Jeszcze raz - Problem z diagnoza

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Hasimoto faktycznie istnieje często z celiakia.Ciekawe czy miałaś robioną gastroskopię i czy oceniany był stan kosmków jelitowych ?
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Izabelek kiedy przeszłaś na dietę bezglutenową ? Przed badaniami czy po badaniach na przeciwciała ?
Na diecie od 15.03.2011
maria1959
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maria1959 »

Witam. Ja mam niedoczyność tarczycy chorobę Hasimoto i lekarz który mnie prowadził w tej chorobie powiedział że objawy które mam jeżeli chodzi o przewód pokarmowy (częste biegunki) to uczulenie na gluten. Jestem na diecie od 18mc i czuje sie znakomicie, mam spokój z biegunkami.
Jzabelek głowa do góry da się przeżyć :)
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: izabelek »

Gastroskopię miałam robioną,tylko ze przed badaniami na celiakię,więc nie wiem czy oni wtedy widzieli kosmki czy to jakoś specjalną robią gastroskopię.Bo w wynikach badań nic nie ma o kosmkach.dietę bezglutenowa wprowadzili mi w szpitalu po jakiś badaniach, a przed wynikami kolejnych które odebrałam juz po wyjściu, a o które pytałam na forum. No tak tylko czy przy tym Hasimoto to może być alergia na gluten czy celiakia, bo z tego co piszecie to są dwa inne pojęcia.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Izabelku, skoro IgA i IgG są w porządku, to alergii i nietolerancji nie masz.

Mnie zastanawia, skąd ta pewność lekarzy, że masz akurat celiakię,skoro z badań to nie wynika, o ile dobrze się wczytałam - już się pogubiłam w historii Twoich kosmków:). Tylko równie dobrze może Ci szkodzić jakikolwiek inny produkt, nawet niezawierający glutenu, którego Twój organizm nie toleruje, i stąd problemy z jelitami. Biegunki są bardzo typowym objawem przy nietolerancji laktozy chociażby, a tę dodaje się dzisiaj nawet do kiełbasy, więc może wydawać Ci się, że nie zjadłaś nic, co zawiera mleko, a tu klops... W dodatku niestrawiona laktoza lubi sobie długo zalegać w jelitach.

Hasimoto swoją drogą, a celiakia/ alergia swoją, chociaż jest tak, że nieleczona celiakia przyczynia się do rozwoju różnych chorób - ale nigdzie nie jest powiedziane, że trzeba mieć problemy z glutenem, żeby mieć problemy z tarczycą.
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: izabelek »

Jak patrzę na wypis ze szpitala to tam jest coś takiego jak proteinogram i są wyniki IgM,IgG, IgA. Chyba na podstawie tego cos wywnioskowali.A później po miesiącu odebrałam wyniki nazwane jako autoprzeciwciała te o które pytałam na forum. Stad mój mętlik, bo oni już w szpitalu dawali mnie jedzenie bezglutenowe.
Agnieszka34
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Agnieszka34 »

Witam wszystkich. Ponieważ tematem jest problem z diagnozą, chciałabym byście coś poradzili. Mam córeczkę, za parę miesiecy skończy 7 lat. Problemy zaczęły się z przybieraniem na wadze, bólami brzucha i biegunkami kiedy miaął juz 2 lata. Wtedy robiono jej biobsje jelita i wyszedł I stopień. Brała kreon. Bardzo słąbo przybierała ale jednka mieściła się w centylach więc mówiono nam żeby nie panikować. Teraz od stycznia nic nie przytyła, a wręcz spadła waga, są bóle brzucha. zrobiliśmy badania: przeciwciała ujemne, wynik biobsji znów I stopień, niski cholesterol a poza tym wszystko w normie. Napisali,że nie można stwierdzić celiakii, trzeba obserwować a za 6 miesięcy przeciwciała. Ja już nie chcę tyle czekać...boje się o jej zdrowie. Jest bardzo chuda. Zalecili dietę lekkostrawną i bogatoenergetyczną, tylko, ze ona tak właśnie się odżywia... Pomóżcie. Nasza lekarka radzi by na razie wyeliminować na 3 miesiące pszenicę i zobaczyć. My jesteśmy z mężem gotowi na dietę bezglutenową, tylko co później z tymi przeciwciałami??
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Nie można wprowadzać diety w trakcie i przed diagnozą. Wyniki badań w czasie diety są nieprzydatne.
Agnieszka34 pisze:Wtedy robiono jej biobsje jelita i wyszedł I stopień.
Chodzi o zanik kosmków?
Jakie przeciwciała zostały zbadane? Gliadynowe czy transglutaminaza lub endomysium?
Agnieszka34
Nowicjusz
Nowicjusz

przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA(tTG IgA) <2,0 RU/ml
Badanie histopatol. wycinka bł. śluzowej dwunatnicy: duodenitis chronica non activa (Marsh I ).
Robili jeszcze inna badania, ale mysle, że te są tu istotne.
Napisali, ze obecnie wydaje się im że to alergia pokarmowa, ale ze względu na nieprawidłowy wynik biobsji wskazana jest dalsza obserwacja - kontrola przeciwciał za 6 miesięcy. Jak długo mam czekać patrząc jak moje dziecko nie przybira na wadze, ma wzdęty brzuch, bóle brzucha...jak długo ma trwać ta obserwacja? co się może zmienić za 6 miesięcy w tych przeciwciałąch? a jak wiele może zmienić się za 6 miesięcy w jej zdrowiu.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Czy był badany ogólny poziom przeciwciał? W takiej sytuacji polecam wykonanie tego badania, może się okazać, że córeczka w ogóle nie produkuje ich w swoim organizmie, więc badanie tych specyficznych dla celiakii jest bezcelowe. I-szy stopień zaniku kosmków nie jest wystarczający do wprowadzenia diety, ale przeszukując dziś net znalazłem następujący tekst:
Kanonem postępowania w diagnostyce i leczeniu celiakii jest obowiązująca od lat zasada, że dietę bezglutenową włącza się u tylko chorych z potwierdzonym w biopsji jelitowej ewidentnym zanikiem kosmków jelita cienkiego (stopień III wg klasyfikacji Marsha). Pacjentom z dodatnimi markerami serologicznymi celiakii oraz prawidłowym, lub nieznacznie zaburzonym obrazem śluzówki jelita zaleca się zwykle kontynuację diety normalnej z okresową kontrolą specjalistyczną. W numerze 3/2009 prestiżowego amerykańskiego miesięcznika “Gastroenterology” opublikowano pracę, której wyniki mogą zapowiadać potrzebę zmiany opisanych powyżej zasad postępowania. Autorzy z Finlandii przedstawili historię choroby 23 dorosłych mających objawy sugerujące celiakię. Wszyscy oni mieli dodatni wynik przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), ale bez wyraźnego zaniku kosmków jelita cienkiego (Marsh stopień I lub II). Zostali oni losowo podzieleni na dwie grupy: jedna otrzymała natychmiast dietę bezglutenową, w drugiej – zgodnie z dotychczasowym standardem – zalecono kontynuację spożywania glutenu, a po roku wykonano kolejną biopsję jelitową oraz kontrolę miana przeciwciał EmA. Po 12 miesiącach ścisłej obserwacji wykazano, że w grupie stale spożywającej gluten u wszystkich chorych nadal występowały objawy, a kontrolna biopsja wykazała u wszystkich pacjentów pogorszenie obrazu mikroskopowego jelita. W podgrupie, która pomimo braku pełnego zaniku kosmków otrzymała natychmiast dietę bezglutenową, u wszystkich uzyskano znaczącą poprawę kliniczną i spadek miana przeciwciał EmA. Autorzy, wśród których jest jeden z największych autorytetów w dziedzinie celiakii – prof. Markku Maki z Tampere (Finlandia) sugerują, że być może czas już na zmianę kryteriów diagnostyczno-leczniczych celiakii. Zdaniem autorów artykułu osoby mające ewidentne objawy odpowiadające celiakii oraz dodatnie wyniki przeciwciał uznawanych za markery serologiczne celiakii, powinny stosować dietę bezglutenową bez względu na wynik biopsji jelitowej. Jest to oczywiście propozycja nie będąca jeszcze standardem postępowania, ale coraz więcej przesłanek przemawia za poprawnością takiego leczenia.

