bakalie/ suszone owoce/ pestki
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: bakalie/ suszone owoce/ pestki
Mam wątpliwość. Jakiś czas temu kupiłam w Biedronce wiórki kokosowe pakowane przez Bakalland i na opakowaniu nie ma wzmianki o glutenie. Od niedawna na wszystkich bakaliach zarówno pod marką Bakalland, jak i na tych pakowanych dla innych sklepów (w tym Biedronki) już ta informacja jest. Używać czy nie? Obudzili się, że powinni o tym pisać, czy wcześniej tego glutenu u nich w zakładzie w ogóle nie było?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: bakalie/ suszone owoce/ pestki
Ja nie kupuje innych bakalii niż firmy kresto, każde inne niestety informacje o glutenie zawierały... jestem mega objawiona a po żurawinie z kresto (która jem w ogromnych ilościach) czuje się dobrze
A jeśli chodzi o bakalie z biedronki, użyłam ich na początku przygody z celiakia i w momencie gdy spuchł mi brzuszek po zjedzeniu babeczki czekoladowej, w której ilość wiórek była naprawdę znikoma, nawet nie musiałam spoglądać na odwrót etykiety żeby wiedzieć gdzie popełniłam gafę w doborze składników do wypieku 


Re: bakalie/ suszone owoce/ pestki
Zgodnie z informacjami od producentów, z którymi się dotychczas kontaktowałam, tam gdzie jest wzmianka o ryzyku zanieczyszczenia glutenem, na pewno w zakładzie gluten jest stosowany. Jak nie ma wzmianki o tym, wg nich są to bakalie wolne od glutenu.
Bezpieczne są HELIO (nie odpowiedzieli mi, ale nie ma wzmianki o zanieczyszczeniu, a poza tym od dawna je jem) i Kresto ("W naszym zakładzie produkcyjnym nie mam możliwości skażenia krzyżowego glutenem, gdyż na liniach produkcyjnych nie konfekcjonujemy żadnych surowców zawierających gluten."). Jadłam też orzechy z Piotra i Pawła, na których nie było ostrzeżenia, a jest to również firma, która ma własne produkty bezglutenowe, więc zaufałam im skoro nie poinformowali o możliwości zanieczyszczenia.
Z kolei RYZYKO zanieczyszczenia jest w przypadku bakalii Bakalland, Bio Planet (owoce suszone bezpieczne, ale orzechy już nie).
Bezpieczne są HELIO (nie odpowiedzieli mi, ale nie ma wzmianki o zanieczyszczeniu, a poza tym od dawna je jem) i Kresto ("W naszym zakładzie produkcyjnym nie mam możliwości skażenia krzyżowego glutenem, gdyż na liniach produkcyjnych nie konfekcjonujemy żadnych surowców zawierających gluten."). Jadłam też orzechy z Piotra i Pawła, na których nie było ostrzeżenia, a jest to również firma, która ma własne produkty bezglutenowe, więc zaufałam im skoro nie poinformowali o możliwości zanieczyszczenia.
Z kolei RYZYKO zanieczyszczenia jest w przypadku bakalii Bakalland, Bio Planet (owoce suszone bezpieczne, ale orzechy już nie).
Re: bakalie/ suszone owoce/ pestki
Kupiłam migdały firmy "Bakaliowa Kraina" (Kart Pak s.c.), wsród alergenów wymienionych na opakowaniu nie ma glutenu.
Poniżej tez odpowiedź z zakładu:
---------- Forwarded message ---------
From: KartPak <kartpak@kartpak.pl>
Date: śr., 22 sie 2018, 12:10
Subject: Re: Gluten
To:
Szanowna Pani,
W odpowiedzi na Pani pytanie pragniemy poinformować:
1. W Naszym zakładzie nie konfekcjonujemy produktów zawierających gluten a w procesie produkcji nie stosujemy mąki
( nie posypujemy owoców suszonych mąką).
2. Alergeny które mogą wystąpić w produkcie są wypisane pod składem.
Z Wyrazami Szacunku.
Robert Drągowski
W dniu 2018-08-22 o 08:40, Martaz pisze:
Witam! Czy w Państwa bakaliach mogą być śladowe ilości glutenu?Czy są bezpieczne dla dziecka z celiakia? Pozdrawiam. Marta
--
Robert Drągowski
KartPak s.c.
bakaliowakraina.pl
Poniżej tez odpowiedź z zakładu:
---------- Forwarded message ---------
From: KartPak <kartpak@kartpak.pl>
Date: śr., 22 sie 2018, 12:10
Subject: Re: Gluten
To:
Szanowna Pani,
W odpowiedzi na Pani pytanie pragniemy poinformować:
1. W Naszym zakładzie nie konfekcjonujemy produktów zawierających gluten a w procesie produkcji nie stosujemy mąki
( nie posypujemy owoców suszonych mąką).
2. Alergeny które mogą wystąpić w produkcie są wypisane pod składem.
Z Wyrazami Szacunku.
Robert Drągowski
W dniu 2018-08-22 o 08:40, Martaz pisze:
Witam! Czy w Państwa bakaliach mogą być śladowe ilości glutenu?Czy są bezpieczne dla dziecka z celiakia? Pozdrawiam. Marta
--
Robert Drągowski
KartPak s.c.
bakaliowakraina.pl