przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: przepis na chleb
Próbowałam robić z naturalnych mąk, głównie gryczanej, kukurydzianej i jaglanej ale nie wychodziły:-( Może dlatego że w automacie, sama nie wiem. Piekarnik mam średniej jakości więc zamówiłam automat, fakt trwa to długo bo cały proces 3,5 h i wychodzi taki jak mi smakuje.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Nie wychodziły - tzn. nie smakowały Ci, kruszyły się, czy jeszcze coś innego? Może spróbujemy coś zaradzić, jak będziemy znać przyczynę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: przepis na chleb
Nie wyrastały/zapadały się... np. chleb z mąki gryczanej urósł pięknie, na samym końcu po prostu się środek zapadł :-/
Z mąką kukurydzianą jest suchy.
Może źle dobieram proporcje tych mąk, ten z gryczanej mąki jest pyszny, nawet jak nie wyrasta za duży, ale po tym jak ostatnio mi się zapadł to się zraziłam...
Z mąką kukurydzianą jest suchy.
Może źle dobieram proporcje tych mąk, ten z gryczanej mąki jest pyszny, nawet jak nie wyrasta za duży, ale po tym jak ostatnio mi się zapadł to się zraziłam...
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
Re: przepis na chleb
Mi się chleb czasami kruszy jak piekę z mąki Balvitenu "Piekarz" lub "Kucharz" z kolei z mąki Schara nigdy mi się nie kruszy i najlepiej mi smakuje.Anula80 pisze:Nie wychodziły - tzn. nie smakowały Ci, kruszyły się, czy jeszcze coś innego? Może spróbujemy coś zaradzić, jak będziemy znać przyczynę
Re: przepis na chleb
Jeszcze nie probowalam robic, ale w kuchni polskiej bez pszenicy sa przepisy na vhlebki niewyrastajace - sama maka np gryczana, woda i sol
Na swieta bede taki dzialac to dam znac, co wychodzi
Moze warto pojsc w proste przepisy poki co ?
Na swieta bede taki dzialac to dam znac, co wychodzi
Moze warto pojsc w proste przepisy poki co ?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Adrian możesz dodać trochę ziemniaków ugotowanych np jak zostaną z obiadu albo amarantusa ekspandowanego. Wtedy powinno być ok.
Kania78 z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że chleb nie powinien podwoić objętości. Jak za mocno wyrośnie to często się tak dzieje niestety
Kania78 z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że chleb nie powinien podwoić objętości. Jak za mocno wyrośnie to często się tak dzieje niestety
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: przepis na chleb
Anula80 pisze:Adrian możesz dodać trochę ziemniaków ugotowanych np jak zostaną z obiadu albo amarantusa ekspandowanego. Wtedy powinno być ok.
Kania78 z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że chleb nie powinien podwoić objętości. Jak za mocno wyrośnie to często się tak dzieje niestety
Z tych co teraz wypieka automat nie są duże, zwarte i się nie kruszą tak jak poprzednie.
Przepisy na chleb z "Kuchni Polskiej bez pszenicy" są proste tylko zastanawiam się, czy do automatu się nadają? Pewnie nie.
Ziemniaki, amarantus zapobiegają kruszeniu?
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Tak dokładnie. Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to dodaję, a jak nie mam ziemniaków, to amarantus ekspandowany. Nic się nie kruszyKania78 pisze:Ziemniaki, amarantus zapobiegają kruszeniu?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: przepis na chleb
Dzięki wielkie za podpowiedź, a na pewno nie zapomnę o tym przy następnym wypieku :-)
Edit:
Dodałam do wypieku ten amarantu, chlebuś wyszedł dobry, smaczny i zwięzły.
Dodaję również dużo słonecznika, pestek z dyni oraz siemię lniane.
Edit:
Dodałam do wypieku ten amarantu, chlebuś wyszedł dobry, smaczny i zwięzły.
Dodaję również dużo słonecznika, pestek z dyni oraz siemię lniane.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Znalazłam przepis na zakwas na facebooku:
"Bez Pszenicy i Glutenu
Zakwas bezglutenowy gryczano-ryżowy
Najlepszy zakwas bezglutenowy jaki do tej pory robiłam udawał mi się z mąki gryczanej i ryżowej, jednak niedawno w związku z faktem, że uwielbiam ocet balsamiczny wpadłam na pomysł, aby go dodać do zakwasu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i do tego ten zapach!!!!
Po 3 dniach w zasadzie zakwas dobrze fermentuje i nadaje się do pieczenia i najlepiej go robić w słoiku.
1 dzień – szklanka mąki + szklanka wody mineralnej gazowanej< ciepłej > + łyżka soku z cytryny
2 dzień – 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + ½ łyżeczki cukru, szczypta soli + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena < jest najlepszy >
3 dzień – 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena
4 dzień 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena
Po 12 godzinach od tego dokarmiania zakwas nadaje się do pieczenia.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki, żeby nie powtarzać od początku. Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku."
"Bez Pszenicy i Glutenu
Zakwas bezglutenowy gryczano-ryżowy
Najlepszy zakwas bezglutenowy jaki do tej pory robiłam udawał mi się z mąki gryczanej i ryżowej, jednak niedawno w związku z faktem, że uwielbiam ocet balsamiczny wpadłam na pomysł, aby go dodać do zakwasu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i do tego ten zapach!!!!
