Kawa i herbata.
Moderator: Moderatorzy
Słyszałam już o tym kilka razy i dosc długi czas temu.Jak narazie jednak kawa Astra nadal jest dostępna,a z tego co wiem na rynku pojawiają się nowe rodzaje kaw z tej firmy.asiar pisze:A słyszeliście, że producent na gwałt wycofuje kawę Astra, bo podobno zawiera tak dużo składników szkodliwych dla wszystkich!?
Kasieńka, wklejałam już ten link w temacie "Wykaz produktów - przeklejam ze starego forum", ale polecam przeczytanie - jest tam m.in. wyjaśnienie, dlaczego Astry pić nie należy...
http://www.przekroj.pl/index.php?option ... mitstart=0
http://www.przekroj.pl/index.php?option ... mitstart=0
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
- Anna Frączek
- Forumowicz
To tak jak ja...kiedyś uwielbiałam cappuccnio i jeszcze z mlekiem - ale po n-tej godzinie spedzonej w toalecie zrezygnowałam. Teraz czasami wącham sobie śweżo zmieloną kawe - zapach uwielbiamvixi pisze:a ja kawy wogóle nie pijam - no czasami dla smaku bo po kawie nie jak inni sie zachowuję bo usypiam zamiast dostać poweru
Jest miłość wariatka egoistka gapa
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Nsunęła mi sie taka myśl a propos kawy...Czy jeśli tak jak dowiedziałam sie na dniu celiakii kawy rozpuszczalnej nam definitywnie nie wolno - to znaczy, że ma jakieś domieszki i nie jest to czysta kawa? Przejrzałam wszystkie kawy w hipermarkecie na półkach i na ani jednej z tych co tam były nie znalazłam składu i wszędzie pisało , że jest to 100% kawy...Czyli w dalszym rozumieniu znaczyło by, że kłamią...? Przecież skoro produkt składa sie z więcej niż jednego składnika to wymagane jest napisanie składu takiego produktu na opakowaniu-to czemu oni tego nie piszą - było by jasne wtedy dlaczego tej kawy nie możemy...Jesli ktoś cokolwiek z tego rozumie to niech powie czy dobrze myślę czy nie bo już sama nie rozumiem...
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Wiem Kfiatku ale mi chodziło ściślej o formę której brak jeśli takowe zanieczyszczenia na prawdę sie zdarzają i o pytanie retoryczne czy aby nie powinni tego pisać. Bo w przypadku produktów w których oprócz bazy np. Ryż jest w nim czysto hipotetycznie sól to powinni i raczej piszą na różnych produktach i po prostu wolałabym wiedzieć co siedzi w takiej kawie bo stwierdzenie, że siedzi mi nie wystarcza.
Możesz rozwinąć?vixi pisze:Czy jeśli tak jak dowiedziałam sie na dniu celiakii kawy rozpuszczalnej nam definitywnie nie wolno
](*,) ](*,)
Czy wydaje mi się czy znów dyskusja zatoczyła magiczny krąg i jesteśmy w punkcie wyjścia: nikt nic nie wie, a wybór należy do ciebie...
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Też poproszę o rozwinięcie tematu - ponieważ zamiast na Dniu Celiakii byłam na wagarach, a sprawą jestem żywo zainteresowana (bez kawy nie funkcjonujęvixi pisze:Czy jeśli tak jak dowiedziałam sie na dniu celiakii kawy rozpuszczalnej nam definitywnie nie wolno

o.. to tak jak ja. Kawa to moja radość każdego dnia. Niestety mój żołądek po trzeciej kawie zaczyna się buntować, co nie oznacza oczywiście, że skłoniłoby mnie to do rezygnacji z czwartego czy piątego kubka kawy 8)kabran pisze:[bez kawy nie funkcjonuję![]()
Ponieważ sama nie mam objawów, na podstawie tego co psiałaś, przerzuciłam się na Nescafe Gold.kabran pisze:Jak już parę razy pisałam, piję Nescafe Gold (rozpuszczalną)
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
W/w kawa znajduje się na liście, jaką podała firma Nestle:
topics20/nestle-vt1252.htm
Ponieważ coś trzeba pić, a cena kawy jest raczej wysoka, pozostaje mi tylko naiwna wiara, że obietnice producenta (jakby nie było renomowanego na całym świecie) nie są tylko pustymi słowami... :?
topics20/nestle-vt1252.htm
Ponieważ coś trzeba pić, a cena kawy jest raczej wysoka, pozostaje mi tylko naiwna wiara, że obietnice producenta (jakby nie było renomowanego na całym świecie) nie są tylko pustymi słowami... :?
Z pewnością każdy reaguje inaczej ale próba z kawą Nescafe Gold, wykonana na moim synu, wypadła niekorzystnie. Wprawdzie reakcja nie była specjalnie burzliwa, ale jednak jakaś tam była. Chyba przestaniemy już eksperymentować. Jedynie kawa ziarnista, mielona w domu i zaparzana w kawiarce, nie daje żadnych efektów ubocznych.