Żurek
Moderator: Moderatorzy
Witam
pochwale sie moim żurkiem,zrobiłam go dziś synkowi na obaid a wyszedł taki pyszny ze wszyscy sie nim zajadaliśmy.Przepis zaczerpnełam z tej własnie strony:namoczyłam 2 kromki i troche skórek z chleba własnej roboty z gotowej mieszanki,dodałam 2 ząbki czosku i do litrowego słoika na 4 dni,Dziś nastawiłam rosołek z nóżki i warzywek,pzretarłam żurek pzrez sitko doprawiłam do smaku,acha i dolałam troche kwasu z kiszonej kapusty,wyszedł super ale to dzieki Wam.Pozdrawiam

Synek z celiakią od 2003
Jestem bardzo wdzięczna za tę wiadomość, bo od kiedy jestem na diecie bezgl większość moich ulubionych potraw przepadło. W tym i żurek, niestety. Jednak widzę, że można go zastąpić przez kwaszenie czerstwego chleba bezglutenowego, zalanego ciepłą przegotowana wodą - czy dobrze zrozumiałam? Ale czy to może być taki chleb z glutenexu np.? czy jakiś specjalny, wg własnego przepisu? Czy mogę wiedzieć, co dodajesz do swojego chleba, tak żeby się nadawał do kiszenia, bo te kupowane mają tendencje do łatwego pleśnienia i zazwyczaj nie zdążą się zeschnąć, tak szybko trzeba je zjadać.
Witam:) Jesli tylko kupujesz chlebek gotowy to tez nie ma problemu,żeby nie zaplesniał wystarczy go wysuszyć w ciepłym miejscu,np na grzejniku,ja robie z chleba robionego w domu z gotowej miesznki z glutenexu,ale nie czekałam aż sie zeschnie tylko zalałam wodą(i to zimną ale przegotowaną),po trzech dniach dodałam 2 ząbki czosnku i na 4 dzień już gotowałam,życzę smacznego.
Synek z celiakią od 2003
- Małgorzata
- -#Moderator
Żurek bezglutenowy
(na 4 osoby)
2 l. wody
mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera);
cebula, łyżka oleju;
kiełbasa lub wędzonka (5-10 dkg lub według uznania);
5 ziemniaków;
2 łyżki mąki sojowej;
łyżka mąki ziemniaczanej;
2 łyżki czubate mleka w proszku;
Przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek 1-2 ząbki, zielona pietruszka.
2-4 jaja
łyżka kefiru na każdy talerz
Do zimnej wody wrzucić: pokrojoną drobno włoszczyznę, ząbek czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju (dla osób na diecie lekkostrawnej tylko podpiec na gazie i posiekać). Dodać do garnka, dorzucić pokrojoną wędzonkę. Gotować na wolnym ogniu.
Po pół godzinie dorzucić obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy.
Po następnych 20 min. rozrobić w kubeczku z zimną wodą mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku, powoli, mieszając, dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 min – do miękkości ziemniaków.
Jaja ugotować na twardo, na dnie talerzy ułożyć pokrojone na połówki jaja, posypać posiekaną natką, wlać zupę, dodać kefir.
Bardzo smakowity, polecam
(na 4 osoby)
2 l. wody
mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera);
cebula, łyżka oleju;
kiełbasa lub wędzonka (5-10 dkg lub według uznania);
5 ziemniaków;
2 łyżki mąki sojowej;
łyżka mąki ziemniaczanej;
2 łyżki czubate mleka w proszku;
Przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek 1-2 ząbki, zielona pietruszka.
2-4 jaja
łyżka kefiru na każdy talerz
Do zimnej wody wrzucić: pokrojoną drobno włoszczyznę, ząbek czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju (dla osób na diecie lekkostrawnej tylko podpiec na gazie i posiekać). Dodać do garnka, dorzucić pokrojoną wędzonkę. Gotować na wolnym ogniu.