Po 3 dniach w zasadzie zakwas dobrze fermentuje i nadaje się do pieczenia i najlepiej go robić w słoiku.
1 dzień – szklanka mąki + szklanka wody mineralnej gazowanej< ciepłej > + łyżka soku z cytryny
2 dzień – 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + ½ łyżeczki cukru, szczypta soli + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena < jest najlepszy >
3 dzień – 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena
4 dzień 3/4 szklanki mąki + 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej + 1 łyżka Aceto balsamico di Modena
Po 12 godzinach od tego dokarmiania zakwas nadaje się do pieczenia.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki, żeby nie powtarzać od początku. Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku."
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Anula80 i co nastawiłaś zakwas?
Chleby na zakwasie są zdrowsze, wilgotne, nie kruszą się i dłużej nadają się do jedzenia.
Mój ostatni zakwas mnie irytował: był mało dynamiczny, zdechlak taki
No i teraz mam nowy. Bardzo, bardzo "bąbelkowy", żywotny. Będę dzisiaj nastawiała chleb do wyrośnięcia na noc
W "Kuchni polskiej bez pszenicy" str.98 jest przepis
cytuję:
200 ml wody z kiszonych ogórków (własnych)
100 g mąki gryczanej ( zmieliłam niepaloną kaszę)
20 g mąki amarantusowej
1/2 łyżeczki cukru
Autorki każą połączyć składniki, przykryć,odstawić w słoiku w ciepłe miejsce na 2-3 dni i piec chleb
Moim zdaniem zakwas należy dokarmiać codziennie, nawet w tym samym czasie i tak też postępowałam
2. dzień 100g mąki gryczanej i 100g letniej wody
3. dzień 100g mąki gryczanej i 100g wody
4. dzień 50g mąki gryczanej i 50g wody
Stoi w dużym słoiku na rurce od kaloryfera w łazience, zapewniłam mu w tym miejscu 29oC
Chleby na zakwasie są zdrowsze, wilgotne, nie kruszą się i dłużej nadają się do jedzenia.
Mój ostatni zakwas mnie irytował: był mało dynamiczny, zdechlak taki
No i teraz mam nowy. Bardzo, bardzo "bąbelkowy", żywotny. Będę dzisiaj nastawiała chleb do wyrośnięcia na noc
W "Kuchni polskiej bez pszenicy" str.98 jest przepis
cytuję:
200 ml wody z kiszonych ogórków (własnych)
100 g mąki gryczanej ( zmieliłam niepaloną kaszę)
20 g mąki amarantusowej
1/2 łyżeczki cukru
Autorki każą połączyć składniki, przykryć,odstawić w słoiku w ciepłe miejsce na 2-3 dni i piec chleb
Moim zdaniem zakwas należy dokarmiać codziennie, nawet w tym samym czasie i tak też postępowałam
2. dzień 100g mąki gryczanej i 100g letniej wody
3. dzień 100g mąki gryczanej i 100g wody
4. dzień 50g mąki gryczanej i 50g wody
Stoi w dużym słoiku na rurce od kaloryfera w łazience, zapewniłam mu w tym miejscu 29oC
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Mam postanowienie na ten rok zrobić w końcu chleb na zakwasie
uniaczek nie mam własnych ogórków kiszonych, więc Twój na razie odpada a szkoda, bo na bank wychodzi świetny
uniaczek nie mam własnych ogórków kiszonych, więc Twój na razie odpada a szkoda, bo na bank wychodzi świetny
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Zapytaj wśród znajomych: warto.Przecież tylko raz potrzebujesz wody z ogórków, potem już tylko woda...
Ja jestem zaskoczona jego dynamiką Z zadowoleniem patrzę jak robią się bąbelki
Ciekawe jak chleb będzie rósł
Ja jestem zaskoczona jego dynamiką Z zadowoleniem patrzę jak robią się bąbelki
Ciekawe jak chleb będzie rósł
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
To później jak się robi nowy zakwas z tych 2-3 łyżek, nie potrzeba już wody z ogórków? To rewelacja Dzięki. Już sobie wodę zamówiłam u koleżanki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
uniaczek mam pytania do zakwasu:
1) nie przepadam za chlebami z dużą ilością mąki gryczanej. Czy na zakwas nada się jaglana? Ryżowa pewnie musiałaby być pełnoziarnista? Czy z białej też wyjdzie?;
2) czy do przechowywania go nada się łazienka, gdzie zwykle suszę pranie? Nie będzie tam za wilgotno? Kaloryfer chyba nie musi być na ful?
3) jakiej firmy kupujesz kaszę niepaloną? Poza przebraniem, płuczesz ją i suszysz do mielenia?
Mam już wodę z ogórasów, czas się wziąć za realizację
1) nie przepadam za chlebami z dużą ilością mąki gryczanej. Czy na zakwas nada się jaglana? Ryżowa pewnie musiałaby być pełnoziarnista? Czy z białej też wyjdzie?;
2) czy do przechowywania go nada się łazienka, gdzie zwykle suszę pranie? Nie będzie tam za wilgotno? Kaloryfer chyba nie musi być na ful?
3) jakiej firmy kupujesz kaszę niepaloną? Poza przebraniem, płuczesz ją i suszysz do mielenia?
Mam już wodę z ogórasów, czas się wziąć za realizację
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.