Dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego. Bardzo schudłam, miewam biegunki i silne bóle w odbycie
W sumie jeszcze nigdzie nie zapisałam się na badanie i nie wiem, czy mam na nie siłę i ochotę
Te hormony na NFZ może zlecić lekarz rodzinny? Na gina nawet nie mam co liczyć
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
rodzinny nie zleci, ale poproś mimo wszystko. Ninko, zmiana gina nie boli, może jednak warto? bo taki to do niczego niepotrzebny teraz, czy w przyszłości.
Zrobilam ostatnio badania na tarczyce niby wyniki w normie ale moze ktoś coś wiecej wie w tym zakresie ? Czy szukac dalej czy moze to nie jest nic takiego
TSH 2,89 (0.27-4.20)
FT3 4.59 (3.10-6.80)
FT4 19,78 (12.00-22.00)
Bylabym wdzieczna gdyby Ktoś przyblizyl temat. Dziekuje
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Leeloo pisze:basiag ile masz lat?
jakie były ostatnie wyniki tych wskaźników?
zrobiłaś badania dla kontroli, czy coś Cię zaniepokoiło?
mam 31 lat
te badania sa z 26 marca br. a wczesniej w styczniu TSH mialam 2,60 (0,25-3,0)
Robilam ogolne badania bo ostatnio zle sie czuje, slabo mi, uderzenia goraca, ogolne przemeczenie,bezsennosc ,bole glowy i zoladka, zaparcia i nie moge przytyc 48 kg przy wzroscie 163cm.
Wszyscy lekarze gdzie nie poszlam to ze nerwica, wiec chcac nie chcac poszlam do psychiatry dostalam citabax, jak bedzie dalej zobaczymy, nie wiem czy dobrze zrobilam ale juz nie wiedzialam gdzie szukac pomocy.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
hmm..to wpadasz w niedoczynność tarczycy, TSH powyżej 2.5 to problem, zwłaszcza w tym wieku. a jak miesiączki?
czy mogłabyś dobadać przeciwciała na Hashimoto? antyTPO i antyTG? miałaś kiedyś usg tarczycy?
badałaś coś jeszcze?
podrążyłabym też temat alergii pokarmowych IgE i IgG oraz zbadałabym ferrytynę, witaminę D, elektrolity- sód, potas, magnez.
moja mama i dwie siostry maja cos z tarczyca, jedna brala hormon wzrostu a druga na lekach ale co dokladnie to nie wiem, niby ta jedna siostra podejrzenie hashimoto i dlatego gdy robie jakies badania zawsze biore pod uwage hormony tarczycy.
Miesiaczki od kiedy pamietam to zawsze mam nieregularne i teraz po ciazy bolesne.
Jeszcze znalazlam jeden wynik TSH 2,36 (0,25-3,00) z lutego 2014r.
Badalam:
mocznik w surowicy 3,6 (2,8-8,1)
kreatynina w surowicy 53,0 (44,0-80,0)
Na+ 139 (135-145)
K+ 4,8 (3,5-5,0)
kwas moczowy 228,5 (140,0-340,0)
bilirubina całkowita 7,8 (3,4-21,0)
GPT ALAT 21 (5-40)
LDH-L 172 (135-225)
CRP 0,2 (0,1-0,5)
GLUKOZA 4,8
d-Dimery 273 (0-500)
hematokryt 38,2 (32,0-46,0)
krwinki czerwone 4,46 (3,5-5,2)
hemoglobina 12,7 (11,0-15,5)
krwinki białe 5,8 (4,0-10,0)
MCV 85,7 (80-100)
MCH 28,5 (27,0-34,5)
MCHC 33,2 (32-37)
RDW 13,5 (12-16)
PLT 203 (140-440)
MPV 11,8 (9,0-13,0)
PDW 13,7 (9,0-17,0)
P-LCR 38,4 (13,0-43,0)
OB 13 (3-15)
Mialam robione usg tarczycy ale to juz bylo kilka lat temu wiec nie moge odnalezc wyniku ale ze niby wszystko ok, ale od niedawna wyczulam guzek na szyji i pytalam p.doktor stweirdzila ze nic takiego.
Do alergologa mam wizyte na 20 maja ,bo juz wszedzie sie rejestrowalam gdzie sie dalo, i zostal mi jeszcze wlasnie ten alergolog.
Ferrytyny nie mialam badanej ani wit. D .
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych klas alergi pokarmowych co napisalas wyzej Leeloo to jakos sie bada caly panel z poszczegolnymi alergenami czy jak to jest? W sumie nigdy nie mialam robionych jedynie przy badaniu na celiakie i testy skorne pokarmowe w ktorych nic nie wyszlo. Myslalam jeszcze nad wziewnymi ale to juz jak pojde na wizyte do alergologa
Dziewczyny właśnie odebrałam wyniki poziomu hormonów płciowych, ale mam problem z ich odczytem.
Przez 3 ostatnie miesiące nie prowadziłam kalendarzyka i robiłam badania na czuja. Dostałam ostrego wysypu pryszczy na twarzy i plecach i w tym też czasie zrobiłam badania a zaraz na drugi dzień dostałam okresu i teraz nie wiem, czy badania wykonywałam już w fazie folikularnej, czy lutealnej??
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
basiag,
ale o które alergie pytasz? IgE czy IgG?
testy skórne miałaś tak? to są testy alergii w klasie IgE. można zrobić panel pokarmowy, wziewny, kontaktowy.
ale są jeszcze drugie w tej klasie, równie ważne, z krwi- można zbadać wybrane alergeny jak i w panelu (pokarmowy, wziewny, mieszany- pokarmowowziewny).
są też testy płatkowe- klasa IgE- na alergie kontaktowe np. metale, chemię itd. jeśli wyszłaby np. alergia na nikiel, powszechna i ignorowana, wtedy również należy wdrożyć specjalną dietę.
natomiast testy w klasie IgG robi się w panelu pokarmowym, panele te różnią się liczbą alergenów.
Ninka,
obstawiałbym f. lutealną. kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
dawaj wyniki