Czy możliwa celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy możliwa celiakia?

Post autor: weronikadan »

Witajcie!
U mnie badania krwi w porządku, byłam diagnozowana tylko w klasie IgA ale nie wykryto przeciwciał. Wczorajszy wynik gastroskopii: "zanik kosmków jelitowych w dwunastnicy, zanik błony śluzowej dwunastnicy". Doktor powiedział, że wynik histopatologii to tylko formalność i że to choroba trzewna.
Myślicie, że rzeczywiście może tak być? a co jeśli wynik histopatologii nie wykryje celiakii?
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi, jestem przerażona :(
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy możliwa celiakia?

Post autor: pleomorfa »

Zacznijmy od tego, że nie ma się co bać. Uśmiechnij się, odetchnij, najgorsze co może być to nie wiedzieć, co się dzieje. A tak to z każdym badaniem jesteś bliżej diagnozy i nie ma co myśleć, co by było gdyby, co jeśli...tylko poczekać spokojnie na wyniki i nie nastawiać się na nic. Wiem, że to trudne, ale naprawdę nie warto się denerwować :)

Badano IgA ogółem? Jeżeli nie, a wszystkie przeciwciała w tej klasie wyszły negatywnie należy wykonać to badanie.
No i jakie badania przeciwciał zostały wykonane?

Proszę o dokładne przytoczenie wyniku gastroskopii oraz badania histo-patologicznego jak będzie.
Jak z hist. patu. celiakia nie wyjdzie to będzie trzeba się zastanowić, co dalej i w jaką stronę iść.

Dlaczego diagnozujesz się w kierunku celiakii?
Jak wygląda morfologia, OB, żelazo, ferrytyna?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź ! :)
Od dziecka mam problemy żołądkowe i skórne - wzdęcia, biegunki, silne bóle brzucha. Leków nie brałam, gdyż jestem anty - bardzo dystansuje się do wszelkich diagnoz lekarskich, ponieważ od dziecka faszerowali mnie antybiotykami.
2 miesiące temu zostałam skierowana na kolonoskopie z powodu nawracających biegunek i wzdęć - podobno jelita mam piękne, lekarz, który wykonywał badanie poinformował: "Widzę Pani zmiany na kości krzyżowej, Pani się przebada na gluten".
Chodziło mu oczywiście o zaczerwienienia (przy kości krzyżowej, między palcami, sucha skóra itp).

Dostałam skierowanie na gastroskopię i badania krwi :
P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) Przeciwciała w kl. IgA wynik: <2 RU/ml
P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA P/c. p. endomysium (EmA) IgA: NIE WYKRYTO
P/c. p. gliadynie (AGA) IgA: NIE WYKRYTO
Immunoglobulina A (IgA) 1,39 g/l

Wynik gastroskopii: "Żołądek błona śluzowa niezmieniona, test na obecność helicobacter pylori ujemny. Dwunastnica opuszka dwunastnicy bez zmian, w dalszej części dwunastnicy błona śluzowa z cechami zaniku kosmków pobrano wycinki do badania histopat. Wnioski: zanik błony śluzowej dwunastnicy"

Żelazo w normie, morfologia też.
Ferrytyny i OB nie badałam.

Po gastroskopii lekarz poinformował mnie, że to choroba trzewna, powinnam od razu przejść na dietę i skonsultować się z dietetykiem, a wynik histopatologii to tylko formalność.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Różnie to bywa czasami histopat nie potwierdza celiakii, chociaż w środku wydaje się dla lekarza, że to na pewno to, a czasami w środku jest pięknie (ze często lekarze nawet wycinków nie chcą pobrać), a badanie pokazuje Marsh 3 lub 4. wyniki dostaniesz pewnie za dwa tygodnie. Cześć lekarzy nawet pomimo gastroskopii i zmian a braku przeciwciał dalej się waha. Musisz uzbroić się w cierpliwość i czekać na wyniki. Decyzja należy do Ciebie czy chcesz przejść na dietę.
pozdrawiam :D
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję! A czy generalnie - zanik kosmków i błony śluzowej w jelicie oznacza celiakię?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Musi być jeszcze zwiększona liczba limfocytów, coś tam chyba z kryptami. Oprócz tego nie tylko celiakia powoduje zanik kosmykow.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
pleomorfa

A czy generalnie - zanik kosmków i błony śluzowej w jelicie oznacza celiakię?
Zanik kosmków może być również spowodowany innymi jednostkami.
Natomiast cechy charakterystyczne to jest zanik kosmków, zapalenie, zwiększona ilość limfocytów śródnabłonkowych i pogłębienie krypt (choć z tego co widzę to ostatnio rzadko w ogóle się tego krypt odnoszą).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Witajcie, dziękuję za odpowiedzi - mam ostatnie pytanie (wizyta u gastrologa dopiero za dwa miesiące, a w internecie nie mogę nic znaleźć)
Wynik kolonoskopii rewelacyjny, zwykła morfologia też świetna.. Skoro w żołądku niczego nie widać, to czy jest możliwe, że jest jakaś inna przyczyna zaniku kosmków niż celiakia?
Doszukałam się tylko jakiegoś zapalenia jelit, jakie mogą być inne przyczyny zaniku kosmków?
Dziękuję Wam !
Awatar użytkownika
pleomorfa

Inne przyczyny zaniku kosmków, przez:
- pasożytnicę (G. lamblia) zespół tzw. płaskiej śluzówki
- ostre infekcyjne zapalenie błony śluzowej jelita cienkiego (wirusowe i bakteryjne) - zazwyczaj przyczyną jest niedobór laktazy
- nadmierny wzrost flory bakteryjnej - bakterie rozkładają sole żółciowe oraz metabolizują witaminę B12 i węglowodany
- nadwrażliwość na białka mleka krowiego u dzieci
- tropikalna sprue - tropikalny poinfekcyjny zespół złego wchłaniania
- choroba Whipple'a wywołana przez pałeczkę Tropheryma whippelli, która wywołuje charakterystyczne zmiany w jelicie cienkim
- chłoniak - może znajdować się w każdym odcinku jelita
- niesterydowe leki przeciwzapalne
- enteropatia HIV, która charakteryzuje się biegunką i częściowym zanikiem kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, bez innej określonej przyczyny
- głodzenie - powoduje częściowy zanik kosmków

Kiedy wynik histopatologii?
Ostatnio zmieniony wt 25 sie, 2015 13:01 przez pleomorfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Zagadnienie to było poruszane na forum wiele razy, wystarczy użyć wyszukiwarki w górnym prawym rogu.

Odsyłam np tutaj : viewtopic.php?f=8&t=6712&p=86370&hilit=Sprue#p86370
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik histopatologii:
"Fragmenty błony śluzowej dwunastnicy z cechami rozproszonego zapalenia ogniskowo ze spłyceniem kosmków bez znamiennego dla choroby trzewnej wzrostu liczby limfocytów śródnabłonkowych",
złapałam lekarza na korytarzu, pokazałam wynik i zapytałam, co dalej - powiedział, żebym stosowała dietę bezglutenową.
Rzeczywiście jedząc bezglutenowo czuję się znacznie lepiej... ale diagnoza jest bardzo niepewna. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Twoje wyniki nie dają podstaw do zdiagnozowania celiakii.
Natomiast skoro się czujesz lepiej to jest kilka opcji, albo to alergia (IgE- lub IgG-zależna), nie zdążyło Ci zorać jelit albo problem leży w czym innym, co przy okazji glutenu odstawiasz.
ODPOWIEDZ