http://www.forumpediatryczne.pl/txt/a,7318,2
Może warto go przedstawić lekarzowi?
Po okresie 6. miesięcy prawdopodobnie lekarze liczą na rozwiązanie problemu - jeśli zanik kosmków się powiększy, prawdopodobnie zalecą dietę i zdiagnozują celiakię. Sam nie jestem lekarzem, więc nie mogę nic więcej sugerować.
Agnieszka34
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie wiem o jakich przeciwciałach ogólnych piszesz... zapisze pozostałe badania
IgE w sur. 88,41U/ml
Immunoglobuliny w sur. IgA: 1,02g/I, IgG: 9,44g/I, IgM:1,97g/I
Aktywnośc amylazy w surowicy: 60U/I

No i pozstałe badania to morfologia, moz, kał, białko surowicy, jonogram, bilirubina,, mocznik, kreaynina,ale wszsytkie są prawidłowe.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Nie napisałem "przeciwciała ogólne", tylko ogólny poziom przeciwciał - można mieć niedobór. Być może jest to właśnie "IgE w sur. 88,41U/ml" jak napisałaś. Zapytaj lekarza o to. Reszta j/w.
Gloriana
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gloriana »

Agnieszko34, podwyższony poziom przeciwciał IgE może (choć nie musi na pewno) sugerować, że dziecko ma skłonność do alergii, natomiast z tego co wiem, te akurat przeciwciała nie mają związku z celiakią (co nie znaczy, że dziecko nie może mieć jednocześnie i alergii pokarmowej i celiakii). Może powinnaś też przebadać córkę alergologicznie. To tylko sugestia, może u córki testy coś by pokazały. U mojego synka poziom przeciwciał całkowitych IgE jest podwyższony (ostatnio 181 IU/mL), teraz już wiem na pewno, że reaguje alergicznie na zboża, chociaż u niego w badaniach alergologicznych na przeciwciała swoiste, czyli np. na gluten, wyniki są negatywne, to jednak dieta eliminacyjna i ponowne wprowadzenie glutenu potwierdzają reakcję alergiczną. Mój synek odkąd jest na diecie bezglutenowej przytył prawie 2kg (!) od 23.07.09.
Agnieszka34
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam wszystkich pox dłuższym milczeniu :-) Gloriano! moja córcia miała testy alergologiczne i wyszła jej alergia na pszenicę.
Rafale! wahaliśmy sie z mężem co zrobic z tą dietą, czy ja wprowadzać. Wzieliśmy pod uwagę to co napisałeś, że lekarze liczą, że po pól roku problem się rozwiąże, bo stwierdzą celiakię, a my nie mogliśmy dłużej patrzeć jak cierpi i traci na wadze... Weronisia jest od października na diecie :-) skończyły sie wzdęcia i bóle brzucha i przestała tracić na wadze a nawet przytyła pół kilo :-) wiem, ze to może śmiesznie brzmi, że pół kilo, ale dla nas to jest aż pół kilo. Wszystko wskazuje na to, że idziemy dobrą drogą. Najważniejsze, że jest lepiej.
Pozdrawiam wszystkich :D
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Skoro dieta pomaga, należy - wg mnie - przy niej zostać. Jeśli przytyła, to znaczy, że spadek wagi został zatrzymany, a organizm zachowuje się prawidłowo (w kwestii przyswajania).
Skoro córcia ma 7 lat i teraz dopiero rozpoczęła dietę, nie warto robić jej w najbliższych latach prowokacji. Jeśli chcielibyście kiedyś zweryfikować tą diagnozę, możecie to zrobić dopiero po okresie dojrzewania. W czasie jego trwania dziecko musi być cały czas na diecie bezglutenowej.
Ostatnio zmieniony wt 15 gru, 2009 16:03 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