Na patelni podsmażyć na klarowanym maśle pokrojone w kostkę ziemniaki posypane vegetą, tymiankiem i solą. Po 3 minutach dodać czosnek pokrojony w kawałki. Smażyć 2 minuty. Przełożyć wszystko do garnka. Zalać 1 l wody i gotować 30 minut. Zblendować. Dodać sól i gałkę muszkatałową.
Podawać z grzankami. Można wykorzystać masło ze smażenia ziemniaków do robienia grzanek
Czy jest bezglutenowa nie jestem do końca pewna. Moja mam kupuje to na bazarku. Firma Ziółek. Na opakowaniu nie pisze nic o zanieczyszczeniach itp. Natomiast jest to firma konfekcjonująca, a kraj pochodzenia to Chiny. Także, nie wiem co o tym myśleć.
Ostatnimi czasy czytałam o przyprawach DARY NATURY i mam zamiar poszukać tam zamiennika vegety. Niestety w rosmanach jest mały wybór a ja codziennie używam wielu różnych przypraw w kuchni i chyba będę musiała zamówić przez internet.
Zupę zrobię - nigdy jeszcze sama nie robiłam czosnkowej, raz jadłam w restauracji - pycha kopiuję
Natomiast tutaj viewtopic.php?f=18&t=6703&p=86433&hilit=vegeta#p86433 jest przepis na domową vegetę, który wykorzystuję. Polecam