Szerokie objawy celiaki?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

Szerokie objawy celiaki?

Post autor: PozOz »

Witam. Od pewnego czasu obserwuję stopniowe pogorszenie swojego zdrowia.
Zaczeło się rok temu od biegunki, po której pogorszyły się stolce, były także spore wzdęcia po słodyczach. Co jakiś czas wystepują pojedyńcze biegunkowe wypróżnienia.
Od dłuższego czasu miewam nieregularne afty w jamie ustnej, nieświeży oddech, rzadko bo rzadko ale stany osłabienia organizmu, braku siły, od paru miesięcy mam dziwną wysypkę/pokrzywkę na ręce w jednym miejscu o charakterze kolistym, zdarzają się małe wypryski na całym ciele. Od paru lat męczą mnie bóle głowy (zatoki sprawdzone nic nie ma), a także zawroty głowy oraz ostatnio zaburzenia równowagi. Od dziecka mam sińce pod oczyma (a właściwie cienie, cieżko to określć - są bezpośrednio pod okiem), i nie wiadomo dlaczego, one są ciągłe.
Szereg badań zrobionych - morfologia krwi zawsze ok, crp też, żelazo w normie. P/c p transglutaminiazie IgA nie wyszły dodatnie, ale czekam na wyniki IgG. Kolonoskopia nic nie wykazała - choroba Crohna niby wykluczona.

Chciałbym zapytać się o rady i diagnozę skąd mogą być tak rozległe objawy, które stopniowo - bardzo powoli się nasilają. Lekarz gastrolog zasugerował celiakię, ale kazał zrobić badania w klasie IgG, bo niby IgA często nie wychodzi.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Szerokie objawy celiaki?

Post autor: Leeloo »

kolonoskopia nie wykluczy choroby Crohna, jedynie CU (colitis ulcerosa).

być może celiakia.
ale być może pasożyty, czy alergie pokarmowe / nietolerancje - czy to badano?

przeciwciała na celiakię w klasie IgA mogą nie wyjść, gdyż zdarza się, że występuje ogólny niedobór IgA ogółem w organizmie, przez co wyniki w tej klasie są fałszywie ujemne.
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

A co może wykluczyć chorobę Crohna? Jeden z lepszych gastrologów w Poznaniu powiedział, że skoro znam w jelicie grubym nie ma, a kalprotektyna raz wyszła 75, raz 20, to nie ma podstaw do diagnozy Crohna.
Badania na pasożyty zawsze negatywne. Alergie pokarmowe szerokie w dzieciństwie. Nietolerancje nie były sprawdzane.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

i co w związku z tymi alergiami? wyeliminowałeś je z diety?

te liczby nic mi nie mówią, każde laboratorium ma swoje normy.

jakie badania na pasożyty były wykonywane? z krwi? z kału? jeśli z kału- próbki były dawane do badania kilkukrotnie w krótkim odstępie czasowym?
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

W dzieciństwie tak, eliminacja alergenów. Później objawy ustały, więc teraz jem wszystko.
Według lekarza kalprotektyna powyżej 150-200 wskazuje na Crohna. Niżej na pasożyty bądź celiake.
Badania na pasożyty tylko z kału, były pobierane 3 w przeciągu 6 dni i parę razy osobno. A z krwi to nawet nie wiem jakie zrobić.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czy badanie kalprotektyny było robione podczas "zaostrzenia" objawów?

6 dni to za mały zakres, mogłeś nie trafić.

z krwi możesz zbadać większość pasożytów np. lamblię, tasiemca itd- wypytaj w labie o ofertę. bada się je w dwóch klasach: IgG i IgM. Przeciwciała IgG świadczą o kontakcie w przeszłości z pasożytem, a IgM mówią o aktualnym zakażeniu.

objawy ustały? a jednak zgłaszasz szereg dolegliwości charakterystycznych dla alergii pokarmowej. na co miałeś alergię? powtórzyłabym testy i bez względu na wyniki spróbowałabym diety eliminacyjnej - wyłączenie alergenów z dzieciństwa.
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

Kalprotektyna była badana podczas gdy biegunki nie było, ale afty, bóle jelit i inne objawy ja już mam od paru lat, a ostra biegunka była tylko raz, rok temu, przez parę dni. To jak różnicować teraz Crohna? Lekarz gastrolog na pewno mówił że to nie Crohn, bo zmian nie widać, a skoro boli jelito, to są to bóle czynnościowe.
Pasożyty - podczas jednorazowego wypróżnienia biegunkowego na papierze pojawiło się takie coś - zdjęcie drastyczne - https://www.dropbox.com/s/3v9m0z1ryjm1e ... 6.jpg?dl=0. Lekarz internista parazytolog nie chciał patrzeć na zdjęcie, mówił że badania kału dadzą pewną odpowiedź.
Objawy są nadal. Luzniejsze stolce o kwaśnym zapachu, teraz znowu afte mam, ogólnie się słabiej czuje, bóle głowy znowu są.
Alergia pokarmowa ok, ale myślałem że takie objawy dają nietolerancje raczej.

