Proszę o poradę i interpretacje wyników badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

kamils
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o poradę i interpretacje wyników badań

Post autor: kamils »

Witam.
Wyniki badań:
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA - ujemny
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG - ujemny

P-ciała p/gliadynie IgA - ujemny
P-ciała p/gliadynie IgG - dodatni

p-ciała p/endomysium IgA (IIF) - ujemny
p-ciała p/endomysium IgG (IIF) - ujemny

Lekarz na podstawie tych wyników stwierdził celiakie ale w łagodnej formie, dał skierowanie na konsultacje do poradni gastroentrologicznej ale powiedział, że nie ma pośpiechu. Zaznaczam, że skierowanie jest tylko na konsultacje a nie gastroskopie.

Problem polega na tym, że z tego co wyczytałem np na celiakia.pl gastroskopia jest niezbędna żeby ocenić chorobę i bez tego nie da się ocenić jej poziomu zaawansowania.

Przede wszystkim czy mam celiakie? I czy zrobić jak najszybciej gastroskopie z biopsją?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Proszę o poradę i interpretacje wyników badań

Post autor: justek625 »

No byłoby najlepiej zrobić gastroskopie, sadze, ze lekarz myśli i powiedzia, ze to początek, wiec zmiany są małe pewnie, bo tylko jedne przeciwciala. Takie jest rozumowanie lekarza wnioskuje

Jaki lekarz postawił taka diagnozę? Nie wiem czy gastroenterolog ja podtrzyma, bo same przeciwciała to zalało. Pewnie zleci ta gastroskopie, albo inne badania krwi. Jesteś juz na diecie?
pozdrawiam :D
kamils
Nowicjusz
Nowicjusz

Podobno przeciwciala nie wystepuja wcale u zdrowych osob a moga tez nie wystepowac wcale u chorych (wg celiakia.pl).
Odkad dostalem diagnoze to jestem. Caly "sprawa" zaczela sie od tradziku ktorego nie moge wyleczyc.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Możesz mieć celiakię, pozytywne wyniki krwi dają 95% pewności, ze to celiakia. Natomiast, żeby uznać, ze jest są chyba jakieś kryteria np u dzieci gen, objawy i wyniki krwi przeciwciał. Wszystko zależy od lekarza co zadecyduje, jaki lekarz postawił ci diagnozę?
Ostatnio zmieniony śr 22 kwie, 2015 17:11 przez justek625, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Justek, wybacz, ale ilość przeciwciał nie zależy od stanu jelita!!! Owszem może być pewne powiązanie, ale ono może być, a nie musi, nie mówiąc o tym, że jak są zjechane jelita to przeciwciała nie są wytwarzane, już pomijając kwestię serologii. A stopnia zmian niestety "na oko" nie da się ocenić.

Jeżeli przeciwciała występują to na 100% się coś dzieje, zwykła gliadyna nie jest bardzo swoistym przeciwciałem, ale to że jest i tak mówi, że trzeba się tym zainteresować i pogłębić diagnostykę o kolejne badania (biopsję właśnie na początek).

Przydałoby się zrobić biopsję, żeby zobaczyć, co słychać w dwunastnicy i nie ma na co czekać ;). Też miałam tylko to przeciwciało i w tej klasie dodatnie.

Chorujesz na coś jeszcze? Jak wygląda morfologia? Jesteś alergiczką?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Przecież nie napisałam, ze przeciwciała mówią, tylko ze pewnie lekarz tak pomyślał(skocz do mojego postu wyżej). Stad jego diagnoza, ze to pewnie początki. Na jakiejś podstawie wyciągnął takie wnioski, a z badan dotyczących celiakii miał wynik tylko przeciwciał.
Druga sprawa czy to gastroenterolog? Skoro wysyła na wizytę do gastroenterologa, a jak wiadomo oni nie są zbytnio wylewki do stawiania diagnozy jak nie jest czarno na białym, ze to celiakia.

