piernik
Moderator: Moderatorzy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Okalina, a ten kardamon ze sklepu, czy inny?
Ostatnio zmieniony ndz 13 gru, 2009 18:16 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Ja kupuję kardamon z firmy Dary Natury, mają mielony i w ziarnach. W W-wie jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, ale kupowałam też w zwykłych spożywczych, jak i inne przyprawy tego producenta.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Te ziarenka mnie sprowokowały do tego pytania...
A tak myślałem o kardamonie od Kotanyi.
Dzięki.

Dzięki.
Ostatnio zmieniony pn 14 gru, 2009 19:24 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
polewa czekoladowa do piernika
Zrobiłam dzisiaj piernik "z marchewką" - z pewną nieśmiałością /pierwszy piernik w moim życiu i pierwsze ciasto z marchewką/
. Wyszło ŚWIETNE - jak twiedzi mój bezglutenowy mąż. Przepis polecam. A z wdzięczności powtarzam za którymś portalem kulinarnym przepis na polewę czekoladową, która świetnie pasuje do piernika i /podobno/ zawsze się udaje.
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Smacznego!

Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Smacznego!
chociaz juz po swietach, a piernik to ciasto typowo bożonarodzeniowe, to pomyślałam, ze jednak wrzuce ten przepis. Jest prosty, szybki a co najwazniejsze pyszny!! nie jest to typowy piernik, bardziej taki piernikowy chlebek.
ubijamy 8 zoltek ze szklanka cukru
dodajemy do tego 1,5 szkl mąki bzgl. (ja aktualnie uzywam mąki mlecznej glutenexu),
płaską łyżeczkę sody,
łyżeczkę przyprawy do piernika (np. dr Oetkera),
łyżeczkę cynamonu,
2 łyzki kakao,
1 szkl. oleju, i to wszystko mieszamy mikserem.
kroimy w kostkę 3-4 jabłka.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy 1/2 szkl cukru.
Do ciasta wrzucamy pokrojone jabłka, dodatkowo 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich, ubitą pianę, wszystko delikatnie łączymy ze sobą łyżką i przekladamy do foremki. Mi wychodza z tego 2 podluzne blaszki.
Piec w 180 stopniach ok. 70min.
ubijamy 8 zoltek ze szklanka cukru
dodajemy do tego 1,5 szkl mąki bzgl. (ja aktualnie uzywam mąki mlecznej glutenexu),
płaską łyżeczkę sody,
łyżeczkę przyprawy do piernika (np. dr Oetkera),
łyżeczkę cynamonu,
2 łyzki kakao,
1 szkl. oleju, i to wszystko mieszamy mikserem.
kroimy w kostkę 3-4 jabłka.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy 1/2 szkl cukru.
Do ciasta wrzucamy pokrojone jabłka, dodatkowo 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich, ubitą pianę, wszystko delikatnie łączymy ze sobą łyżką i przekladamy do foremki. Mi wychodza z tego 2 podluzne blaszki.
Piec w 180 stopniach ok. 70min.
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: śr 16 cze, 2010 16:05
- Lokalizacja: Warszawa
A my polecamy taką oto zdrowszą wersję piernika: szklanka miodu, szklanka cukru, szklanka mleka sojowego (najlepiej wychodzi z naszym waniliowym Alpro), 3 szklanki mąki z brązowego ryżu, 4 jajka (osobno żóltka i białka), oliwa z oliwek, 30g przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka sody, 1 łyżka karmelu, i łyżka kakao
Zagotować: miód, oliwę z oliwek, przyprawy i karmel. Ostudzić. Dodać cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę z sodą. Białka po ubiciu wymieszać z masą. Piec w temp. ok. 170-180stopni
Zagotować: miód, oliwę z oliwek, przyprawy i karmel. Ostudzić. Dodać cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę z sodą. Białka po ubiciu wymieszać z masą. Piec w temp. ok. 170-180stopni

-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
Okalina, czy mogę wykorzystać Twój przepis na piernik na moim blogu bezokruszka.pl ?
Oczywiście z adnotacją o autorce
Robiłam go w tamtym roku i na razie przebija wszystkie!
Póki co zapraszam na ciasteczka korzenne.
Oczywiście z adnotacją o autorce

Póki co zapraszam na ciasteczka korzenne.
Ostatnio zmieniony pn 03 gru, 2012 15:56 przez Bez Okruszka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
Okalina, dziękuję :-)
Ja dodałam suszonych śliwek, proszek do pieczenia i więcej przyprawy korzennej. Mam nadzieję, że zdjęcia spodobają Ci się równie bardzo jak ciasteczka.
Pozdrawiam!
Ja dodałam suszonych śliwek, proszek do pieczenia i więcej przyprawy korzennej. Mam nadzieję, że zdjęcia spodobają Ci się równie bardzo jak ciasteczka.
Pozdrawiam!
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej