Składniki:
ciasto:
2 jajka
7 łyżek mąki z ciecierzycy
gazowana woda mineralna
farszyk:
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
ok. 150 g dobrego sera (tu: łotewski Talsu Ritulis)
3 łyżeczki dobrej musztardy
kilka gałązek świeżego majeranku
trochę świeżej pietruszki
pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na patelni, aż cebula nieco zbrązowieje i nabierze słodyczy. Odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj ciasto na naleśniki. Roztrzep jajka, dodaj połowę mąki i wodę, wymieszaj. Dodaj resztę mąki i więcej wody, aż uzyskasz dość rzadkie naleśnikowe ciasto. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż naleśniki, ale tylko z jednej strony. Zsuwaj naleśniki na dużą deskę lub osobne talerze. Z takiej ilości ciasta uzyskasz ok. 4-5 naleśników.
4. Dokończ przygotowywanie farszu: zetrzyj na tarce ser, dodaj musztardę, usmażoną cebulę z czosnkiem, majeranek i posiekaną pietruszkę. Dopraw pieprzem. Wymieszaj.
5. Na środku każdego naleśnika (na stronie usmażonej) układaj porcję farszu i zawijaj naleśniki z czterech stron, tworząc „pakunki”. Farszu nie powinno być zbyt dużo, by pakunki przy smażeniu nie rozklejały się. Surowa strona naleśników pomoże w sklejeniu pakunków.
6. Usmaż naleśnikowe pakunki z obydwu stron na patelni, aż zaczną się rumienić. Podawaj od razu.
fotki i źródło:
http://www.facetikuchnia.com.pl/index.p ... i-z-serem/
Naleśniki po łotewsku - z mąki z ciecierzycy
Moderator: Moderatorzy