie da, zeby pozbyc sie tego bólu brzucha :(
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: bóle brzucha, wyniki badań w kierunku celiakii

Post autor: pleomorfa »

Szczerze mówiąc mam dziwne przeświadczenie, że wycinki były tak pobrane, że nie da się ich na tej podstawie ocenić -> źle pobrane. Bo tak to było np. kosmki dobrze wykształcone albo bez zmian histopatologicznych. Cokolwiek, a nie że nie ma podstaw diagnostycznych.

Czemu badania tylko w klasie IgG? IgA ogółem wyszło poniżej normy?
a jak ja wyleczylam, to zaczely sie i trwaja nadal problemy trawienne :(
Na pewno to była tylko grzybica pochwy? Może to też być grzybica układu pokarmowego, która daje dużo objawów. Skoro wtedy się zaczęły problemy to można spekulować.

Czemu masz powtarzać badanie przeciwciał i to w dodatku tych samych, w tych samych klasach?

1. Chorujesz na coś jeszcze?
2. Jakie są choroby w rodzinie?
3. Jak wygląda morfologia, żelazo?
4. Odczuwasz jeszcze jakieś objawy?
5. Miałaś kiedyś jakiekolwiek badania kału?
6. Ile masz lat, ile ważysz i ile masz wzrostu?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
error991
Nowicjusz
Nowicjusz

Grzybica pochwy była stwierdzona i leczona, grzybicy ukl. pokarmowego nie stwierdzono. Nie wiem dlaczego mam tylko takie zlecone badania :( a te ANA ASCA i anty EmA co mogą wykazac?

1. nie choruje
2. babcia od str mamy- cukrzyca, tata-refluks, babcia od str taty-rak pochwy
3. Morfologia ostatni raz robiona w sierpniu byla w porzadku, zadnych odchylen, zelazo rowniez, wit. b12 w dolych granicach normy.
4. Pogorszył mi sie wzrok, mam i tak duza krótkowzrocznosc, jednak stabilna, a teraz odczuwam pogorszenie.
5. Miałam: 2 razy na pasozyty - nic, 1 raz typowo na lamblie met ELISA-nic, 1 raz posiew w kierunku grzybow-nic (jednak na wyniki posiewu czekalam zaledowie 4 dni, czy to nie bylo za krótko?)
6. Mam 22 lata, 43 kg, 160 cm. dodam ze od zawsze bylam chuda, mimo ze jadlam sporo

Proszę o rady co moge jeszcze zrobic?:(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Ogarnę to wieczorem.

Te przeciwciała są na choroby autoimmunologiczne np. Crohna, dobrze, że to zbadają. Choć wynik negatywny ich nie wykluczy.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Te badania sa tez przy podejrzeniu tocznia i innych chorob reumatologicznych. Przynajmniej ja mialam je pare razy robione w tym kierunku. Grzybic i infekcji pochwy to byl temat ktory meczyl mnie wiele lat, kazdy basen, kazdy antybiotyk, majtki nie z bawelny (a stringi to juz calkiem)..., co chwile nawet z blachych powodow to dziadostwo nawracalo. Od niedawna mam spokoj szok A nawet ostatnio bylam na basenie i nic Pytalam lekarza i mi powiedzial, ze celiakia i jedzenie glutenu moglo to powodac (a takze zapalenie pecherza, tez pozegnalam <lala> ), poniewaz uklad immunologiczny, nie byl w stanie sie juz bronic.
pozdrawiam :D
error991
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam nadzieję, że wkrótce dowiem się czy to celiakia, czy musze szukac dalej przyczyn moich bóli żołądka.. A czy radzicie mi, zebym zrobiła sobie pprywatnie gastroskopie z pobraniem wycinka z dwunastnicy? dostane wtedy dokladny opis kosmków?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Predzej zrobia to porzadnie prywatnie, na forum jest mnostwo osob, ktore mialy gastroskopie, bez pobrania wycinku, bo lekarz w trakcie stwierdzil 'na oko', ze jest ok. Decyzja nalezy do Ciebie, bo to sa twoje pieniadze.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

poza tym na NFZ możesz się mocno naczekać.. trzeba znaleźć dobrą placówkę i przed zabiegiem wybadać, czy lekarz zrobi co trzeba - pobranie min. 4 wycinków.
error991
Nowicjusz
Nowicjusz

A czy jesli mialam gastroskopie tydzien temu, to moge za 2 czy 3 tyg miec kolejna? czy sa jakies przeciwwskazania? i czy na kazde wyniki badan wycinków czeka sie ok 3 tyg?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

A czy jesli mialam gastroskopie tydzien temu, to moge za 2 czy 3 tyg miec kolejna?
Jeżeli była na "żywca" (bez usypiania) to wydaje mi się, że częstotliwość nie ma kompletnie żadnego wpływu.
i czy na kazde wyniki badan wycinków czeka sie ok 3 tyg?
Zależy od laboratorium, ale szybciej niż po 2 tygodniach raczej bym się ich nie spodziewała.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
error991
Nowicjusz
Nowicjusz

na żywca:) no cóż, poczekam do 10-tego na wypłatę i zapisze sie na prywatna gastro z wycinkami... Dzięki za wszystkie informacje, odezwe sie jak bede wiedziec cos nowego
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

2-3 tyg to standard.

miałaś gastro tydzień temu? :galy:
error991
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, dokladnie 30 października :/ ale niestety pani nie pobrała wycinków kolejny raz, bo pobierała podczas gastro w maju (podałam ich opis wyżej). zleciła tylko te badania ANA ASCA itd z krwi.. wyniki 20listopada. A mnie nadal boli :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok rozumiem..dramat.
daj krew na badanie i czekamy na wyniki
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Jeśli pobrała wycinki tak, że nie nadają się do oceny, to gdyby mi nie pobrała przy kolejnej gastroskopii to bym skargę raczej złożyła. Żarty sobie robi? To jej problem, że nie umie pobrać wycinków, a nie Twój, że w ten sposób naraża NFZ na dodatkowe koszty. Skoro za badanie wycinków, które nie nadawały się do oceny, NFZ musiał zapłacić, a ty nadal nie wiesz co masz w dwunastnicy, bo lekarz nie umie pobrać wycinków, to niech pobierze drugi raz jak należy i zapłaci za to ze swoich pieniędzy. Czemu ty masz prywatnie powtarzać kolejny raz badanie i za nie płacić, skoro problem leży braku kompetencji gastroenterologa? Odwagi nieco więcej i walcz o swoje, bo jak widać cierpisz nadal, a pani doktor robi sobie chyba z Ciebie dobre żarty.
ODPOWIEDZ