Coś jakby "gorący pies"
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Bezglutenowy Koncentrat Chleba z Glutenexu też zawiera skrobię pszenną, czy uważacie że zawiera gluten
Ja tylko podaję na naszym forum wiadomości uzyskane w dziale technologicznym Morlin. Skrobia pszenna może zostać pozbawiona glutenu. Pani, z którą rozmawiałem podała mi swoje nazwisko i mówiła że można się na nią powołać - ale nie zapisałem sobie :? a pamięć mam króciutką Jeżeli ktoś mocniej reagujący na gluten potwierdziłby, że ma kłopoty trawienne po zjedzeniu Morlinek to byłby dopiero dowód, że dział technologiczny Morlin wprowadza nas w błąd...
Powtarzam jeszcze raz: nie wiem, czy Morlinki są bezglutenowe, ale otrzymałem informację, że są. Każdy z Was też może tam zadzwonić i poprosić o rozmowę z działem technologicznym:
MORLINY SA, tel. 089/ 64 77 100
Ja tylko podaję na naszym forum wiadomości uzyskane w dziale technologicznym Morlin. Skrobia pszenna może zostać pozbawiona glutenu. Pani, z którą rozmawiałem podała mi swoje nazwisko i mówiła że można się na nią powołać - ale nie zapisałem sobie :? a pamięć mam króciutką Jeżeli ktoś mocniej reagujący na gluten potwierdziłby, że ma kłopoty trawienne po zjedzeniu Morlinek to byłby dopiero dowód, że dział technologiczny Morlin wprowadza nas w błąd...
Powtarzam jeszcze raz: nie wiem, czy Morlinki są bezglutenowe, ale otrzymałem informację, że są. Każdy z Was też może tam zadzwonić i poprosić o rozmowę z działem technologicznym:
MORLINY SA, tel. 089/ 64 77 100
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 20 maja, 2004 10:50
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Witam wszystkich "Forumowiczów"
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
Beti
Dzwoniłem bezpośrednio do Indykpolu i pani pracująca tam powiedziała mi, że w 100% parówki są bezglutenowe i bez laktozy. "dobra" dla nas też jest "szynka z udźca" i "szynka miodowa"...było coś jeszcze ale nie pamiętam niestety co-dla mnie najważniejsze były parówki.Beata Strzeżek pisze:Witam wszystkich "Forumowiczów"
Tak odnoście tych paróweczek mam pytanie. Kiedyś czytałam na forum, że bezpieczne są dla nas parówki Indykpolu "Złoty indyk". Pytałam o te parówki w marketach - owszem są, ale żaden ze sprzedawców nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy są w 100% bezglutenowe. Dodam jeszcze, że kiedyś po zjedzeniu ich, bardzo źle sie poczułam.
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. A propos parówek-Berlinki z Morlin też są dobre. Sokoliki z Sokołowa z resztą też .
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: Coś jakby "gorący pies"
ratunku !!!!!Ilona pisze:Mój mąż opatentował ostatnio całkiem smaczne bulki z parówką. Postanowiłam podzielić się przepisem:
3/4kubka ciepłego mleka+ok. 3dag. drożdży+ 1/2 łyżeczki cukru=wymieszać i poczekać aż wyrośnie. Nastepnie wlać do miski dosypać mieszankę koncentratu ciasta bezglutenowego (Glutenexu) i szczyptę soli. Dodać 2-3 łyżki oleju. Wyrobić ciasto bardzo dokładnie, tak, aby odchodziło od ręki.
nie wiem dlaczego mi nie wychodzi
tak chcialam zrobic to synkowi :roll:
ciasto strasznie sie lepi, jest jak.kit
nie moge go wyrobic
marzenie zeby odchodzilo od reki
co robie zle??? moze jakies sugestie, prosze
co robie zle??
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
- Lokalizacja: Częstochowa
wyszly w koncu
ale bardzo twarde
tzn ciasto nie chcialo sie wyrobic, wiec zostawilam ta masę troche do wyrosniecia i potem zrobilam placuszki i zawinelam parowki
jednak jak sie upiekly byly strasznie twarde
ale....
Jasiowi strasznie smakowaly
i ja tez probowalam , nie byly zle
ale bardzo twarde
tzn ciasto nie chcialo sie wyrobic, wiec zostawilam ta masę troche do wyrosniecia i potem zrobilam placuszki i zawinelam parowki
jednak jak sie upiekly byly strasznie twarde
ale....
Jasiowi strasznie smakowaly
i ja tez probowalam , nie byly zle
mój Ja¶ ( 3 latka) jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej :roll:
a Zuzia 7 latka jest zdrowa
a Zuzia 7 latka jest zdrowa
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Możecie sprecyzować pytanie? błonnik i skrobia pszenna występujące w produktach np. Glutenexu są oczyszczone z glutenu, dlatego są bezpieczne.
Jeżeli na opakowaniu innych produktów jest w składzie błonnik pszenny lub skrobia pszenna można je sobie darować. Ale dokładnej informacji udziela producent - dział technologiczny czy też dział jakości. Przykład: Wawel (o którym pisałem na forum) w ich wyrobach występuje syrop skrobiowy, ale ziemniaczany, czyli niby ok, ale jak nie ma ziemniaczanego to biorą pszenny. Jak nie ma mąki w składzie, to znowu okazuje się, że wyroby "foremkowe" mogą być zanieczyszczone podczas produkcji mąką, której używa się do obsypywania formy przed wlaniem czekolady. WARIACTWO.
Jeżeli na opakowaniu innych produktów jest w składzie błonnik pszenny lub skrobia pszenna można je sobie darować. Ale dokładnej informacji udziela producent - dział technologiczny czy też dział jakości. Przykład: Wawel (o którym pisałem na forum) w ich wyrobach występuje syrop skrobiowy, ale ziemniaczany, czyli niby ok, ale jak nie ma ziemniaczanego to biorą pszenny. Jak nie ma mąki w składzie, to znowu okazuje się, że wyroby "foremkowe" mogą być zanieczyszczone podczas produkcji mąką, której używa się do obsypywania formy przed wlaniem czekolady. WARIACTWO.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Witam.Odnośnie parówek i hot-dogów.Kupiłam ostatnio z Konspolu,były pyszne.Również z tej firmy polecam hamburgery.Wyroby Konspolu ogólnie rzecz biorąc są przyjazne dla tej diety.Pozdrawiam.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...