Po pół godzinie dorzucić obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy.
Po następnych 20 min. rozrobić w kubeczku z zimną wodą mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku, powoli, mieszając, dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 min – do miękkości ziemniaków.
Jaja ugotować na twardo, na dnie talerzy ułożyć pokrojone na połówki jaja, posypać posiekaną natką, wlać zupę, dodać kefir.
Bardzo smakowity, polecam

-
- Nowicjusz
Dawno nie zaglądałem na forum. No praca i takie tam. Odnośnie żurku to polecam jeszcze "chrzanicę". Smak jest podobny.
Przepis na 4 osoby:
Przygotować wywar z suszonych grzybów
Dodać do niego surowego wędzonego boczku 100 g
kiełbasę, po kawałku dla każdej osoby (najlepiej jakby była surowa wędzona)
oczywiście 3-4 kromki ciemnego chleba
1-2 łyżki tartego chrzanu (dla pewności własnej roboty)
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz do smaku.
Ilość chrzanu uzależnione jest oczywiście od indywidualnych gustów.
Przepis na 4 osoby:
Przygotować wywar z suszonych grzybów
Dodać do niego surowego wędzonego boczku 100 g
kiełbasę, po kawałku dla każdej osoby (najlepiej jakby była surowa wędzona)
oczywiście 3-4 kromki ciemnego chleba
1-2 łyżki tartego chrzanu (dla pewności własnej roboty)
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz do smaku.
Ilość chrzanu uzależnione jest oczywiście od indywidualnych gustów.
MaciekKrzysztof
-
- Nowicjusz
Ja robie żurek tak
- 3-4 kromki ciemnego chleba zalewam ok 3/4 l przegotowanej wody,dodaje listek laurowy,ziele angielskie i odstawiam na 4-5 dni
- poźniej miksuje wszystko i przecedzam przez sitko
- do wywaru,który gotuje na kiełbasie dodaje "zakwas" na żurek,dodaje mieszanke przypraw (która sama zrobiłam) - tj czosnek granulowany,suszona cebula,majeranek,koperek,pieprz czarny,sól,suszone warzywa - to jest w postaci proszku
i to cały przepis

- 3-4 kromki ciemnego chleba zalewam ok 3/4 l przegotowanej wody,dodaje listek laurowy,ziele angielskie i odstawiam na 4-5 dni
- poźniej miksuje wszystko i przecedzam przez sitko
- do wywaru,który gotuje na kiełbasie dodaje "zakwas" na żurek,dodaje mieszanke przypraw (która sama zrobiłam) - tj czosnek granulowany,suszona cebula,majeranek,koperek,pieprz czarny,sól,suszone warzywa - to jest w postaci proszku
i to cały przepis

- hubabuba80
- Nowicjusz
- Kontakt:
To jest zupa przypominająca w smaku żurek: http:// (...) i ma oznaczenie producenta, że jest bezglutenowa. Jest ekstra i do przygotowania w 5 minut, bo zalewa się ją tylko wrzątkiem
Sprostowanie - wczoraj napisałam tu, że zupa, którą reklamujesz jest glutenowa - ale to chyba efekt niedopatrzenia na etykiecie. Jest duży napis w "tytule" zupy, że bez lepku jest ona. Ale w składzie widnieje psenice-lepek, stąd moje przekonanie o glutenowości. Tam dalej jest napisane, że coś z tym lepkiem zrobili, chyba w procesie fermentacji...
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Wto 02 Gru, 2008 09:46 ]
Proszę nie umieszczać linków zewnętrznych do swojego sklepu
Moderator
Sprostowanie - wczoraj napisałam tu, że zupa, którą reklamujesz jest glutenowa - ale to chyba efekt niedopatrzenia na etykiecie. Jest duży napis w "tytule" zupy, że bez lepku jest ona. Ale w składzie widnieje psenice-lepek, stąd moje przekonanie o glutenowości. Tam dalej jest napisane, że coś z tym lepkiem zrobili, chyba w procesie fermentacji...
