NALEŚNIKI KUKURYDZIANE
SKŁADNIKI:
‒ 2 jajka,
‒ 8 łyżek oleju,
‒ 2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej + kilka łyżek wody,
‒ 8 czubatych łyżek mąki kukurydzianej,
‒ 200 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
W misce roztrzepać jajka z olejem, dodać skrobię rozmieszaną w minimalnej ilości wody (tyle, żeby uzyskać zawiesinę) i dokładnie wymieszać; stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą do uzyskania zbitego ciasta, następnie wlewać porcjami mleko, mieszając - aż do uzyskania gładkiego ciasta - na tyle rzadkiego, żeby mieć gwarancję usmażenia cieniutkich naleśników, a nie tam jakiś puszystych, czy biszkoptowych racucho-placków
![n ;-)](./images/smilies/004.gif)
Ciasto odstawić na 10 minut, aby oswoiło się ze swoim przeznaczeniem, następnie smażyć naleśniki.