Celiakia a ciąża 2

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Aniu - wydaje mi się że około pół roku od rozpoczęcia diety - bo tyle chyba trwa średnio proces regeneracji kosmków i ogólnego powrótu organizmu do równowagi.
Nie jestem jednak lekarzem i myślę że w takim przypadku powinnaś skonsultować się ze specjalistą - wiadomo, że każdy reaguje indywidualnie.
Przestrzeganie diety też nie jest sprawą prostą i oczywistą - a będąc w ciąży trzeba specjalnie uważać, dlatego powinnaś sobie też dać jakiś czas na przewyczajanie się do diety.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

no przynajmniej pół roku i ważne żeby brać witaminki i uzgodnić wszystko z lekarzem - moja pani doktor stwierdziła, że zanim będę chciała zajść w ciążę mam się do niej zgłosić - no i bezwzględne przestrzeganie diety przed i w trakcie ciąży...
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Ana »

Bardzo am dziękuję za rady:)
Od razu podczas konsultacji zapytam o kwestie ciazy, a dodatkowo jeszcze porozmawiam z ginekologiem:)
Trzymajcie kciuki
Awatar użytkownika
vixi

tak właśnie zrób - a kciuki trzymamy nie bój żaby :D
bogienka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bogienka »

Ana, trzymaj sie dzielnie! Będzie dobrze.
Ja się przygotowuję do szpitala i ustawiam rodzinne wycieczki z bezglutenowym prowiantem...
I wiesz co? Pierwszy raz - z czystym sumieniem :D - mogę powiedzieć, że gorąco zyczę Ci moich teraźniejszych problemów.
Oby Wam się udło!!!
Awatar użytkownika
vixi

bogienko tobie tez powodzenia :D
aneczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aneczka »

moja pani doktor chyba "zasługuje" na zmianę ponieważ cały czas od kiedy przestrzegam diety i leczę się pod jej okiem (a trwa to już dwa lata) mówi mi że raczej nie mam co myśleć o dzieciach a ja o niczym innym teraz jakoś myśleć nie mogę. Dzięki za to forum bo jednak jest we mnie jeszcze nadzieja że wszystko będzie dobrze. Tak jak sobie życzę wszystkim dużo dobrych myśli że wszystko będzie dobrze!!!pozdrawiam.
Maciuś jest z nami od 3 września!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

aneczka pisze:mówi mi że raczej nie mam co myśleć o dzieciach
W sensie: nie masz co myśleć o nich jeszcze przez czas jakiś czy nie masz myśleć w ogóle? Bo ja zrozumiałam, że w ogóle :shock:
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
aneczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aneczka »

dzięki kfiatek, że zainteresowałaś się tym co napisałam.Dobrze zrozumiałaś bo pani doktor do której chodzę na wizyty twierdzi że z celiakią nie można mieć dzieci
Maciuś jest z nami od 3 września!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

aneczka pisze:dzięki kfiatek, że zainteresowałaś się tym co napisałam.Dobrze zrozumiałaś bo pani doktor do której chodzę na wizyty twierdzi że z celiakią nie można mieć dzieci
:shock: :shock: :shock: to mnie teraz zmartwiłaś. Na szczęście wiem, że szanse są więc jestem spokojna.
Tobie zaś radze zastanów się czy chcesz chodzić do takiego lekarza [-(
Na diecie od 24 maja 2004 roku
Awatar użytkownika
vixi

idiotka nie lekarz...też raz w życiu - młodym życiu taka spotkałam i aż się rozpłakałam - potem juz wiedziałam, że to nie prawda.
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

aneczka pisze:Dobrze zrozumiałaś bo pani doktor do której chodzę na wizyty twierdzi że z celiakią nie można mieć dzieci
Jasne, kolejny świetny specjalista ](*,) Takie dołowanie pacjentek powinno być zabronione - zwłaszcza, że kobieta powinna się chyba douczyć najpierw :evil: Przecież na forum są dziewczyny z celiakią, co jak najbardziej mają potomstwo, to chyba najlepszy dowód, że owszem, można mieć dzieci, nie? Przynajmniej ja mam taką nadzieję - w końcu ja też mam celiakię :wink:

[ Dodano: Sob 27 Maj, 2006 10:45 ]
A, przypomniało mi się jeszcze, że na Dniu Celiakii spytałam dr. Dziechciarza (tak trochę na zapas, bo nie wiem, kiedy uda mi się znów mieć szansę dopaść jakiegoś sensownego specjalisty od celiakii) czy kobieta z celiakią, która przestrzega ściśle diety, powinna robić coś specjalnego - brać jakieś suplementy czy coś - gdyby chciała zajść w ciążę. Powiedział mi, że jeśli dieta jest przestrzegana, to jak każda "normalna" kobieta, kwas foliowy ma brać, i tyle.

To tak w ramach pozytywnych informacji :D Więc się nie dołować proszę informacjami od konowałów :wink:
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
vixi

Kfiatku też mi się wydaje, że jak się przestrzega diety to nic złego dziać się nie powinno ani z mamusiami ani z dzieciątkiem.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Ana »

A wiecie może jakie jest prawdopodobieństwo że dzieciaczek otrzyma po mnie w spadku celiakię, jeśli podczas ciąży będę ściśle przestrzegać diety??
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

Ana pisze:A wiecie może jakie jest prawdopodobieństwo że dzieciaczek otrzyma po mnie w spadku celiakię, jeśli podczas ciąży będę ściśle przestrzegać diety??
Dieta nie ma na to wpływu. Celiakia to choroba genetyczna więc i tak przekażesz ją w genach. Może być tak, że twoje dzieci będą tylko "nosicielami" a ujawni się to w kolejnym pokoleniu.
Na diecie od 24 maja 2004 roku
ODPOWIEDZ