Przypuśćmy sytuacje, ze gastroenterolog stawia diagnozę, ze to celiakia, tylko na podstawie jednego przeciwciała!, po latach okazuje się, ze taka osoba wcale celiaki nie miała. Może zaskarżyć nawet lekarza, bo niepotrzebnie trzymała dietę itd kryteria jakie nalezy spelnic, zeby byla diagnoza celiaki sa jasne. Co wiecej gdyby pacjent mial inna ciezko chorobe, objawy byly te same (celiaki sa niespecyficzne) i przez ta diagnoze zaniechal dalszego szukania szkodzac pacjentowi...i to na podstawie jednego przeciwciala... Ostatnio na forum toczen lekarka opisywała, ze zaskarżył ja pacjent bo mu brzydko rane zszyla, szpecac go. Gdzie człowiek był w stanie krytycznym i ratowali go i cud, ze w ogóle z tego wyszedł, a rana była szybko zszyta przy okazji, bo nie było czasu, bo była walka o życie. Ludzie maja różne pomysły, nie twierdze, ze autor watku :D
kamils
Nowicjusz
Nowicjusz

Diagnoze postawił internista po wynikach badan ktore zlecil. To w koncu te wyniki sa miarodajne czy nie? Jakos nie mam ochoty na polykanie rury jesli nie jest to konieczne.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Trudno powiedziec, masz tylko jedne (albo az jedne przeciwciala). Dla gastrologa najprawdopodobniej potrzebna bedzie gastroskopia i badanie przeciwcial, pomocne sa badania tez takie jak zelazo, czy witamina d, (ale niedobor d ma prwie kazdy, a przyczyn niskiego zelaza, tez jest sporo) Najdokladniejszym badaniem jest gastroskopia, mialam i to nie jest nic strasznego. Jezeli masz celiakie to tak czy siak, chorzy co jakis czas maja kontrolna gastroskopie, wiec to cie nie minie i to nie raz. :)
kamils
Nowicjusz
Nowicjusz

Po gastroskopii wyszło, że nie mam celiaki. Na moje pytanie czy może mam nietolerancje/alergie na gluten lekarz stwierdził, że nie a wyniki z krwi które wyszły nic nie mówią ponieważ jednokrotne badanie nie jest miarodajne.
Jak to w końcu jest? Czy wyniki badań które przedstawiłem coś stwierdzają czy nie?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Co jest dokładnie napisane na wyniku badania histopatologicznego?

O tym że wielokrotne wyniki pozytywne coś dają, a jednokrotne są nic nie warte to bujda. Jak coś się produkuje to jest jakaś tego przyczyna.
A żeby stwierdzić alergię czy nietolerancję potrzebne są dalsze badania.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Mogl byc tez po prostu jakis blad, tysiace badan sa codziennie wykonywanych i na 100% jakies sa z bledami. Kiedys mi przyszedl wynik z biribulina jak u rakowcow, od razu mialam wszystkie wyniki zrobione i wszystkie byly ok, a to po prostu musial byc jakis blad.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

podbijam pleomorfę. co jest hist-pacie?

badania z krwi zawsze można powtórzyć- przynajmniej to, które wzbudziło kontrowersje.

do badania alergii- krew w klasie IgE i IgG + testy skórne punktowe.

wszystkie badania wykonywać trzeba na normalnej diecie, w przypadku alergii po odstawieniu leków antyhistaminowych, witaminy C.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Badanie tych przeciwciał, które dało u Ciebie dodatni wynik, charakteryzuje się stosunkowo niską czułością i specyficznością. A co za tym idzie jego wartość predykcyjna dodatnia (tzn. prawdopodobieństwo celiakii przy dodatnim wyniku badania) jest również niska. Dla osoby "z ulicy" wynosi ona mniej niż 50%. Czyli w ponad połowie przypadków wychodzą wyniki fałszywie dodatnie. Także jeżeli biopsja nie potwierdziła celiakii, tematu właściwie nie ma.
kamils
Nowicjusz
Nowicjusz

W hist-pat nic nie wyszło, lekarz wykonujący ten zabieg stwierdził jednoznacznie, że nie ma celiakii. Jedyne co mam to wyniki z krwi które zamieściłem w pierwszym poście.
Wynika z tego, że jest tak jak napisał qrzysztof.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Wyniki nie mogą być fałszywie dodatnie. To że przeciwciała są to coś oznacza.
Faktycznie przeciwciała przeciw gliadynie nie mają wysokiej specyficzności, ponieważ dużo osób z nietolerancją pszenicy (nie glutenu!) również je ma.

Nie masz opisu wyniku ?
Lekarz wykonujący gastroskopię nie jest w stanie stwierdzić czy celiakia jest bądź jej nie ma, ponieważ do tego potrzebny jest wynik badania hist-pat. I dlatego się to badanie wykonuje pod mikroskopem. Na oko może zobaczy jak jelita będą łyse, bądź będzie duży stan zapalny = zaczerwienienie, ale dalej nic poza stwierdzeniami optycznymi nie jest w stanie stwierdzić, jedynie domniemywać.

Warto sprawdzić alergie, Leeloo pisała już jakie badania się na to robi.
ODPOWIEDZ