Pomoc w interpretacji badań .

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Klukli
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomoc w interpretacji badań .

Post autor: Klukli »

Witam! Czy wyniki badań przedstawione poniżej mogą świadczyć o celiaki?
Badania wykonywane były w Austrii . Od kilku lat mam ciagle problemy z układem trawiennym(bole ,klucia brzucha biegunki) i cały czas szukam przyczyny. Oto wyniki:
AUTOANTIKÖRPER
Gliadin IgG-AK (DGP)
negativ (0 U/ml)

Gliadin IgA-AK (DGP)
positiv (12 U/ml)

tT-Glutaminase IgA Auto-AK
negativ (0 U/ml)

Dodam jeszcze ze po wykonaniu tych badań mój lekarz Ogolny zasugerował abym zrobił sobie dietę bezglutenowa. Tak tez uczyniłem, ale po prawie 3 miesiącach dostałem skierowanie na gastroskopie. Żałuje ze nie domagaliśmy sie tego skierowania od razu. Wtedy byłem juz od 3 miesięcy na diecie ( czasami zdarzało mi sie zjeść cos z glutenem ale to było sporadycznie). Po gastroskopii gastrolog stwierdził dość duży stan zapalny zoladka, natomiast wynik pobranego materiału nie wskazał na zanik kosmkow. Diagnoza: stan zapalny widoczny rownież w jelicie cienkim. Wykluczenie celiaki. Uprzedzałem gastrologa przed gastroskopia ze od 3 miesiecy jestem na diecie ale on powiedział ze to nie stanowi żadnej przeszkody w zdiagnozowaniu celiaki. Gastrolog odesłał mnie do domu, przepisał mi na 3 miesiące leki na żołądek i stwierdził ze mogę jeść normalnie. Wróciłem zatem do normalnego jedzenia ale po upływie jakiegoś miesiąca znów odczuwam bole brzucha, mam wzdęcia, często kłuje mnie lewa strona brzucha. Za tydzień mam badania u gastrologa( myśle ze gastroskopia )w celu sprawdzenia czy stan zapalny zoladka sie wyleczył. Czy waszym zdaniem wykonanie gastroskopii po przejściu na dietę bg moze zafalszowac wynik? Czy jesli za tydzień gastrolog zrobi mi gastroskopie to czy jej wynik będzie wiarygodny? W jaki sposób mogę dokładnie zbadać czy powodem moich problemów jest celiakia? Chciałbym sie dowiedzieć co jest przyczyna moich dolegliwości ktore ciągną sie od kliklu dobrych lat (5 napewno). Problemy z jelitami grubym wykluczono po kolonoskopii. Ja jednak ciagle cyklicznie miewam problemy z brzuchem, luznymi stolicami,pobolewaniem po lewej stronie brzucha. Do tego mam 30 lat 175 cm wzrostu i zaledwie 60 kg. Nie mogę przybrać na wadze, jestem bardzo szczupły. Bardzo proszę tylko o Wasze opinie na temat mojego przypadku. Wiem ze diagnozę musi postawić lekarz. Dziękuje i pozdrawiam.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Pomoc w interpretacji badań .

Post autor: justek625 »

Może masz początek celiakii, nie u wszystkich ona jest " z grubej ruty" stopień 3, może właśnie jakiś czynnik spowodował, ze się "zaczyna budzić".
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Uprzedzałem gastrologa przed gastroskopia ze od 3 miesiecy jestem na diecie ale on powiedział ze to nie stanowi żadnej przeszkody w zdiagnozowaniu celiaki.
Jest to niestety bzdurą.
Czy waszym zdaniem wykonanie gastroskopii po przejściu na dietę bg moze zafalszowac wynik?
TAK.
Czy jesli za tydzień gastrolog zrobi mi gastroskopie to czy jej wynik będzie wiarygodny?
byłeś teraz 3 miesiące z powrotem na diecie glutenowej?

:569: polecam przeczytać:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
Klukli
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak od początku grudnia jem wszystko normalnie nie mam diety bezglutenowej. W czwartek mam miec znów gastroskopie. Myślałem ze trafiłem na dobrego lekarza ale skoro on twierdzi ze wcześniejsza dieta nie wpłynęła na wynik dotychczasowi wykonanej gastroskopii to zaczynam w to wątpić.
A znacie sie moze na tym oznaczeniu przeciwciał? Co oznacza jesli jedne sa pozytywne a drugie ujemne
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

przeciwciała mogą być dodatnie, mogą być ujemne, mogą być mieszane.
podałam Ci link, gdzie jest napisane:

Wymienione wyżej przeciwciała są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak podkreślić, że ich brak nie wyklucza celiakii, zwłaszcza u osób dorosłych i u bardzo małych dzieci, gdyż część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał
Klukli
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje. Nie zauważyłem tego linka w poprzednim poście dlatego podnosiłem pytanie. A co jesli po wykonaniu teraz za tydzień gastroskopii znów wynik będzie negatywny.? Czy wowczas powinienem jeszcze zrobić te badania genetyczne HLA? Muszę miec pewność czy moje dolegliwości związane sa z jedzeniem glutenu czy mam szukać przyczyny gdzie indziej.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Jeśli wynik gastroskopii będzie znowu negatywny, to jest bardzo mało prawdopodobne, że to celiakia. W zależności od tego jakie masz objawy i jak reagujesz na gluten/dietę, prawdopodobieństwo wyniesie od 0 do kilku %.

Ja bym genetyczne w takiej sytuacji robił tylko, jeśli masz objawy charakterystyczne dla celiakii i tylko jeżeli widzisz wyraźną poprawę na diecie. Badanie genetyczne nie potwierdzi celiakii u Ciebie (co najwyżej zwiększy trochę jej prawdopodobieństwo), natomiast może ją wykluczyć.
ODPOWIEDZ