Krupnik bezglutenowy
Moderator: Moderatorzy
- Kasia-mama
- Forumowicz
Krupnik bezglutenowy
Udało mi się dzisiaj ugotować krupnik, który jak wiadomo, ze względu na to, że dodaje się kaszy np.jęczmiennej, nie nadaje się dla bezglutków. Otóż ja w tej super pożywnej zupie zastosowałam kaszę jaglaną(z prosa-dozwolona) i eksperyment uważam za udany. Polecam.
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
Re: Krupnik bezglutenowy
Ja tez daje kasze jaglana-maly ubostwia krupnik,a mi tez baaardzo smakuje!Kasia-mama pisze:Udało mi się dzisiaj ugotować krupnik, który jak wiadomo, ze względu na to, że dodaje się kaszy np.jęczmiennej, nie nadaje się dla bezglutków. Otóż ja w tej super pożywnej zupie zastosowałam kaszę jaglaną(z prosa-dozwolona) i eksperyment uważam za udany. Polecam.
Nelly i synek bez diety:)
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
krupnik
Krupnik to nasza ulubiona zupa ostatnia wersja to z kaszą kukurydzianą / drobną/ - pycha 

-
- Nowicjusz
Eksperymentowałem z zakwasem na żur, ale mi nie wyszedł. Natomiast robię żurek w sposób następujący (porcja dla trzech osób):
- na noc zamoczyć 3-4 grzyby suszone
- następnego dnia dodać 3-4 kromki chleba (najlepiej jakiś ciemny np gryczany)
- dodać 2 rozgniecine ząbki czosnku, cebulę
- przyprawy (sól, liść laurowy, ziele angielskie)
- kawałek surowego boczku wędzonego (lub coś innego surowego wędzonego)
Całość gotować aż do rozpuszczenia chleba. Następnie zakwasić cytryną, zabielić smietaną (ja dodaję jogurtu naturalnego Bakomy).
A reszta według uznania. Podawać z jajkiem, kiełbasą itp.
- na noc zamoczyć 3-4 grzyby suszone
- następnego dnia dodać 3-4 kromki chleba (najlepiej jakiś ciemny np gryczany)
- dodać 2 rozgniecine ząbki czosnku, cebulę
- przyprawy (sól, liść laurowy, ziele angielskie)
- kawałek surowego boczku wędzonego (lub coś innego surowego wędzonego)
Całość gotować aż do rozpuszczenia chleba. Następnie zakwasić cytryną, zabielić smietaną (ja dodaję jogurtu naturalnego Bakomy).
A reszta według uznania. Podawać z jajkiem, kiełbasą itp.
MaciekKrzysztof
moja córa 13-letnia jest od m-ca na diecie, ma już stwierdzoną celiakię, bardzo się ucieszy z krupniku, który zamierzam dzisiaj ugotować, dzięki za przepis!
[ Dodano: Wto 25 Kwi, 2006 09:09 ]
mam pytanie, a na jakim mięsie gotujecie? Gdzieś wyczytałam, że na diecie bg nie powinno się jeść wieprzowiny. Ja naczęsciej własnie na niej lub kurczaku gotowałam zupy

[ Dodano: Wto 25 Kwi, 2006 09:09 ]
mam pytanie, a na jakim mięsie gotujecie? Gdzieś wyczytałam, że na diecie bg nie powinno się jeść wieprzowiny. Ja naczęsciej własnie na niej lub kurczaku gotowałam zupy

Alicja
-
- Nowicjusz
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
Mi też brakowało żurku i nie wiem gdzie i od kogo, ale słyszałam i co więcej wypróbowałam, standardowy wywar z wędzonki grzybów i czosnku zalewam kwasem z ogórków kiszonych. Mówię Wam pycha!!!
A co do krupniku to robię ryżowy, jaglany dziś muszę zrobić bo mam chętkę, a przy gryczanym - zastanawiam się co z zapachem - kasza gryczana przecież intensywnie pachnie...

A co do krupniku to robię ryżowy, jaglany dziś muszę zrobić bo mam chętkę, a przy gryczanym - zastanawiam się co z zapachem - kasza gryczana przecież intensywnie pachnie...
Beata