Dostałem dziś wynik przeciwciał p.transglutaminiazie tkankowej i wyszło 0,07, a wynik ujemny jest do 1,0.
To ja już nie wiem gdzie szukać przyczyn moich dolegliwości i jakie badania robić, szczególnie zastanawiają mnie te pasożyty, no i Crohn, ale chyba tego się nie wykryje do czasu pierwszego dużego zaostrzenia. Bo właściwie nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak wykluczyć Crohna, niby kolonoskopia miała dać pewną odpowiedź, i według lekarza tak jest.
Czyli tak:
- zbadać krew na przeciwciała p.pasożytom? Może glista ludzka na początek, ale jak dokładnie nazywa się to badanie (bo na diag.pl nie ma), szczególnie że raz pojawiło się coś takiego co na zdjęciu wyżej.
- alergie pokarmowe mogą dawać luźne stolce, wzdęcia, osłabienie organizmu, afty? to rozumiem, że najlepiej iść do rodzinnego po skierowanie do alergologa, bo prywatnie podejrzewam duże koszta?
- nietolerancje - wiem, że są pakiety badań, ale są dość drogie i wpierw wolałbym wykluczyć inne rzeczy.
- coś jeszcze? szczególnie martwią mnie te bóle głowy, zawroty czasem i poczucia braku równowagi.
- lekarz sugerował jeszcze badanie na boreliozę z racji tych bólów mięśni, głowy, pytanie czy to może dawać obajwy z układu pokarmowego.

Dodam jeszcze że od pewnego czasu - wraz z innymi objawami mam okropny łupież - nie idzie tego niczym zwalczyć.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a miałeś gastroskopię z pobraniem wycinków z żołądka i dwunastnicy? ujemne przeciwciała nie wykluczają celiakii.

kalprotektyna faktycznie nie wskazuje na aktywny stan zapalny w jelicie. ale czy u wszystkich chorych na NZJ jest wysoka?
ale ponieważ jest Crohn to choroba CAŁEGO układu pokarmowego, logiczne jest, że kolonoskopia wykluczy jej obecność w zasięgu endoskopu. a co z resztą? jelito jest bardzo długie, do tego dochodzi też żołądek, przełyk no i jama ustna. odsyłam z tym na forum NZJ: crohn.home.pl

objawy które zgłaszasz pasują do alergii pokarmowej jak ulał. do nietolerancji również. do zakażenia pasożytami, grzybami i być może boleriozą lub yersinią także.
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

nie, gastroskopia nie była zrobiona, tylko kolonoskopia, ponieważ bóle jelit występują w dwóch miejscach raczej umiejscowionych nisko, lekarz stwierdził, że żadnych zmian tam nie ma, i że są to bóle czynnościowe.

no z tego co ja wiem, i z tego co od dawna czytałem na crohn.home.pl to kalprotektyna raczej nie wychodzi niska, chyba choroba jest postępująca. tzn jeśli są bóle, gorsze stolce i objawy z poza, to wynik powinien wyjść zdecydowanie wyższy. a właśnie podwyższony nieznacznie może wyjść przy celiakli i innych mniej groźnych chorobach.

może wykluczę gluten z diety, i zobaczymy czy będzie poprawa. bo obecnie od paru dni z trawieniem mam spokój, za to nasilily się uczucia braku równowagi, bóle głowy, łupież ze mnie leci. tylko że np niedowagi ani nic takiego z charakterystycznych objawów nie mam. możliwe że od dziecka ma się celiakię, ale ujawni się ona pełnoobjawowo dopiero w wieku 26 lat?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Możliwe, celiakia może się ujawnić w jakimś momencie zycia, pod wpływem pewnych dodatkowych czynników,np. antybiotyku etc. (plus predyspozycje).
pozdrawiam :D
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

Właściwie pogorszenie zaczęło się od parukrotnych kuracji antybiotykowych. Dodatkowo probiotyki mi szkodzą - powodują duże wzdęcia, nawet zapisany przez gastologa drogi - Sanprobi IBS.
Skoro przeciwciała wyszły ujemne to jaką podjąć dalszą diagnostykę? Wiem, że gastroskopia to chyba jedyne wyjście, ale niedawno miałem robioną kolonoskopię i ciężko się znowu narażać na koszta (+znieczulenie ogólne).
Jutro pójdę do lekarza rodzinnego, mam nadzieję, że zleci jakieś tam badania krwi i może znowu żelazo. Wezmę też skierowanie do alergologa.
Gdybym na 100% wiedział, że to celiakia to i ładnie byłoby zrobić dietę, a tak nie wiem, i dodatkowo jeszcze denerwuję się czy to nie coś poważniejszego.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wg mnie wyjściem jest tu gastroskopia z biopsją i żołądka i jelita cienkiego. nie wymaga to znieczulenia ogólnego, jest do przeżycia.
wykluczy/potwierdzi celiakię, inne stany zapalne badanego odcinka u. pokarmowego.
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

A czy np cienie pod oczyma i nalot na języku, które występują właściwie od dzieciństwa cały czas mogą być objawami ukrytej celiaki?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Mogą, nie muszą. To są objawy wielu innych chorób. Kandydoza, helicobacter, alergie, może coś z wątrobą, nerkami..
PozOz
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki podstawowych badań krwi na dziś:
- Eozynofile - niskie - 0,03 (0,10 - 0,50 norma) - zawsze miałem niskie, nawet w morfologii ponad 3 lata temu.
- Żelazo - niskie - 51 (65 - 171 norma)

Reszta OK, w tym CRP 0,17.

Co o tym myśleć?
ODPOWIEDZ