Czy dziecku z celiakią należy się zasiłek pielęgnacyjny?
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Mi też wydaje się, że nie. Jak ja byłam na komisji to zobaczyli tylko jedną kartotekę z najpoważniejszą chorobą (wada serca) do innych nawet nie zaglądali. Stwierdzili, że nie muszą bo nam przyznają i już. Oczywiście na razie na dwa lata. Chyba liczą, że po tym czasie moje dziecko urodzi się na nowo z nowym zdrowym sercem - oj ile ja bym za to dała
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

-
- Forumowicz
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
Mój synek jest na diecie bezglutenowej od 4 miesiecy. Nie ma stwierdzonej celiaki poniewaz najpierw odstawilismy gluten a pozniej zrobilismy przeciwciala. Moje pytanie Czy jezeli z badani nie ma potwierdzenia celiaki a dieta dala wielka poprawe to czy mam szanse na zasilek?
jezeli lekarz to wszystko potwierdzi to czy jest szansa na zasiłek???prosze o szybka odpowiedz
Poprawiłam tagi.
jezeli lekarz to wszystko potwierdzi to czy jest szansa na zasiłek???prosze o szybka odpowiedz
Poprawiłam tagi.
Ostatnio zmieniony pt 24 cze, 2011 23:21 przez mamakubusia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Magdalaena
- -#Moderator
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
mój Kuba przez pierwsze 8 lat miał stwierdzony zespół złego wchłaniania, teraz zdiagnozowano celiakię, na początku dostawał zasiłek (miał stwierdzoną niepełnosprawność) potem uznali go za zdrowego, odwoływałam się dwukrotnie i moim zdaniem warto się dowoływać, bo nic nie tracisz. Teraz na celiakię znowu dostał niepełnosprawność (czym byłam bardzo zdziwona).Anna Mama Szymona pisze:Mój Szymek też nie ma potwierdzonej celiaki Tylko zespół złego wchłaniania robiąc przeciwciała był na diecie ok. 10 dni ale lekarka powiedziała że to za krótko aby wyniki się zmieniły.A zanik komków 3 stopień. Zasiłek dostałam na rok i koniec otrzymałam pismo że nie należy się na takie schorzenie.
Na Twoim miejscu drążyłabym sprawę zaniku kosmków - powinien być dobrze zdiagnozowany!
Asia
byliśmy dzisiaj z synem na komisji lekarskiej i dal mnie była to jakaś farsa
lekarz wypytał się tylko czy syn słyszy mówi i ile waży i mierzy i to było wszystko
decyzja mam być 19 lipca
chociaż nie nastawiam się na pozytywną opinią
a lekarz był specjalności pediatra,alergolog
lekarz wypytał się tylko czy syn słyszy mówi i ile waży i mierzy i to było wszystko
decyzja mam być 19 lipca
chociaż nie nastawiam się na pozytywną opinią
a lekarz był specjalności pediatra,alergolog
mama dwójki dzieci na diecie bg
Witam. Byłam z córką na komisji lekarskiej 13 lipca. Po zbadaniu przez panią doktor wysłali moją córkę do psychologa. W dniu 15 lipca dostałam orzeczenie komisji lekarskiej na którym stwierdzono że dostarczona dokumentacja medyczna oraz przeprowadzone badania, daje podstawę do zaliczenia dziecka do osób niepełnosprawnych, ponieważ stwierdzono naruszenie sprawności dziecka, o przewidywanym, okresie trwania powyżej 12 miesięcy, z powodu uszkodzenia organizmu, powodujące konieczność stałej opieki lub pomocy w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, w sposób przewyższający zakres opieki nad zdrowym dzieckiem w tym wieku.
Mam pytanie. Czy na takie uzasadnienie komisji mogę dostać zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne? Jak by ktoś wiedział coś na ten temat to bardzo proszę o odpowiedz.
Mam pytanie. Czy na takie uzasadnienie komisji mogę dostać zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne? Jak by ktoś wiedział coś na ten temat to bardzo proszę o odpowiedz.
Na moje oko zasiłek tak, świadczenie raczej nie, ale:
Składać wnioski, dziewczyny, a jak nie przyznają, to się odwoływać (pilnować 14dniowych terminów do odwołania)!!!
Ustawa o świadczeniach rodzinnych:
Art. 16. 1. Zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.
2. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje:
1) niepełnosprawnemu dziecku;.....
Art. 17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny,
3) opiekunowi faktycznemu dziecka
- jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Składać wnioski, dziewczyny, a jak nie przyznają, to się odwoływać (pilnować 14dniowych terminów do odwołania)!!!
Ustawa o świadczeniach rodzinnych:
Art. 16. 1. Zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.
2. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje:
1) niepełnosprawnemu dziecku;.....
Art. 17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny,
3) opiekunowi faktycznemu dziecka
- jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Ostatnio zmieniony sob 23 lip, 2011 17:00 przez kawia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Witam. Może ktoś mi podpowie czy należy mi się zasiłek pielęgnacyjny na mnie. mam 29 lat od urodzenie na diecie.15 lat temu dostałem stopień lekki niepełnosprawności na stałe. Aktualnie kwalifikuje się moja rodzina do zasiłku rodzinnego na dzieci. 68 zł na syna.
Co w takiej sytuacji mogę wykombinować. Może ma ktoś pomysł?
Co w takiej sytuacji mogę wykombinować. Może ma ktoś pomysł?