BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
Moderator: Moderatorzy
Re: BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
do tej pory nigdy nie kupowałam mąk bez licencji, szczególnie że ni eraz była mowa o ich zanieczyszczaniu
najbardziej jednak martwi to że dopisek bezglutenowy nie stanowi żadnego bezpieczeństwa, celiak który nie zagłębi się w temat zrobi sobie krzywdę po prostu ,
cieszy mnie natomiast badanie herbaty earl grey
najbardziej jednak martwi to że dopisek bezglutenowy nie stanowi żadnego bezpieczeństwa, celiak który nie zagłębi się w temat zrobi sobie krzywdę po prostu ,
cieszy mnie natomiast badanie herbaty earl grey
Dobrze, że Vegeta Natur jest bezglutenowa Swoją drogą zaskoczyło mnie, że najtańsze kawy rozpuszczalne z Biedronki i z Lidla są bezglutenowe...
Mnie ciesza kisiele
No i oczywiscie kawy i herbaty
Zawiedziona jestem makami pseudobezglutenowymi... jak tak mozna...
Dobra robota, czekalam na zapowiadane badania
No i oczywiscie kawy i herbaty
Zawiedziona jestem makami pseudobezglutenowymi... jak tak mozna...
Dobra robota, czekalam na zapowiadane badania
Jakiś czas temu kupowałam mąkę gryczaną, ale bolał mnie brzuch. ( Długo nie wiedziałam od czego) Teraz zamawiam kaszę i sama mielę. Jest ok. Dość, że płaci się za to słono, to nie ma nigdy pewności.
Wiecej nie czytam zlych informacji na dobranoc
Snil mi sie chlebek bezglutenowy
Ze go zjadlam
I bylo ciekawie
Snil mi sie chlebek bezglutenowy
Ze go zjadlam
I bylo ciekawie
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Anja gdzie zamawiasz kaszę? Gryczaną czy inne też? Masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę? Przez mieleniem płuczesz, czy tylko przebierasz?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Zamawiałam z allegro - Firma u stryja. Rewolucji po niej nie było. Jaglaną hm kupiłam w macro - firma Halina. Też bez rewolucji. Ale myślę, że zawsze można wypłukać i wysuszyć na kaloryferze lu piekarniku. Tak robiłam z jaglaną. Jak się samemu zmieli, to ta mąka jest taka jaśniutka.
Czytam też skąd jest produkt. Wolę polskie z gór.
Czytam też skąd jest produkt. Wolę polskie z gór.
ja też zwróciłam uwagę na kisielki
Juz myslalam, ze trzeba z nich zrezygnowac, a jako ostatnia deska ratunku na cos cieplego poza domem to dobra opcja ))))
A tu zaskok
A tu zaskok
-
- Aktywny Nowicjusz
Tak z ciekawości. Czy każdy może wysłać prywatnie do laboratorium jakiś produkt i sam zapłacić za badania?? Jaki jest ich obecny koszt, bo domyślam się, ze najtańsze nie są?
Super, że takie badania są ;)doceniam, chociaz nie ukrywam, że troche się zawiodłam na tej turze, no bo badanie mąk ,które nie są licencjonowane to moim zdaniem strata czasu i tak przewaznie wychodzi w nich gluten, kasze czy ryż można zawsze przepłukać wiec zamiast tych pozycji mozna bylo zbadac cos innego, np. wędliny, słodycze, przyprawy, jogurty.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
będą kolejne badania a swoje własne propozycje można zawsze zgłaszać w specjalnym wątku w tym dziale.
W badaniach komunikanty mszale wyszły 18,9 plus minus 7,4 czy takie komunikanty są jeszcze bezglutenowe nie bardzo rozumiem...
-
- Aktywny Nowicjusz
No i tu jest trochę pies pogrzebany. Teoretycznie zakres "zawartości glutenu" wyszedł w granicach normy (poniżej 20ppm).. No ale ten +/- mnie osobiście odrzuca od takiego produktu. Bo skąd możemy wiedzieć, czy jutro taki produkt nie będzie miał właśnie o te "parę" ppm więcej?
dieta od 14 października 2008r.