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Wto 02 Gru, 2008 09:46 ]
Proszę nie umieszczać linków zewnętrznych do swojego sklepu
Moderator
Ostatnio zmieniony wt 02 gru, 2008 09:45 przez Evergreen, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam
Teraz mój przepis:)
Dziś ugotowałam-wszystkim smakuje.Jest jak normalny żurek:)
Zagotować wywar z mięska(kość,albo kurczaka,oczywiście najlepsza jest kośc wedzona-no ale nie każdy ma dostęp).Do tego lisć laurowy i ziele angielskie.
Do tego oczywiście marchew,seler,pietruszka-wszystko gotowac na pół twardo i dodac ziemniaki.Kiedy dodacie ziemniaki,wrzućcie 2kromki suchego chleba ciemnego i 1kromkę chleba jasnego bezglutenowego.Ja akurat dodałam takie z Bezglutenu.
I niech się to gotuje,aż chleb się rozgotuje,a ziemniaki będą miękkie.Dodaję też boczek wedzony-dla smaku i kilka rozmoczonych grzybków(suszonych oczywiście).
Później dodaję około 0,5szkl.soku z kiszonej kapusty(ale to zalezy,jak kto chce mieć żur kwaśny-więc nalezy dosmakowywac).Dodaję też kilka rozgniecionych ząbków czosnku.
Na koniec oczywiście przyprawy-sól,pieprz i majeranek i odrobinę kwasniej śmietany.
Wtedy żur ma aksamitną konsystencję.
Wyszło mi około 2l zupy.Tak więc sa to proporcje na taką ilośc.
Mówię Wam-pyszota:)
Oczywiście można dodac biała kiełbaskę-ja nie miałam bezglut.,więc nie dodałam.
I na koniec jajko.
Smacznego:)
Teraz mój przepis:)
Dziś ugotowałam-wszystkim smakuje.Jest jak normalny żurek:)
Zagotować wywar z mięska(kość,albo kurczaka,oczywiście najlepsza jest kośc wedzona-no ale nie każdy ma dostęp).Do tego lisć laurowy i ziele angielskie.
Do tego oczywiście marchew,seler,pietruszka-wszystko gotowac na pół twardo i dodac ziemniaki.Kiedy dodacie ziemniaki,wrzućcie 2kromki suchego chleba ciemnego i 1kromkę chleba jasnego bezglutenowego.Ja akurat dodałam takie z Bezglutenu.
I niech się to gotuje,aż chleb się rozgotuje,a ziemniaki będą miękkie.Dodaję też boczek wedzony-dla smaku i kilka rozmoczonych grzybków(suszonych oczywiście).
Później dodaję około 0,5szkl.soku z kiszonej kapusty(ale to zalezy,jak kto chce mieć żur kwaśny-więc nalezy dosmakowywac).Dodaję też kilka rozgniecionych ząbków czosnku.
Na koniec oczywiście przyprawy-sól,pieprz i majeranek i odrobinę kwasniej śmietany.
Wtedy żur ma aksamitną konsystencję.
Wyszło mi około 2l zupy.Tak więc sa to proporcje na taką ilośc.
Mówię Wam-pyszota:)
Oczywiście można dodac biała kiełbaskę-ja nie miałam bezglut.,więc nie dodałam.
I na koniec jajko.
Smacznego:)
Zrobiłam według ww przepisu i wyszedł wprost idealny, szybko i smacznie, i rzeczywiście nie ma zbyt dużej różnicy w smaku między tym a zwykłym. Bardzo dziękuję za prezpis- miodzioMaciekKrzysztof pisze:Ja nie bawie się się już w zakwasy. Żurek robię szybko i jak twierdzi rodzina nie czuć różnicy między zwykłym a bezglutenowym. Oto mój przepis:
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd./