
Prosze o porade
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Sprawdź, czy się powtarza. Odpycha mnie, jak widzę, że jesz mnóstwo glutenu, ale jak uważasz. Zastanawiam się nad sensownością brania suplementów błonnika, skoro jesz wszystkie warzywa i owoce. Ale to twoja sprawa
.

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: śr 27 paź, 2010 14:28
- Lokalizacja: mazowieckie
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Zależy jakie płatki i zależy, czy jesteś celiakiem reagującym na aweninę z owsa. Większość owsa jest zanieczyszczona krzyżowo glutenem z innych zbóż, więc celiacy mogą jeść tylko specjalny sort. A ok. 5% celiaków w ogóle nie może owsa z powodu białek owsa, nie zanieczyszczenia krzyżowego.
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55
A 5 dni prowokacji to może być za mało i będziesz miała fałszywe wyniki.
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55
A 5 dni prowokacji to może być za mało i będziesz miała fałszywe wyniki.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: śr 27 paź, 2010 14:28
- Lokalizacja: mazowieckie
niestety nie jest tak latwo ze skierowaniem na badania. najpeirw musze dostac sie do publicznego gatsrologa - w lipcu:/ dzisiaj moglam isc do dzieciecego szpitala zapytac sie o cene badania ale kurde nie poszlam tak sie zniechecilam tym ze wiatr prawie wyrwal mi parasolke:/ a bylam przy tym szpitalu, poniewac tuz obok jest szpital dla doroslych w ktorym bylam u lekarza yyyyyyyyh nie moge sobie darowac. predko nie pojhade do miasta wojewodzkiego.. jestem zla na siebie.
przechodze na diete bez badan. jezeli poczuje sie lepiej-to bedzie najwazniejsze:) bede pisala co u mnie, pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc
przechodze na diete bez badan. jezeli poczuje sie lepiej-to bedzie najwazniejsze:) bede pisala co u mnie, pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: śr 27 paź, 2010 14:28
- Lokalizacja: mazowieckie
w 1,5 tyg po odstaweiniu glutenu(co prawda nie calkowitym, jem platki owisane-5lyzek dziennie), czuje sie bardzo zle, brzuch mam jak w 9miesiacu ciazy, ciagle skrety, bole, przelewania, gazy, do tego dochodzi zly nastroj, teraz w tym momencie zaczely mnie bolec okolice za prawa lopatka i promieniuje w dol...........
mam nadzieje ze takie sa objawy "oczyszczania"
mam nadzieje ze takie sa objawy "oczyszczania"
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: śr 27 paź, 2010 14:28
- Lokalizacja: mazowieckie
1,5 tygodnia to zbyt krótki czas na "wyniki", oczywiście jeśli chodzi o celiakię. Pamiętam początkowe wpadki - gdy człowiek dopiero uczył się diety, a wiedza nt. tego co zawiera gluten, a co nie, nie była tak oczywista - powrót do normalności zajmował przynajmniej miesiąc czasu. Współczuję objawów.
Ostatnio zmieniony wt 30 lis, 2010 00:44 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
A co to są za płatki? jeśli takie normalne "górskie" ze sklepu to jest tam na pewno cała masa innych zbóż rozbitych razem z owsem... Ja szacowałabym ich udział przynajmniej na kilka procent.
Poza tym tu o czystości produkcji itd nie ma co mówić, skoro zanieczyszczenia są w gryce czy kukurydzy...
Może tu jest problem?
Poza tym tu o czystości produkcji itd nie ma co mówić, skoro zanieczyszczenia są w gryce czy kukurydzy...
Może tu jest problem?